Du er her: Læring > Barn og lesing

Barn og lesing


Dette lærer barnet ditt av høytlesing

Sammenhengen mellom skrift og muntlig språk, ord og bokstaver, historienes form og  sammenhenger i eget liv. Dette er bare noe av det barnet lærer når de voksne tar seg tid til høytlesning.

Les mer

Dette lærer du når du leser for barnet ditt

Ikke bare barnet har utbytte av å bli lest for. Du lærer også mye når du leser for barnet ditt – både om barnets personlighet og om deg selv.

Få oversikten her

Lesetips til deg og toåringen

Når barnet er mellom to og tre år gammelt, eksploderer språkutviklingen. Barnet forstår kanskje så mye som 400 ord! I denne perioden tar fantasien form og barnet kan følge med på kompliserte fortellinger.

Her er tipsene som gjør lesestunden magisk!

Den moralske leseren

I treårsalderen oppdager barn at andre har følelser. De liker å hjelpe til hjemme og vil vite hvorfor regler er som de er. Derfor er treåringen spesielt begeistret for fortellinger med moralsk innhold.

Her finner du tips til emner som kan fenge

Større konsentrasjon om høytlesingen

Noe stort er i ferd med å skje. Barnet er snart klar for å begynne på skolen. Nå blir faktabøker mer interessante og tiden er kommet for å lese lengre historier med flere kapitler og særegne rollefigurer.

Les mer

10 tips til lesing i hverdagen

Les minst et kvarter hver dag og la gjerne bøker og lesing bli en del av familiens hverdagsaktiviteter. Det finnes mange situasjoner i hverdagen der du kan lese for barnet som de fleste ikke tenker over.

Les mer

10 tips til morsommere lesing

Bare fantasien setter grenser når det gjelder å skape morsomme leseopplevelser for barn. Her får du nyttige tips til aktiviteter med bøker og lesing som kan gi barnet nye impulser.

Les mer

Viktig med høytlesning

Ved å lese høyt for barnet, peke, forklare og stille spørsmål til teksten hjelper du barnet til å utvide ordforrådet. Førskolealderen er en avgjørende tid for språkutviklingen og senere leseferdigheter.

Les mer om lesing

Slik blir du en god forteller

Leser du ord for ord og i samme tempo og toneleie går både du og barnet fort lei av høytlesingen. Hent fram skuespilleren i deg og lær enkle fortellergrep som gjør godnatthistoriene mer engasjerende for dere begge.

Les mer

Høytlesing under spesielle forhold

Har du fått tvillinger, har du selv lesevansker eller er barnet ditt tospråklig? Det finnes flere faktorer som kan gjøre lesestunden mer komplisert. Slik takler du utfordringene.

Les mer

Lær barnet å lese selv!

Det er en stor opplevelse både for barn og foreldre når lesekoden knekkes og bokstavene på papiret blir til muntlige ord.

Dette kan du som forelder gjøre for å vekke lesegleden!

Er all lesing bra – uavhengig av bok?

Spiller det noen rolle om du leser eventyr, kokebøker eller avisen for barnet ditt? Både ja og nei mener

Familieverdens leseekspert Kitt Sandvik.

– Lydbøker er et godt supplement

Bilferie i sommer? Da kan lydbøker hjelpe å bevare roen i baksetet. – Lydbøker er et godt supplement og flott når det ikke er mulig å lese høyt sammen, Familieverdens leseekspert Kitt Sandvik.

Snakk gjerne om hva dere har hørt etterpå

Barnebøker er fulle av sjeldne ord!

Visste du at selv babybøker inneholder flere sjeldne ord enn det vi bruker i vanlig dagligtale? Ved å lese for barnet vil du kunne øke barnets ordforråd dramatisk.

Men du bør ikke omformulere når du leser for barnet!

Høytlesning gir skoleflinke barn

Begynn tidlig og les ofte for babyen din. Kosestunder med høytlesning er viktig for barnets utvikling og

dermed også for dets framtid.

Leselæringen begynner hjemme

Barnet ditt er allerede i gang med å lære å lese! Forberedelsene begynte den første gangen du tok opp en bok og leste den for barnet ditt. Høytlesning, prating og synging har lært barnet både å prate og forstå, og har bidratt til å utvikle evnen til å lære å lese.

Barn som kan mange ord blir bedre lesere
Artikler om barn og lesing

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Janet Usken

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2012 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.