10 tips til morsommere lesing

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock 

Bøker kan gi barnet opplevelser på flere plan – både gjennom sitt innhold og gjennom aktiviteter knyttet til bøker og lesing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

1. Lag egne bøker
Brett seks A4-ark på midten, stans ut to hull i bretten og knytt sammen med sløyfe. Skriv en fortelling og illustrer med foto, tegninger eller utklipp fra aviser eller ukeblad. På Internett kan du finne leverandører som tilbyr innbinding av fotografier og tekst som du sender inn. Dette er en super gaveidé!
Forslag til historier kan være:

  • Tøysehistorie: Kopier tekst fra barnets favorittbok og utelat noen av ordene. Når dere leser, kan du be barnet komme med tøyseord, eller gjøre det selv hvis barnet ikke snakker ennå.
  • Familiefortelling: Skriv en historie om hele familien, inkludert besteforeldre, foreldre, søsken og kjæledyr.
  • Godnatthistorie: Gjenfortell alt dere pleier å gjøre når barnet skal legge seg for kvelden, og avslutt med et godnattkyss.
  • Fødselsdagsbøker: Lag en fødselsdagsbok hvert år og bruk fotografier og dekorasjoner fra selskapet. Be barnet fortelle hvordan dagen var, eller beskriv den sammen. Ta med en overskrift fra en avis og et horoskop – det blir morsomt å lese senere.
  • Dagbok: Lag en dagbok fra ferien eller noe spesielt barnet har opplevd.

NB! Bøkene du lager selv, er ikke like sikre og holdbare som dem du kjøper. Hvis de skal brukes av et barn under tre år, bør en voksen lese dem sammen med barnet.

2. Inviter til bokfest
Inviter noen av barnets venner til bokfest eller ha en bestemt bok som tema for et barneselskap. La invitasjonen, dekorasjonene og maten ha sammenheng med boken, og be eventuelt gjestene kle seg ut som noen av figurene. Kanskje dere kan lage et skuespill basert på handlingen? Hvis det er bursdagsselskap, kan barnet ønske seg en bok eller et gavekort i en bokhandel i gave.

3. Start en bokklubb
Be de som vil delta om å lese en bestemt bok for barnet noen ganger før hvert møte. Deretter leser dere boken sammen. Barna vil synes det er gøy når de ser at alle kjenner den samme historien! Deretter kan barna skrive “bokanmeldelser” med hjelp fra de voksne, der de kan bruke bilder eller ord til å beskrive handlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Innred et leserom
Velg et stille og koselig rom i huset og kall det for “Leserommet”. Her kan du og barnet innrede et lesehjørne der dere har noe godt å sitte på (for eksempel en stor lenestol, sacco-sekker, et lammeskinn), en liten bokhylle med barnets favorittbøker og en leselampe.

5. Fødselsdagsbøker
Gjør det til en tradisjon å kjøpe en bok hvert år når barnet har fødselsdag. Husk å skrive dato og en spesiell hilsen foran i boken.

6. Gi barnet en bokkurv
Ønsk nye verdensborgere velkommen med en kurv full av de beste barnebøkene du kan tenke deg.

7. Før en loggbok
Skriv ned hvilke bøker barnet liker best og ta med små anekdoter fra høytlesingen. Når barnet får egne barn en gang, vil en slik loggbok kunne gi stor glede.

8. Gi nytt liv til en gammel favoritt
Ta for deg en gammel bok og gi den nytt liv ved å gjøre den til en ta-og-føl-på-bok. Klipp ut tøystykker, aluminiumsfolie og filt slik at de passer til objekter i boken, og lim deretter bitene på slik at barnet kan ta og føle på dem.

NB! Hvis barnet er under tre år, bør du lese boken sammen med barnet eller holde øye med det når det ser i den.

9. Lesesirkel for familien
Samle familien etter middagen og les en bok sammen. La valg av bok gå på omgang. Når barna er store nok, kan de få lese for de voksne.

10. Avslutningen
Avslutt hver dag med en bok. Husk at det er samspillet mellom deg, barnet og en god bok som teller. Gjør lesingen til noe morsomt, og les hver dag!

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Liv Engen, førsteamanuensis ved Universitetet i StavangerOppdatert 16.11.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden