Større konsentrasjon om høytlesingen

 

Noe stort er i ferd med å skje. Barnet er snart klar for å begynne på skolen. Nå blir faktabøker mer interessante og tiden er kommet for å lese lengre historier med flere kapitler og særegne rollefigurer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

All utforskingen barnet har gjort har fått det til å bli en trygg og veltilpasset eventyrer. Barnet begynner å snakke mer sammenhengende og med større modenhet, det har et større ordforråd og vil gjerne delta i voksensamtaler. Barnet behersker avanserte mentale oppgaver som å gjengi ting som nettopp har skjedd, gjøre sammenligninger, forstå en rekke-følge – hva som skjer først, etterpå og til slutt.

 

Lesetips

Typer bøker
• Magnetbøker med enkel tall- og bokstavlære
• Enkle lesebøker
• Klokkebøker med bevegelige visere
• Bøker med mer tekst, gjerne med flere kapitler som leses over lengre tidsrom
• Lydbøker å lytte til på egen hånd

Innhold
• Eventyrbøker
• Om klokken
• Om å begynne på skolen
• Aktivitetsbøker
• Enkel tall- og bokstavlære
• Fakta, for eksempel om kroppen
• Om sikkerhet
• Vitser og gåter

Mer konsentrert
Nå kan barnet sitte i ro og konsentrere seg i lengre perioder, lenge nok til å sitte stille gjennom en hel bok. Derfor er tiden inne for å lese historier med flere kapitler i og bokserier som handler om bestemte rollefigurer.

Faktabøker
Det vil fremdeles være aktuelt med bøker som inneholder spenning, humor og fantasi, men barnet blir nå også interessert i faktabøker. Natur og friluftsopplevelser er populære temaer for denne aldersgruppen.

Tidsbegrep
Når dere leser, kan barnet komme med antakelser basert på tegninger og/eller historien. Barnet begynner også å få begrep om tid. Det forstår forskjellen på rett og galt, og prøver i større grad å gjøre det som er rett. Kanskje vil det også huske titler på bøker og navnet på forfattere det liker.  

Se på bildene på forhånd
Prat om bildene i boken. Be barnet om å fortelle historien ved å se på bildene på hver side. Ved å gå gjennom bildene før du leser en fortelling, blir barnet kjent med hendelser som forekommer i boken. Mens barnet forklarer, kan du stille spørsmål som kan være relevante når dere begynner å lese sammen, for eksempel “Hva tror du skjer her?” eller “Hvorfor tror du hun leter akkurat der?”.

Det å bruke bildene som holdepunkter er en leseteknikk som barnet benytter
når det skal lære å lese. Det finnes forskning som antyder at ved å gå gjennom bildene på forhånd pirrer man barnets nysgjerrighet, og demper en eventuell motvilje mot å lese.

Øv på å lese og skrive eget navn
Barnet vil trolig lære å skrive navnet sitt i denne perioden. Alle barn er opptatt av navnet sitt. La barnet øve på å lese og skrive det. Prøv å finne bøker der en av personene har barnets navn, eller stav navnet med magnetiske bokstaver. Lag en “navnebok” som handler om den første bokstaven i barnets navn (det vil si A for Anne, men også for ape, appelsin, and, arm og så videre).

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Liv Engen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavangerannonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden