- Mitt barn skal ha Coca Cola til lunsj!

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Norske førskolelærere forteller hva du ikke kan forvente av barnehagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

I barnehageloven står det blant annet: Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

Les mer: Er ditt barn smartere enn andre?
              Barnehagebarn utstyrt med GPS

Enkelte foreldre trekker forståelsen av loven i lengste laget, skal vi tro fire førskolelærere vi i Familieverden har snakket med. De har mange års erfaring som ansatte i barnehager, og har jobbet over hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Av og til vet vi ikke helt om vi skal le eller gråte. Vi er jo nødt til å være vennlige og høflige, men av og til er det ikke like enkelt å holde maska!

”Cola eller Fanta, dere kan velge”
Sukkerfri barnehager er vanlige, og mange foreldre er opptatt av sunt kosthold. Men hva dét er, er det ikke alle som er enige i.

– En far i en barnehage jeg var assistent i på begynnelsen av 2000-tallet ville ikke at datteren skulle ha kornblandningen barnehagen tilbød til frokost, forteller forteller en 35 år gammel førskolelærer.

– Han mente den var usunn, og kalte inn til møte med pedagogisk leder. Etter hvert blandet han også inn styrer, og ga seg ikke før han fikk ”brød på bordet”, som han sa. Saken avsluttet med at barnet ble nektet av faren å spise kornblandingen på avdelingen. I stedet hadde hun med seg sin egen matboks. Der var det, hver dag og uten unntak, seks skiver loff. Med Nugatti.

Les mer: Gode matvaner starter i hjemmet
              Mat og måltider

– Jeg måtte en gang høflig fortelle et foreldrepar at det ikke var greit å komme i barnehagen med cheeseburger og pommes frites fra McDonald’s som lunsj til barnet. De ble overrasket, for det var jo det ungen hadde mest lyst på! forteller en annen førskolelærer.

Den samme førskolelæreren fikk en far med sterke synspunkt på barnets kosthold.

– Han reagerte på at vi bare ga melk og vann som tørstedrikk i barnehagen. Kunne vi ikke variere og kjøpe inn litt Coca Cola eller Fanta? For det var det hans barn likte best. Men vi kunne få velge hvilken brus vi helst ville ta inn, da, sier hun lattermildt.

”Mitt barn skal lære engelsk!”
Urealistiske forventninger om hva barnehagen kan tilby av opplæring, er ganske vanlig kost, forteller de fire.

– En mor kom en gang til meg og fortalte at familien vurderte å flytte utenlands om et par år. Hun beordret oss i fullt alvor å heretter utelukkende snakke engelsk med sønnen hennes. Det var nemlig viktig at han lærte det, i tilfelle de gjorde alvor av flytteplanene, forteller den ene.

Andre foreldre legger glatt ambisjoner på podens vegne i hendene på et travelt personale. En 31 år gammel førskolelærer fra Vestlandet opplevde en noe overivrig mor.

– Det var første dag på stor avdeling (3-6 år, red. anm.) for en tre år gammel gutt. Mor og barn troppet opp, og med seg hadde de en stor tohjulssykkel. Ikke hjelm, ikke støttehjul, og sykkelen var splitter ny. ”I dag skal dere lære ham å sykle,” sa moren, og strente ut igjen.

– Noen har fått med seg at barnehagen er viktig i de tilfellene barn trenger litt ekstra oppfølging, men ikke alle skjønner at vi ikke sitter på en uendelig mengde spesialister og ekspertise til fritt bruk. Jeg har opplevd flere ganger at foreldre i forbifarten har sagt til meg at barnet ikke kan si ”S” eller ”R” og at de derfor vil ha logoped. Helst den dagen. For å si det sånn, logopeder er ikke så veldig lett å oppdrive, og det må nok mer til enn en beskjed i garderoben …  

Les mer: Smart å lære begge språk tidlig

Store forventninger
– Noen foreldre klarer aldri helt å forstå betydningen av at vi ikke kan gi barnet samme oppmerksomhet som de kan hjemme. Vi har flere barn per ansatt, og barnehagehverdagen gjenspeiler dette. En mor mente at en av oss burde trille tur med barnet hennes hver gang det skulle sove. Det var ikke nok å rugge vogna, her måtte vi ut og gå. Da vi ymtet frempå at vi ikke hadde kapasitet til dette, da vi må være tilgjengelige for de andre barna også, ble hun snurt, og mente at det var da vitterlig vårt problem, forteller en 27 år gammel nyutdannet førskolelærer.

– Andre foreldre vil ikke at barna deres skal leke med enkelte andre barn i barnehagen, og kan være veldig strenge med oss der. Jeg prøver alltid å få dem til å forstå at vi ikke kan gå inn og kontrollere sånn i daglig barnehagelek. Vil de at vi skal gå inn og sette en stopper for en kjekk lek blant de små fordi det barnet de har ”utelukket” er til stede?

Klær – et uendelig tema
Nesten ingenting gjør foreldre mer engasjerte enn barnas klær i barnehagen.

– En familie som hadde tre små barn i veldig tett alder, var nok litt slitne av alt husarbeidet barna førte med seg. En dag kom foreldrene til meg og klaget over at barna ble så skitne i tøyet i barnehagen. De mente at vi som jobbet derfra burde vaske, tørke og sortere klærne til ungene, for det var jo her de ble skitne, og så mye klesvask hadde de jo ikke tid til i tidsklemma, sier en mannlig førskolelærer lattermildt.

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si en regnvåt høstdag, forteller førskolelæreren fra Vestlandet.

– En mor kom og var så fornøyd, for hun hadde kjøpt skikkelig dyrt Helly Hanssen-regntøy til barnet sitt. Det overleverte hun personalet med tilfreds mine, og med streng formaning: Dette regntøyet skulle IKKE brukes på tur eller i utelek i naturen, for det kunne jo bli ødelagt!

At de ansatte blir holdt ansvarlige for hver minste lille sokk eller underbukse til et titalls småbarn, er noe mange foreldre tar som en selvfølge.

– Jeg har hatt foreldre som nærmest har holdt meg eller andre i personalet som gisler i garderoben fordi de ikke finner toåringens sokk. De vil at vi skal bruke ettermiddagen sammen med dem på letingen, og kan bli utrolig sinte! Det er utrolig å tro at vi skal holde kontroll på absolutt alle av de 20 to- og treåringers bittesmå strømper, forteller 35-åringen.

Kollegaen skyter lattermildt inn:
– Jeg hadde en mor en gang som ble helt rasende i garderoben. Hun brølte: ”SATAN! JEG FORLATER IKKE DENNE BARNEHAGEN FØR DERE HAR FUNNET GENSEREN HANS!”

Sykt barn? Ingen hindring
Mange foreldre har vel lurt på om barnet er friskt nok til å gå i barnehagen, eller om det bør være hjemme. For enkelte foreldre er det aldri noe spørsmål. I barnehagen skal man, uansett.

– Han er litt syk, men det ligger Paracet på hylla hvis feberen går opp, var en mors avskjedskommentar en gang, forteller den mannlige førskolelæreren.

– Mange foreldre vil at barnet skal være inne fordi det ikke er i form. Vi prøver å forklare at hvis det ikke kan leke ute som de andre barna, må barnet være hjemme. Men det er tydeligvis vanskelig å akseptere … 

Uberegnelige fedre …
– En episode jeg aldri glemmer, og som overhodet ikke var morsom, skjedde da jeg jobbet i en barnehage nordpå for noen år siden, forteller den ene i gruppa.

– Det sto et stort tre på barnehagetomta, og en morgen oppdaget de små barna at en liten fugl hadde ramlet ned fra treet og skadet vingen. Barn og voksne sto i ring rundt den lille fuglen, og vi var i gang med en fin samtale om dette, da en far ankom med barnet sitt. ”Hva er det som skjer her!” utbrøt han bryskt, og banet seg vei gjennom den lille flokken. Da han så fuglen, plukket han den opp, snøftet, knakk nakken på fuglen og kastet den over gjerdet. ”Den hadde daua uansett,” var avslutningskommentaren, før han marsjerte ut igjen. Tilbake sto en gjeng sjokkerte og triste to- og treåringer som vi måtte bruke lang tid på å trøste.

Historiene er endeløse. Heldigvis kan de fire bekrefte at samarbeidet mellom barnehagen og hjemmet i de aller fleste tilfeller går bra.

– Men det kan være greit å minne alle foreldre på at de aller fleste barnehageansatte tenker på barnas beste før sitt eget beste. Allikevel er ikke en barnehage det samme som hjemmet, og man kan ikke ha de samme forventningene som man ville gjort dersom man hadde ansatt en privat barnepike.

(Av personverngrunner og for å bevare anonymiteten er navn og arbeidssted utelatt i denne saken.)Oppdatert 23.06.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 12
Spes. ped
Skrevet av Anne M. 30.04.2014
Hei Anne-Britt:)

Jeg har jobbet i 2 1/2 år i barnehage og har vært igjennom nesten alle disse foreldrene selv (Unntatt han med fuglen;)) Så tro meg; de finnes!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hjelps
Skrevet av Anonym 21.03.2014
Er ikke overrasket, men litt sjokkert likevel. Sokker og vanter er jo forbruksvare. Det blir like mye borte hjemme som i bhg. Nå har jeg sluttet merke sokker. De blir borte uansett, og det er ikke bhg sin skyld. Barn i glad lek som ikke har tid eller husker legge de på plassen sin eller mindre barn som "låner"/flytter på de kan like gjerne være grunnen. Men mange hadde hatt godt av å se ofte i gjenglemtkurven. Utrolig hva man finner der. Mat er så lattelig at jeg velger tie og bare flirer/gråter
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Har faktisk hørt om slike ting..
Skrevet av Silje 20.03.2014
Har selv opplevd dette når jeg jobbet med barn og unge og har hørt om episoder som likner dette, Så jeg velger å tro ar det er sant, for noen er virkelig slik. Tro det eller ei..
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
sitter egentlig bare å måper...
Skrevet av stine 18.03.2014
Er det virkelig mulig ? Hadde det vært 1. april hadde jeg trudd a dette var en spøk men er jo fortsatt lenge til 1.april ,,,
Enkelte ting blir bare for dumt !!! Det er jo greit at alle tenker og mener forskjellig om forskjellige ting men det må da finnes en grens for HVOR DUM man kan bli ,,
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
spes.ped.
Skrevet av Anne-Britt Korsvold 31.12.2013
I alle dager, hvor har de funnet alle disse foreldrene? Har jobbet noen år med barn, men har aldri truffet maken til det som beskrives her. Det er som jeg lurer på troverdigheten i hele artikkelen.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Informasjon
Skrevet av Tore Huseby 30.12.2013
Tilsynelatende en opplagt sak : foreldre - barnehage 0-1 liksom. Men, jeg vil stille følgende spørsmål: Er foreldre informert fra barnehagen før ungen begynner der, om hva barnehagen forventer at foreldrene skal forstå med hensyn til kultur og forventninger og standarder? Dette med matkultur f. eks . Det er lett å¨si at brus er feil kost for unger - men det selges jo faktisk en del tonn brus her tillands og det er ikke urimelig å tenke seg at en del av den drikkes av barn.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
lkm...
Skrevet av glenn 29.12.2013
Seriøst, drar du fram tausetserklæring her! Hvor ser du noen navn? Jeg kan ikke finne navn på hverken barn, barnehage, by, ansatt! Det er tilogmed ikke sikkert hvilket kjønn det er snakk om, så jeg tror du kan ta det helt med ro! Ingen som skal få vite at det er ditt barn som spiser loff med nugatti og drikker cola til lunsj!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Pensjonist
Skrevet av Astrid Johanne Andersen 29.12.2013
Det er det mest sjuke eg ha læst. Trodde folk va opplyst i dag. Så mye usaklige mennesker trodde jeg ikke fantes. Stakkars barnehagepersonale som må finne seg i sånne ting. Skulle vert i min ungdom, da hadde sånne foreldre fått seg en skrape. De skulle gå hjem å sett seg inn i hvordan unger skal ha det. Takka f.. at vi har så mye dritt. Forstår ikke hvorfor de blir foreldre når de ikke vet sine barns beste.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Grøss og gru!
Skrevet av Therese 14.01.2013
Hjelpes meg!! Er det virkelig mulig av foreldre/foresatte å være så ufine mot heltene som jobber i barnehage?? Håper det er i mindretall!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
huff
Skrevet av Vibekke 22.10.2012
At foreldre kan oppføre seg sånn, de burde heller satt seg ned å tenkt på hva barnahageansatte gjør for barna, at de tar vare på dem. ikke sette krav om vasking av tøy,brus og slikt i barnahager. Jeg har selv 2 barnahage barn. jeg synes sundt og variert kosthold er viktig og det får dem i den barnehagen.. Om de er skitne er det jo et godt tegn på at de har kost seg ute. Nei nå må visse foreldre sette seg ned og skjemmes!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
ikke brudd på taushesterklæringen
Skrevet av Jeanette 18.04.2012
Er jo ikke brudd på taushetserklæringen da.for står jo ikke hvilken barnehage det er i eller navn på noen av foreldre eller barn..
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
To barn er akkurat passe!
Skrevet av Lillian 28.02.2012
Ja,d e my rart,men æ kan lett vedgå at æ og hadde blitt sur om b.h hadd rota bort dyre klær,gensere.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden