10 ting du ikke sier til en guttemamma

"Vær glad du bare har gutter. Men du må jo få en datter også!" Illustrasjonsfoto: iStock

"Vær glad du bare har gutter. Men du må jo få en datter også!" Illustrasjonsfoto: iStock 

”Å, ble det gutt denne gangen også? Får håpe det blir jente neste gang da”. Det er utrolig hva folk klarer å lire av seg. Vil du unngå å tråkke i salaten overfor venner med ”bare” gutter – ta en titt her!

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Her er noen av de lite gjennomtenkte kommentarene guttemammaer får. Med en liten hilsen til deg som guttemammaer under.

1. Du må jo få en datter!
Av en eller annen grunn virker det som om ”alle” kvinner ønsker seg en datter. Nå viser riktignok statistikken at det er større sjanse for å få flere barn om du ”bare” har gutter, enn om du ”bare” har jenter. Men fremdeles er sjansen størst for å få gutt – 51,1 prosent sjanse for gutt mot 48,5 prosent. Men alvorlig talt – det viktigste er jo at barnet er friskt og har det godt! Og (heldigvis) kan vi ikke velge barnas kjønn! Og det er jo slett ikke sikkert at du ønsket deg en datter, selv om hun ønsker det på dine vegne?

Les også: Hvem er du i søskenflokken?

2. Gutter er enklere
Det er som regel jentemammaer som sier dette. Og da mener de at du slipper følelsesutbrudd, jenteklikker og de potensielt problematiske tenårene. Men de har tydeligvis aldri hatt barn som har klatret til toppen av klatrestativet før sin andre bursdag, for så å falle ned, eller som slåss med storebror på daglig basis. For ikke å snakke om alle de bitte små legoklossene man trør på eller nok en skade som gjør at du må hente småen i barnehagen og ta ham med på legevakten.

3. Lekevåpen gjør gutter mer aggressive
Du kan være for eller mot lekevåpen så mye du vil. De har en tendens til å snike seg inn uansett. Og lite tyder på at det er nettopp Kaptein Sabeltann-sverdet som gjorde ham aggressiv. Gutter er fra naturens side mer aggressive. Det er derimot ikke det samme som voldelige eller ondskapsfulle!

Les også: Er det greit å gi barna lekevåpen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Han er for følsom
Det er bare én ting som er verre enn aggressive gutter – og det er følsomme gutter. ”Gutter gråter ikke” er bare vås. Barn gråter. De gråter når de er lei seg, når de har vondt eller når ting butter imot. Og det er bare sunt. Noen barn er mer forsiktige enn andre – og det gjelder begge kjønn. Det fører sjelden til noe vondt. La ham være mer oppmerksom på egne og andres følelser – kanskje blir han et godt medmenneske – noen som er behagelig å ha rundt seg? Det høres vel ikke så ille ut?

5. Vær glad du bare har gutter!
Vær glad for at du har barn! Uansett kjønn! Dette utsagnet kommer gjerne sammen med ”gutter er enklere” og er en måte for jentemammaer å få utløp for frustrasjon på. For det å være jentemamma er tydeligvis heller ikke noen dans på roser hele tiden. Du kan parere med ”vær glad du bare har jenter”, eller være klok og la jentemammaen få tømme seg uten å ta ordene til deg. Tenk heller at du er heldig som har fått verdens skjønneste barn – dine!

Les også: Stille barn trenger også å bli hørt

6. Gutter må spille fotball!
”Alle gutter må drive idrett – de er jo så fysiske!” Fotball, og idrett for øvrig, er kjempeflott. Men har du et barn som ikke har interesse for det, nytter det lite å presse ham. Kanskje finner dere noen andre fine måter å være fysisk aktiv på? Barn bør få drive med det de liker. Så får folk heller mene at han burde spille fotball. Han er en ”skikkelig” gutt selv om han ikke kan offside-regelen!

7. Gutter er mindre modne enn jenter
Javel – og så? Statistisk sett er gutter gjerne senere med ting som å slutte med bleie, begynne å snakke og så videre. Men små gutter er ofte gode motorisk, og de fleste barn snakker jo rent til slutt og kvitter seg med bleien! Dessuten er det store individuelle forskjeller. Statistikken sier egentlig ingenting om ditt barn. Da bør heller ikke andre si det. Kanskje er din sønn mer moden enn andres datter på samme alder? Og spiller det egentlig noen rolle?

Les også: På tide å kutte ut bleiene?

8. Vil du at han skal bli homo, eller?
Har sønnen din kledd seg ut som prinsesse, går tur med dukkevognen eller leker i dukkekroken i barnehagen? Da kan det komme slike idiotiske kommentarer. I dag burde folk ha fått med seg at homofili ikke er en sykdom, og at man som gutt ikke blir ”smittet” av å leke med jenteleker. At sønnen din leker med ”jenteleker” burde ikke være mer kontroversielt enn at jenter leker med biler. Men det er det dessverre. Tenk at sønnen din er sunn, og at det er andres holdninger det er noe galt med.

9. Gutter er bråkete
Ja, det er ikke til å legge skjul på at det til tider kan høres på god avstand at det bor smågutter i huset. Men å gre alle over én kam, er sjelden noen god idé. Det finnes nok av jenter som kan vinne bråkekonkurranser med god margin foran gutta. Og at det er lyd i guttene, betyr ikke nødvendigvis at det alltid er det. Hva ønsker egentlig folk å oppnå ved å si det? Mener de at din sønn er bråkete? Det er viktig å la barna få utløp noen steder, men samtidig lære dem hvor de skal være stille. Men det vet du jo allerede!

Les også: Er det lov å bli skikkelig sint på barnet?

10. Ikke oppdra ham til å bli en drittsekk
Her drar folk med sin egen bakgrunn når de snakker. ”Alle menn er drittsekker” kommer gjerne først. ”Å nei, var det sånn det var. De skulle IKKE bli drittsekker. Okei…” tenker du. Hvem i all verden oppdrar barna sine til å bli drittsekker? Det er bare teit og sårende og fullstendig tatt ut av det blå. Tenk at det sier mer om dem enn om deg og din sønn!

Inspirasjon hentet fra Babble.comOppdatert 11.11.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 7
Alle av samme kjønn
Skrevet av ingentingodd 27.11.2014
Alle av samme kjønn, det er farlig det...
www.ingentingodd.no
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
hva skal man si da?
Skrevet av Caroline 02.12.2013
Så man skal helst ikke snakke med guttemammaer? denne ble litt for teit for meg
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hmmm
Skrevet av Ane 18.06.2013
Jeg føler litt at punkt 2 og punkt 8 kolliderer. Det er greit at gutter leker med "jenteleker", men jenter kan ikke klatre i trær og slå seg for det er "gutteaktiviteter"?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Vel....
Skrevet av Laila 18.06.2013
Ikke helt imponert over denne lista... Synes det skinner igjennom at den er kopiert fra en amerikansk side. Virker liksom litt "utdatert" føler jeg.
Har selv to gutter, og jeg tenker at de eneste som kanskje tar seg nær av komentarer som dette må være guttemammaer som virkelig heller skulle ønske de hadde jenter.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Kjønnsdiskriminerende?
Skrevet av Mette Mus 21.05.2013
pkt. 2. ...Insinueres det her at gutter sloss og klatrer, mens jenter ikke gjør det? Litt kjønnsdiskriminerende kanskje? Evt. skrevet av noen som ikke har hatt jenter og visst hvor ofte de også må på legevakten for å sy kutt som oppstår ved klatring, hopping og slossing.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Gutter og jenter..
Skrevet av Gro Elisabeth Malmstrøm 24.10.2012
Jenta mi går de 3 guttene mine en høy gang når det gjelder bråk, i alle fall :)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Dette gjelder vel samme hvilket kjønn man har!?
Skrevet av Stine 28.06.2012
Jeg er heller ikke imponert over de som refererer til datteren min som en guttejente fordi hun er høyt og lavt. Liker motorer o.l. Hun er et barn! Ferdig! Hun leker med dukker, så vel som biler.

Barn burde slippe å defineres av kjønn.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden