Skal barnet få et kjæledyr?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Et kjæledyr kan gi mye glede til både små og store. Men hva bør du tenke på før du skaffer et nytt familiemedlem?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Med barn i heimen kommer ofte spørsmålet om å få en liten firbeint venn. Et kjæledyr kan være en ypperlig måte å lære ungene å ta ansvar, og være en del av livets skole. Men selv om det er barnet som ønsker seg dyr, er det ikke ungen som har hovedansvaret. Ifølge dyrevernloven er det ikke lov å selge dyr til personer under 16 år. 

Les mer: Trenger barna mer fritid?

Per Arild Evjeberg
Per Arild Evjeberg
Foto: Janet Molde Hollund

– Å få et dyr er ikke noe du gjør på impuls. Det er viktig å tenke gjennom på forhånd hva du ønsker deg, du må ha tid og plass, og være klar over at du kjøper deg et ansvar, sier Per Arild Evjeberg, innehaver av dyrebutikken Dyrego. Hos dem må kjøpere skrive under en kontrakt når de tar dyret med seg hjem, samtidig som de får informasjon om kjæledyret.

Også dyrlege Pål Høie Abrahamsen er opptatt av at voksne tar ansvaret på alvor.

– Det nytter ikke å si til et barn at det skal få kanin hvis det lover å ta seg av den. Tre måneder etterpå vil kanskje den samme ungen heller gå på ballett, og da må foreldrene trå til, sier Abrahamsen. 

Små barn synes ofte små dyr er veldig fine. Men jo mindre ungene er, jo større bør egentlig dyret være. Kaninunger kan lett bli klemt i hjel av ivrige små barnehender, og hamstere kan lett få store skader om det faller selv fra et lite barnefang.

Les mer: Barnets utvikling

Gnagere

Rotter

Rotter
Foto: Janet Molde Hollund

– Vi selger mye gnagere til barnefamilier. Hamster og ørkenrotte passer for de som er  fra sju-åtte år, mens kanin og marsvin er enklere å håndtere for et barn på fire-fem år, sier Per Arild Evjeberg.

Men foreldre bør også være oppmerksomme på hvordan dyrene lever. Ikke alle vet for eksempel at hamstere er nattdyr og liker best å sove om dagen. Dermed kan det bli masse aktivitet i løpehjulet nattestid, og hvis buret står på barnets soverom, må ungen bli vant til lydene. Når barnet kommer hjem fra skole og barnehage og vil leke, kan hamsteren bli stresset. De er heller ikke så lette å ha på gulvet, fordi de lett kan stikke av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da er hetterotter et flott alternativ. De er intelligente og sosiale dyr, og du kan ha dem på kroppen hele dagen om du vil. Også ørkenrotter er dagaktive kjekke dyr, og de kan gjerne være to i ett bur.  Men vi ser jo at særlig damer har problemer med de lange halene på rottene, og derfor heller foretrekker hamstere, sier Evjeberg.

Også akvarium og fugler som undulat, nymfeparakitt og dvergpapegøye kan være gode alternativer.

Les mer: Barn må få lov til å kjede seg

Hund og katt

Dyrlege
Pål Høie Abrahamsen
Foto: Janet Molde Hollund

Men hund og katt er nok de mest vanlige husdyrene, og de er også mer tilpasset miljøet her oppe i nord.  

– Disse dyrene er mer robuste, og har lang levetid. Hunder kan gjerne bli 10-15 år, og er du heldig kan katten leve i nesten 20 år, sier dyrlege Pål Høie Abrahamsen.

Dermed har familien gjerne et ekstra medlem nesten til barna blir voksne. Og med de firbeinte vennene følger også større forpliktelser. De er dyrere, og det krever mer planlegging i forhold til ferier.

Les mer: Vurderer du å anskaffe hund?

Barn og dyr alene?
Abrahamsen mener det er lurt å tenke gjennom hvilket barn du har, og hva som skjer om barnet er alene med dyret. Hvor mye tåler kjæledyret, og hva skjer for eksempel om kompisene blir med sønnen i huset hjem for å leke? Gjengmentalitet kan ofte føre til at skrupler forsvinner, og at de blir for hardhendte.

– Du må heller aldri la barn og hund være i samme rom alene. Jeg mener det alltid må være voksne til stede, for unger klarer ikke alltid å lese hunden og forstå signalene den gir når den har fått nok, sier han.  

Allergi
Dersom noen i familien har allergi, kan akvarium være et fint alternativ. Det blir lite kos og kjæling, men det kan være en kjekk hobby og mange synes det er beroligende å se på.

Hvis du har legeerklæring på at du er allergisk og ikke kan ha andre dyr, kan du også søke Mattilsynet om lov til å ha skilpadde. Innførsel, salg og hold av skilpadder har vært forbudt i Norge siden 1976, men dispensasjoner har blitt gitt av helseårsaker.

Les mer: Kan det være allergi?

Hamster:
Levetid 1-3 år. Trenger et skikkelig bur med gode muligheter til å leke. Hver dag bør hamsteren få rent vann, og maten må du følge litt med på. Det kan se ut som om det er tomt i matfatet, men så har den tatt maten med seg inn i huset. Minst én gang i uken bør du skifte spon. Hamster med komplett utstyr får du for rundt 1000 kroner, og månedlige kostnader til fôr, burstrø og vitaminer er rundt 150 kroner.

Kaniner:

Kanin

Dvergkaniner er vanligst som kjæledyr, og lever fra 5-8 år. Du bør ha plass til et bur på minst én meter – helst 1,20. Avføring, vått og fuktig materiale bør fjernes hver dag. Minst én gang i uken bør huset tømmes for strø og vaskes grundig. Kaniner trenger rikelig med godt tørt høy, en et godt fôr og friskt rent vann hver dag. Kjøp av kanin med utstyr vil koste ca 1500 kroner. Fôr, strø og diverse utstyr og veterinærbesøk kan koste et par tusen kroner i året.

Les mer: Lær barn om penger

Marsvin:
Naturlig levealder i fangenskap er opp mot 8-10 år. Sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper.  Kjærlig dyr som passer perfekt for et rolig barn. Trenger et bur med god tumleplass. Strø skiftes en til to ganger i uken, og samtidig rengjøres buret.  Også marsvinet trenger rikelig med tørt høy, en god fôrblanding og friskt rent vann hver dag. Det må også tilføres C-vitaminer daglig til marsvin. Marsvinet koster 300-400 kroner i dyrebutikk, pris på buret avhenger størrelse. Regn med 100-200 kroner per måned for kraftfôr, høy, burstrø, vitaminer.

Undulat:
Kan bli 8-10 år. Svært sosial, og bør holdes i par eller flokk. Med en fugl bør du ha god tid til den, og er den alene i perioder, kan det være lurt å sette på radio som selskap. Noen fugler kan snakke litt.  Fuglehold medfører en del støv og søl. Buret bør renses ukentlig, fuglen trenger en god frøblanding og friskt rent vann hver dag. En undulat koster rundt 400 kroner, og et bur fra 1000 kroner. Buret bør være fra 60 cm lengde og oppover.

Hund:
Blir gjerne kalt menneskets beste venn. Levetid varierer. Noen kan bli åtte år, mens andre blir 10-15 år. Trenger daglig stell og tur, men hvor mye trim avhenger av rase. En rasehund koster fort 10 000 kroner, mens du kan få blandingshunder til 2000-3000 kroner eller gjerne gratis. Hunden trenger årlig en vaksine til ca. 550 kroner, og som et eksempel koster fôr til en hund på 20 kilo nærmere 5000 per år.

Les mer: Viktig å se barna

Katt:

Katt

Et av de mest populære kjæledyrene i norske hjem. Kan leve opp mot 20 år. Vanlige huskatter kan du få gratis, eller du kan velge dyre rasekatter. Huskattene er veldig forskjellige i utseende og oppførsel, mens en rasekatt har sine egne fysiske og atferdsmessige kjennetegn. Katter kan leve både ute og inne. Du må regne med en vaksine på rundt 550 kroner per år. Hunnkatt koster 2000 kroner å sterilisere, mens kastrering av hankatt koster 1100 kroner. I tillegg trenger katten en id-chip til ca 750 kroner. 

Akvarium:
Greit for alle aldre, og også for de med allergi. Det krever litt tålmodighet i starten, for du må finne ut av et helt økosystem. Du bør ha filter, lys og planter. En uke etter at alt er på plass, kan du ta oppi fiskene. De første en og en halv til to månedene må du ikke ha for mye oppi. Velg litt om gangen. Etter at fisken har kommet oppi tar et tre uker før økosystemet stabiliserer seg. Når alt virker, er det lite arbeid. Finnes egen feriemat og foringsautomater. Et startsett til akvarium får du fra rundt 1500-1600 kroner.

Les mer: Fritid

Les mer: Forbruker

Les mer: FamilielivOppdatert 25.08.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 7
Vil få en katt!
Skrevet av Nora 21.05.2016
Jeg vi få en katt men må vente til jeg er større.😡😡😡😡😡😡😡😡😡
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Feil informasjon
Skrevet av Mona 09.09.2015
Hei familieverden.
Jeg tror dere må oppdatere dere på informasjon ang kaninhold. Det dere beskriver er gammeldags og ikke akseptert som et bra kaninhold. Kaniner trenger mye plass og faktisk mer mosjon enn en hund. De kan IKKE bo hele sitt liv i et lite bur. Det fører med seg en rekke sykdommer. En frisk kanin vil leve mellom 10-12 år. En kanin som dør når den er 5 år har levd et vondt liv. Kaniner er heller ikke egnet på barn. De liker ikke å bli løftet, båret eller sitte på fanget.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
katt
Skrevet av Hamid 07.12.2014
kan jeg få denne kattungen gratis plissssss!!!!!!!!!!!!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hjelp
Skrevet av Sander Benden 15.12.2013
Hos meg er det meg, mor og far. Vi vil ha et kjæledyr. Vi tenkte på en hund, men vi har en gård i Sverige og da trenger vi hundepass og må til dyrlegen hver mandag fordi vi kommer nok til å dra til Sverige hver helg. Og vi vil ikke bry andre ved å passe på hunden. Hva slags kjæledyr kan man ta med til Sverige(utlandet) uten pass og sprøyter.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Kaniner
Skrevet av Cat 09.06.2013
alt jeg har drømt om er to kaniner. De kan bo ute eller inne. Man må velge. En kanin kan bo ute hele året rundt. Den bør ha et rom og krype inni hvor det er enten litt isolert eller om det er en varme lampe. i mens jeg skriver dette vil jeg mesd det samme fortelle om at det finnes dyrebeskyttelser for hund, katt,kanin,marsvin.....osv. Da kan du kjøpe de kattene for de har ingen hjem men det er helt klart at de ønsker det. <3 :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Kaniner
Skrevet av ********* 09.06.2013
Hei jeg synnes det sto mye bra om de forskjellige dyrene. Jeg leser her for de vi prøver og annskaffe oss to kaniner. Det eneste problemet er ferier. Vi reiser to uker i utlandet ca. Hvert år. Det blir spennende og se hva vi får til. <3 :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Kanin
Skrevet av Matilde 29.05.2013
Huff så trist å lese at dere gir SÅ feil råd og informasjon om bla kanin!
Både kanin og marsvin bør få være så frie som mulig, bur er IKKE et alternativ for kanin; har du SETT bakbeina deres?

Hva i hampen får dere til å tro de vil ha det godt i et lite bur???

Mine kanier lever - i likhet med stadig flere kaniner i Norge- helt fritt, nesten på samme måte som en inneboende rasekatt; de løper i hele huset og huset er sikret!

Har du kanin, så ta kontakt med Marit Emilie Buseth, hun KAN kanin!!!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden