Årets beste og verste solkremer

 

Du bør være oppmerksom når du kjøper solkrem, både til deg selv og barna. For det er store forskjeller, og mange merker holder ikke hva de lover!

 

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Ferie betyr at vinterblek hud møter stekende sommersol. Forbrukerrådet har testet solkremer. Her er oversikten over solkremene som tar best vare på huden din.

 

Solkremene holder ikke alltid det de lover. I denne solkremtesten er det særlig fire kremer som fortjener en plass mellom deg og solen. Åtte av kremene får strykkarakter og egner seg dermed dårlig som feriefølge.

 

I fjor testet Forbrukerrådet solkremer med faktor over 30

 

Noen kremer har lavere faktor enn oppgitt, slik at huden er mindre beskyttet enn man tror. Det gir kraftig trekk i karakterene. Andre kremer har en beskyttelsesfaktor flere ganger høyere enn oppgitt, noe som gjør at man neppe kommer brun hjem etter ferien.

Kremene er heller ikke like vannfaste, noe som er viktig om man skal bade.

Apotek på bunn

Mest overraskende er det at apotekenes kremer (Aco/Cosmica i Norge og Apotekets i Danmark), får så dårlige karakterer at de havner på bunn av listen. Dette skyldes at de oppgir en betydelig høyere beskyttelsesfaktor enn de faktisk har, noe som straffes strengt. For står det faktor 15, bør avviket være lite, slik at man faktisk vet hvilken beskyttelse man har.

For nordmenn på ferie i Danmark, kan det være greit å vite at den danske konkurrenten, Matas, oppnår brukbare karakterer.

Klassikere på topp

Topplasseringen går i denne testen til Yves Rocher Protectyl Végétal Moderate protection Milk SPF 15. Målt beskyttelse er nesten det dobbelte av oppgitt, 29, mens den i vann gir en beskyttelse på 20. Kremen er bra vannfast, lett å påføre og den tilfører huden fuktighet.

Velkjente Nivea tar de neste tre topplasseringene med to sprayer og en krem. Det er verdt å merke seg at disse kremene har lavere beskyttelse i vann enn det som står på emballasjen.

Kosmetikkjempen L’Oréal smører seg deretter til den neste plassen på lista. Deretter kommer Garniers velkjente solkrem Ambre Solaire.

For badeentusiaster er vannfastheten viktig. De fleste oppnår brukbare karakterer, selv om noen stryker.

Selv om det er viktig å beskytte seg i solen, er det greit å vite at solkrem inneholder mye kjemi, som kan være usunt både for egen kropp og miljøet omkring.

Kjemi og fornuft

Overdreven soling er ikke sunt, uansett hvor mye solkrem man kliner seg inn med. Dessuten inneholder solkrem en lang rekke kjemiske stoffer som ikke er direkte helsefremmende. Selve solfilteret, som beskytter mot UV-stråler, kan være sammensatt av en lang rekke kjemikalier, i tillegg inneholder de fleste kremene parfyme og konserveringsmidler som kan gi allergi og være hormonforstyrrende.

Den beste og sunneste solbeskyttelsen er fremdeles skygge, særlig midt på dagen når solen er sterkest. Å lese gjennom solvettreglene før ferien, sikrer at man blir brun fremfor brent.

Ikke kast gammel krem

Hvis du allerede har solkrem stående fra i fjor, er det neppe noen grunn til å kaste denne, selv om produsentene sier at kremen blir dårlig etter kort tid.

Forbrukerrådet har tidligere testet ett år gammel solkrem, og funnet at den fungerer trygt kan benyttes.

Her kan du se hvordan solkremene gjorde det i fjorårets test.Oppdatert 21.07.2011
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden