Dette betaler du barnevakten

Hvor mye du betaler barnevakten, avhenger kanskje også hvor mye barnet er våkent mens det blir passet. Illustrasjonsfoto: iStock

Hvor mye du betaler barnevakten, avhenger kanskje også hvor mye barnet er våkent mens det blir passet. Illustrasjonsfoto: iStock 

Du skal ikke bli ruinert for å ta en tur på kino med kjæresten din mens barnevakten passer de søte små, men skal du holde på barnevakten til neste anledning, bør betalingen stå i stil. Dette mener ekspertene du må forvente å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Artikkelen er oppdatert februar 2017.

Lurer du på hvor mye du skal betale barnevakten, vil du neppe finne et fasitsvar.
– Jeg synes det er vanskelig å si noe generelt om hvor mye man skal betale barnevakten, da betaling bør avhenge flere faktorer. Både antall barn, hva slags oppgaver barnevakten har i forbindelse med jobben og alderen på barnevakten vil kunne påvirke prisen, mener forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Reitan sier det er forskjell på om barnevakten kommer etter at barnet har lagt seg, og sitter der mens barnet sover, eller om barnevakten også tar seg av kveldsstellet og leggingen.
– Og skal barnevakten i tillegg overnatte, og kanskje også ta morgenstellet, blir gjerne betalingen annerledes enn om han eller hun bare sitter der noen timer en kveld, sier Reitan.

50 til 100 kroner timen
Reitan tenker at en kanskje betaler noe annet til ungdommer i nærmiljøet enn voksne som tar på seg en slik oppgave for å få en ekstrainntekt.

– I en undersøkelse vi gjennomførte for et par år siden, svarte de foreldrene som hadde betalt barnevakt at de gjerne ga 100 kroner i timen til barnevakten, sier Reitan.

– Dersom man skal betale mye til barnevakten kan det for mange bli et stort innhugg i månedsbudsjettet. Det må ikke bli slik at man kvier seg for å gå en tur på kino fordi barnevakten blir for dyr. Da blir alternativet at man blir hjemme, og at barnevakten heller ikke får jobben, sier Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Sørmo mener en må ta hensyn til alderen på barnet og hvor mye det krever av barnevakten.

– Husk at dette er nettopenger. Betalingen til en 15 år gammel barnevakt skal ikke konkurrere med lønna til barnehageassistenter, som i tillegg skal betale skatt av pengene, sier Eva Sørmo.

– Jeg tenker det er greit med mellom 50 og 100 kroner i timen, avhengig av barnevaktens alder. Dersom det er snakk om mange timer en kveld, eventuelt med overnatting, kan en bli enige om en fastpris på forhånd, sier Sørmo.

Hør med andre hva de betaler
Både Reitan og Sørmo sier det kan være lurt å lufte nivået for betaling med naboer, venner eller foreldre på skole og i barnehage. 

– Da slipper man å være redd for å bli den upopulære som betaler for dårlig, samtidig som det blir med forutsigbart for barnevakten, sier Sørmo.

– Man bør ikke prise seg for lavt, samtidig som man heller ikke skal betale for mye, sier Reitan.

Dette sier en profesjonell aktør
Det finnes også profesjonelle aktører som tilbyr barnepass. Ett eksempel er Barnepasseren.no, som er en barnepassformidler som tilbyr barnevakter med mange års bakgrunn i arbeid med barn. Alle deres barnevakter er over 18 år. Deres anbefaling er en timesats på 120 kroner. Timebetalingen er uavhengig av når på døgnet barnepasset foregår, og uavhengig av antall barn, så lenge de er i samme husstand og samme familie. Det er dobbel timebetaling den første timen, og man betaler minst 360 kroner per gang. Blir det økter som sammenhengende varer lenger enn en vanlig arbeidsdag, sier de at man kan redusere timelønnen litt de påfølgende timene.

Underøkelse:
 

I en undersøkelse Nordea gjennomførte i desember 2014 svarte 45 prosent at de aldri benyttet seg av barnevakt. Hverken betalt eller i andre former. I undersøkelsen var det i underkant av 400 nordmenn i parforhold og med små barn som ga sine svar.

– 12 prosent svarte at de benyttet seg av barnevakt 1 til 2 ganger i måneden.
– 3 prosent svarte at de hadde barnevakt ukentlig.
– 39 prosent svarte at de brukte barnevakt, men sjeldnere enn 1 til 2 ganger i måneden.
– De som betalte for barnevakt sa at de gjerne betalte barnevakten rundt 100 kroner timen.
– Den samme undersøkelsen viste at mange heller overlater ansvaret for de små til besteforeldre når det er behov for det.

Barnevakten kan bare tjene 6000 kroner i året skattefritt
Bruker du mye barnevakt, bør du helst ha flere å spille på. I hvert fall om beløpet kommer på over 6000 kroner i året.

6000 kroner er makssummen man kan betale til én person per år for tjenester uten at det må rapporteres til skattemyndighetene. Men man kan altså benytte seg av flere barnevakter, og for hver av dem vil grensen være 6000 kroner.

– Kravet ved slike tjenester er at jobben må være knyttet til hus/hytte, og at vedkommende ikke har det som næring i tillegg.  Det vil si at du og jeg kan male for 6000 kroner hos naboen skattefritt i fritiden, men det kan ikke en maler, forklarer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Du kan trekke fra utgiftene på skatten
Som forelder har du krav på inntil 25.000 kroner i skattefradrag om du har ett barn. For hvert barn utover ett, stiger tallet med 15.000. Har du to barn kan du altså trekke av 40.000 kroner på skatten.

– Foreldrefradraget er til pass og stell av barn, og vanligvis er det barnehage og SFO som inngår i dette. Men også barnevakt vil høre inn her. Har du ikke brukt opp hele fradraget på barnehage og SFO, vil du kunne skrive opp utgifter du har hatt til barnevakt i løpet av året, sier Kvadsheim.

Er du bekymret for hvordan du skal dokumentere utgiftene, kan du ta det med ro.

– Dette er tjenester hvor det ofte er naturlig at det ikke finnes god dokumentasjon. Ungdommer som har skattefrie inntekter vil ikke rapportere inn summen og i praksis godtas det nok at det ikke finnes god dokumentasjon på det. Men du må jo faktisk ha hatt disse kostnadene, og jeg ville nok latt utbetalingene gå fra bankkonto eller Vipps, ikke kontant, sier han.Oppdatert 03.02.2017
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 4
Hæ???
Skrevet av Tove Berget 25.01.2017
Du mener ikke dette seriøst vel? Om du har fått barn, så har du lov en gang innimellom å være "bare" kjæreste. Kanskje middag sammen, kino, trimtur...uten barn.
Noen ganger trenger du barnevakt pga møter, sykdom, besøke noen det ikke passer å ta med barnet/barna til. Synes kommentaren din er rett og slett stygg.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
ta ansvar
Skrevet av jasmin muratovic 15.02.2016
Folk kan vell passa sine egne unga som dei sjølv har valgt å få...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
overbetalt?
Skrevet av gammeldags mor? 16.10.2015
Synes 100 kr i timen er for mye. Her betaler jeg 30 kr timen hvis barnet sover, 50 hvis barnet er våken. Når vi hadde dagmamma betalte vi 6000 i måneden, noe som vil si ca 40 kr i timen. Hvorfor skal man få godt over dobbelt betalt som barnevakt når man har ansvar for færre barn og over kortere periode? (har aldri hatt barnevakt som sover over, da sover heller lilletuppa hos familie) Mulig at det er annerledes her på landet eller at vi er gammeldagse, men synes 100 kr timen er drøyt..
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
100 kr pr time er riktig timepris
Skrevet av Martine 15.03.2012
Enig med forbrukerøkonomen. Husk at barnevakten skal ha noe igjen for å bruke tiden på dine barn.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden