Slik kan du forhindre brann i ditt hus

Illustrasjonsfoto: Crestock

Illustrasjonsfoto: Crestock 

Lading av mobil og laptop i senga er noen av brannfellene mange ikke tenker over. Har DU sjekket om noe kan gjøres for å gjøre ditt hus mindre utsatt for brann?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

– Alle bør ta en risikovurdering i eget hus. Da er det tre spørsmål en skal stille seg;
– Hva kan gå galt?
– Hva kan vi gjøre for å hindre dette?
– Hva kan vi gjøre for å redusere konsekvensene dersom noe skjer?

Det sier seksjonsleder Rune Einar Håland i brannforebyggende avdeling i Brannvesenet i Sør-Rogaland. Nederst i artikkelen er hans sjekkliste som du kan bruke til risikovurderingen av ditt hus.

Les også: Slik unngår du julemarerittet

Som tittelen til Håland tilsier, jobber han daglig med å hjelpe privatpersoner og andre med å minske sjansene for at brann skal oppstå.

Seksjonsleder Rune Einar Håland i brannforebyggende avdeling i Brannvesenet i Sør-Rogaland.

– Med disse tre spørsmålene i bakhodet går en fra rom til rom og ser hvilke potensielle farer en har i huset, og hva en kan gjøre med dem. Når en har kartlagt alle potensielle risikoer i hjemmet, bytter en ut og forbedrer en til en har minsket faren for brann best mulig. I tillegg er det lurt å legge inn en sjekkerunde om kvelden før en legger seg. Selv går jeg alltid en runde og sjekker at alt er slått av og at ingenting med strøm står på. Dessverre er det likevel en fare for brann, så lenge en bor i hus med innlagt strøm. Men en kan i hvert fall gjøre det tryggere om en er bevisst på riktig bruk av apparater, at en skrur av og passer på at levende lys er slukket når en forlater rommet og før en legger seg, sier Håland.

Les også: Elektrisitet og brannsikring av hjemmet

Årlig brannøvelse med hele familien kan redde liv
Den erfarne brannmannen sier at barn veldig tidlig klarer å forstå hvordan røykvarslere virker og at foreldre skal være bevisste på hva familien må gjøre dersom brannvarslerne går. Like viktig synes han det er å holde brannøvelser en gang i året.

Rømningen ut av huset: Når barna er så store at de ikke ”tas under armen”, er det på tide at de blir med på brannøvelser i hjemmet, mener brannmann Håland.  På forhånd snakker en sammen om hvordan øvelsen skal foregå og hva som er det viktigste å tenke på.

– Det viktigste er hvordan rømningen best kan foregå – og en avtale om et møtested på utsiden av huset.

Barn og foreldre må snakke om hvordan de skal rømme huset om brannen skjer på natten når alle ligger og sover. Hvis barna er store nok og rømningen skjer på bakkeplan, må barna få prøve å åpne vinduene og hoppe ut når det er brannøvelse. Dersom rømningen kommer til å skje i andre eller tredje etasje, er det kanskje aktuelt å prøve brannstigen.

– Noen barn er redde for å gå ned en slik stige på utsiden, og da kan en godt la de få prøve å klatre fra bakkeplan og opp, bare for at de skal se at de klarer det. Flere av stigene har dessuten en sikkerhetsline, sier Håland.

Barn som har kjæledyr, kan fort engste seg for at disse ikke kommer seg ut.

– Foreldrene skal si til barna at dette er de voksnes ansvar og at de kommer til å ta med kjæledyret ut om det oppstår en brann. Foreldre må si at de har kontroll på kjæledyret, selv om de kanskje ikke har det også. En må ikke risikere at barnet springer inn igjen…

Viktig med et avtalt møtested som alle er informert om: – Det finnes mange eksempler på at foreldre ikke har sett barna utenfor huset, og velger å gå inn igjen for å sjekke om noen fremdeles er inne. Det er en stor risiko å gå inn igjen i et brennende hus, og ikke sjelden har det blitt katastrofalt. Hvis alle vet om møtestedet på utsiden, er det lettere å unngå misforståelser. Den dagen det eventuelt oppstår en brann, skal en ikke behøve å tenke – men bare handle.

Når skal en forsøke å slokke selv? Brannmannen mener en ikke skal tenke så mye på å forsøke å slokke, men heller komme seg ut.

– Bare relativt små branntilløp kan en slokke med apparat eller brannteppe. De fleste andre sprer seg veldig raskt, og en skal heller konsentrere seg om å komme velberget ut. Det utvikles også raskt giftige gasser som kan være svært farlige.

Les også: Førstehjelp på barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

SJEKKLISTE FOR Å MINSKE RISIKOEN FOR BRANN:

Oppholdsrom/stuer:

 • Levende lys og da gjerne i brennbare dekorasjoner utgjør en stor, potensiell fare. Gå aldri ifra levende lys. Eventuelt kan du bruke selvslukkende stearinlys.
 • Mange branner starter også i TV-en. Sørg derfor for å alltid slå av TV-en på selve apparatet – det holder ikke å slå av TV-en med fjernkontrollen!
 • Ikke bruk for sterke lyspærer/lyspærer som kan komme i kontakt med annet materiale!

Elektriske artikler:

 • Se over alle elektriske ”duppeditter”. Alt som er tilkoblet strøm, kan ta fyr. Sørg for å stenge av strømmen/dra ut støpslene etter bruk/før den siste legger seg for kvelden.
 • Å lade mobilen om natten er en risiko å ta - det har forekommet branntilløp i forbindelse med lading. Lad om dagen! Les også: Ikke lad mobilen uten tilsyn!

Barnerom spesielt:

 • Sjekk at lamper er godt festet slik at de ikke faller ned
 • Sjekk at lamper er i god nok avstand til at sengetøy ikke kan bli liggende over lampen
 • Dobbelsjekk at eventuelt TV, PC, spillkonsoller og musikkanlegg er helt avskrudd

Kjøkkenet:

 • Ta ut støpslene på vannkoker, kaffetrakter osv. etter bruk – eventuelt installer timer på dem
 • Skru av oppvaskmaskinen når den er ferdig, og i hvert fall når du forlater huset
 • Vær varsom under matlaging. Spesielt gryter med olje oppnår svært høy temperatur og kan antenne lett. Ved matlaging med olje/smult bør et brannteppe være lett tilgjengelig. Et grytelokk kan også gjøre nytten.

Vaskerommet:

 • Mange branner starter på vaskerommet – både i vaskemaskinen og i tørketrommelen. Oftest på grunn av feil bruk og dårlig rengjøring. Det tryggeste er å aldri forlate huset når elektriske apparater er på! Husk dessuten å sjekke at alt er avskrudd før du legger deg!

Les mer om brannsikkerhet hos brannvernforeningen.no.  Informasjon finnes på 40 språk.annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden