Giftige hage- og stueplanter

 Ill.Foto: Crestock

De fleste planter er ikke dødelige, men en stor del av dem kan føre til ubehag og irritasjon hvis barnet spiser på dem. Det beste er å unngå de giftige plantene i stua og i egen hage.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Mange barn elsker å leke med jorden, og de små utforskerne er raske til å smake på alt nytt. Fargerike blomster og blader er ikke noe unntak. Det beste er å unngå giftige planter i stua. Tenk også på at pidestaller lett kan velte. Blomstervann er ikke giftig, men kan gi magebesvær hvis vannet har stått lenge.

Giftige stueplanter

Agave
Alpefiol (Cyclamen persicum)
Amaryllis
Azalea
Engletrompet (Brugmansia)
Prikkblad (Diffenbachia)

Droplerot (Caladium)Eføy (Hedera helix) Elefantøre (Alocasia)
Flamingoblomst (Anthurium)
Fredslilje (Spathiphyllum)
Hortensia (Hydrangea macrophylla)
Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)

Kroton (Codiaeum)
Kunnskapens tre (Sodlanum pseudocapsicum)
Oleander (Nerium oleander)
Pachypodium (P. lameri)
Primula obconica
Stuekala (Zantedeschia aetiopica)


Dette er ikke en komplett liste. Er du usikker på om en plante er giftig, får du brosjyrer på helsestasjonen eller apoteket. Du kan også ta kontakt med Giftinformasjonen (tlf. 22 59 13 00).

Planter i hagen
Gå gjennom hagen og finn ut hvilke planter som er giftige. Fjern sopp så snart den skyter opp av bakken. Ikke la barn leke på et område der du nettopp har brukt plantevernmidler, gjødsel eller insektsprøytemidler.

 Giftige planter i hagen

Barlind
Belladonnaurt
Bergflette (eføy),
Blomsterert
Buksbom
Fuglestjerne
Gullregn
Hortensia
Hyasint (svibel)
Vortemelk

Iris
Kaprifol
Kubjelle
Leddved
Liguster
Liljekonvall
Lupin
Munkehette
Peon
Tidløs

Pinselilje
Påskelilje
Prydbønne
Rhododendron
Alperose
Slyngsøtvier
Snøbær
Storhjelm
 Sverdlilje
Vivendel

 

Giftige planter i naturen

Bulmeurt
Bjørnekjeks
Hvitlyng
Kantkonvall,
Liljekonvall
Smørblomst

Maiblom
Misteltein
Nyserot
Piggeple
Selsnepe
Rødhyll

Skarntyde/giftkjeks
Syrearter
Strandkvann
Tyrihjelm
Akergull
Revebjelle


Forgiftning er en av de vanligste årsakene til skader hos små barn. Symptomer: vondt i magen, kvalme, oppkast, diare og unormal søvnighet. Sterke giftstoffer kan gi kramper og gjøre barnet bevisstløst. Se også etter brannsår rundt munnen.

Få barnet til å spytte ut eventuelle planterester det har i munnen. Barnet kommer sannsynligvis til å kaste opp, så sett frem bøtte. Ta vare på litt av planten eller soppen og ta det med til legen. Følg nøye med om barnet blir dårligere.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Norsk Førstehjelpsråd  annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden