BabySykdom og symptomerBarnemark – en ubehagelig gjest

Barnemark – en ubehagelig gjest

Egg i sand kan fort finne veien inn i munnen til små barn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord & Kjersti Lundemo 16693
Barnemark, eller småmark som den også kalles, er en parasitt som kan være vanskelig å bli kvitt. Marken er gulhvit og kan bli opp til en centimeter lang, men den ses ikke alltid med det blotte øye.

Småmark er vanlig både hos små og større barn, men vanligst hos barn i alderen 5 til 10 år. Det er sjeldent voksne blir smittet uten å selv ha barn som er smittet. Likevel er ofte flere personer i en familie eller en barnehage rammet. De cirka 1 cm lange trådtynne, hvite markene lever i tarmen. Barn får dem i seg ved å slikke på eller spise noe som er infisert med småmarkegg.

– Smitte skjer direkte fra endetarm til munn. Du kan bli smittet ved kontakt med en person som har egg fra barnemark på hånden. De kan også smittes via gjenstander som for eksempel et håndkle. Egg kan overleve i flere dager utenfor kroppen, ofte i sengetøy. Det sier allmennlege Hanne May Hetland i Sandnes.

Det kan ta 3-4 uker fra man blir smittet av egg til det er utviklet en voksen hunn som kan bære nye egg. Hunnen holder til i første del av tykktarmen og nærliggende tarmområder. Eggene kan overleve i inntil to uker utenfor kroppen. En voksen hunnmark kan leve i rundt tre måneder inne i tarmen. En voksen hunnmark er rundt 8-13 millimeter lang.

Plagsomt om natten
Er et barn smittet med mark kan det oppleves svært plagsomt, spesielt om natten. Barnet kan være urolig og irritabel, og ha problemer med å sove.

– Om natten kryper marken ut på huden rundt endetarmsåpningen for å legge egg. De kan faktisk legge opp til 10 000 eller flere egg. Da kan også marken observeres. Men hvis barnet klør seg, vil eggene feste seg under fingerneglene og dermed øker smitterisikoen, forteller Hetland.

De fleste infeksjoner med barnemark er uten symptomer. Derfor er det viktig at alle som er i nær kontakt med barnet behandles. Ellers er det risiko for gjentatt smitte.

Teip-test
Noen barn opplever at de får vondt i magen, blir kvalme og brekker seg dersom de har fått barnemark. En enkel test kan påvise barnemark:

– Trykk en teip-bit mot endetarmsåpningen og se om det fester seg egg. Dette kan gjøres hos legen, eller man kan utføre testen hjemme og ta teipen med til legen. Testen bør tas om natten eller tidlig om morgenen. Da er sjansen størst for å påvise egg. Det kan være nødvendig med flere tester for å være helt sikre på diagnosen, forklarer Hetland.

God hygiene
Småmark behandles med reseptfrie midler som du får på apotek. Det er viktig at hele familien tar middelet, også de som ikke har symptomer. På den måten er man sikker på at marken utryddes. Behandlingen bør gjentas etter 1-2 uker for å hindre tilbakefall.

– Samtidig er det svært viktig med strenge hygieniske tiltak. Neglene bør klippes korte og renses daglig. Hendene må vaskes nøye før hvert måltid. Sengetøy, undertøy og håndklær må kokvaskes, oppfordrer allmennlege Hetland.

Når kan barnet gå i barnehagen
Barnet kan gå i barnehagen som vanlig etter behandling. Men barnehagen bør få beskjed om tilstanden for å unngå smitte og iverksette hygieniske tiltak.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: