Hvorfor belønning ikke virker

Jesper Juul har liten tro på poengsamling. llustrasjonsfoto: Shutterstock

Jesper Juul har liten tro på poengsamling. llustrasjonsfoto: Shutterstock 

"Etter ti klistremerker skal vi gå på kino." Mange mener belønning virker. Jesper Juul er uenig og kaller det både maktmisbruk og ødeleggende for barnets selvfølelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Belønning som oppdragelsesmetode har for ikke lenge siden erobret det norske markedet og anvendes både hjemme, i barnehage og på skoler rundt omkring i hele landet. "Pals" heter en metode, og andre har fulgt etter. Det reiser spørsmålet om det i det hele tatt er bra med belønning.

Hvilke grenser har du?

To typer belønning
For å svare på dette må vi skille mellom belønning som gis etter prestasjoner – på skolen, i idrettshallen, på danseskolen eller fotballbanen. Eller om det gis for en ønsket atferd – det vil si når barnet oppfører seg "pent" ifølge de voksnes normer og ambisjoner. 

Det første har vi en gammel tradisjon for og det har aldri skadet noe barn eller relasjoner mellom barn og voksne. I skolen skapte det en viss konkurranse mellom elevene, men ikke noe alvorlig.

Det andre – å styre og kontrollere barns atferd ved hjelp av belønning – er etter min mening maktmisbruk. Hvis det ikke er det, kan det bare unnskyldes med et svært gammeldags barnesyn som mener at barn oppfører seg "stygt" med vilje og for å plage de voksne. Denne teorien har hjerneforskere lagt død for mer enn tjue år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemene med belønning
Problemet med denne metoden er, som med så mange atferdsregulerende metoder, at de faktisk ofte virker. Dette gjelder spesielt for barn i alderen 1-5 år, men ofte kun kortvarig. Etter en stund gjennomskuer barna metoden og reagerer enten ved å ignorere systemet, eller ved å kreve stadig større belønning.

Når grensesettingen ikke fungerer

Et annet problem er at metoden logisk sett krever at man også anvender straff – når belønningen slutter å virke. Men dette kommer ikke fram i de offisielle versjonene. Mange foreldre ser det derimot som den eneste muligheten, og dermed er vi tilbake til det gamle "pisk eller gulrot" systemet.

Det virkelige problemet er imidlertid et helt annet. Det er det skjulte budskapet i belønningen som sier "Jeg har ikke tillit til at du vil oppføre det ordentlig hvis jeg ikke belønner deg". Det er altså en erklæring av mistillit til barnet mer enn veldokumentert evne og vilje til å tilpasse seg eller til å samarbeide, som jeg kaller det. Denne mangelen på tillit fra de voksnes side, setter ofte dype eksistensielle spor i barnets utvikling, spesielt når det gjelder selvbilde og selvfølelse. Metoden er altså farligere jo bedre og lengre den "virker".

Viktig å kunne si "nei"


Ikke utviklet for barnas beste
Det er også sånn at belønningsmetodene ikke er oppfunnet for å fremme barns trivsel og utvikling. De er uttenkt som en slags nødverge for rådville og hjelpeløse voksne, som gjennom metodene får en slags sikkerhet over egen atferd.

Les flere artikler om grensesetting

Jeg har et gammelt og vel gjennomprøvd prinsipp når det gjelder den slags: hvis det fungerer i samspillet mellom voksne, så fungerer det også mellom voksne og barn. Enhver kvinne eller mann som forsøker å regulere sin partner eller sine venners atferd ved hjelp av belønning vil veldig fort oppleve at de blir latterliggjort.

 Oppdatert 02.09.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 10
Belønning kan være en god hjelp noen ganger!
Skrevet av Susann 25.05.2016
Belønning som forsterking og motivering kan øke barnas evne til å gjennomføre noe de selv ønsker å få til men som er vanskelig for dem.
Det kan brukes helt fint uten straff og trenger overhode ikke å ende med pisk eller gullet. .
MEN det krever kompetanse og bruk ut fra barnas beste ikke utfra hva som forenkler hverdagen for foreldre!

F.eks hos mitt barn med angst og vegring for enkelte aktiviteter det egentlig svært gjerne ønsker å kunne gjennomføre er det gull værdt!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Jesper Juuls svada
Skrevet av Trond 11.03.2016
Her trår han helt feil. Forsterkning er godt dokumentert som velfungerende i regulering av atferd. Jesper Juul har av og til noen fornuftige poeng, men dessverre er han for det meste langt ute på vidda. Barn skal møtes med respekt og forståelse men de er ikke små voksne.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Mor til to
Skrevet av Kristine 23.05.2013
Hæ? Dette forsto jeg ikke så mye av. Vi gir klistermerker for en hel dag uten uhell i buksa etter at barnet på 3 og et halvt år sluttet med bleier på dagtid. Og etter 14 klistermerker (ikke sammenhengende) ble det sparkesykkel. Nå blir det klistermerker for tørre netter. Og barnemøbler til rommet når hun har mange nok klistermerker. Opplever dette som kun positivt. Mener Jesper Juul at dette er feil?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Def. forts.
Skrevet av Martin 06.12.2012
Hva er Juuls definisjon av belønning? Hvis han ikke kan konkretisere det er det så subjektivt at det er til å bli gal av. Hvis jeg belønner barnet mitt med et hardt slag - er det fortsatt belønning, hvis det er det i mine øyne?

Mon tro om Juul mener ros, smil og nikk også er belønning og derfor bør styres unna. Du skal aldri være anerkjennende ovenfor ditt barn. Høres dette bra ut Juul?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Definisjon, definisjon, definisjon
Skrevet av Martin 06.12.2012
Det er faktisk helt meningsløst å snakke om belønning. Det er rart ikke Juul har skjønt det enda. Eller har valgt å lese seg opp på emnet. Juul har mange ganger kritisert belønning når han snakker om forsterkning.

Forsterkning er definert ut i fra funksjon - den øker den atferden den etterfølger. Det betyr at alt mulig rart kan være en forsterker OG at en forsterker faktisk ikke ikke kan fungere. Fungerer den ikke, er den ikke en forsterker. Enkelt og greit.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
forsterkere brukt riktig fungerer.
Skrevet av Florus 05.12.2012
Man kan med godt bruk av forsterkere(belønning) endre atferd. Det trenger ikke å være en stor eske med lege, hver gang barna passer tennene sine. Sliter barnet med mestring av et atferd si å si takk for maten, kan du med enkle forsterkere inarbeide mestring. Det må vel være bedre enn å mase på barnet at det MÅ si takk, som mange foreldre gjør.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Læring
Skrevet av Anonym 05.12.2012
Jesper Juul, du kanskje skall lære deg grunnleggende læringspsykologi og atferdsanalyse før du uttaler deg. Det er en skam at "familiverden" poster denne artikkel. Så full av mangler og feil om hva belønning og straff er. En oppfordring til alle foreldre: fortsett å belønne deres barn! Det finnes ingen faremomenter overhode, les gjerne, De utrulige åren, der finns masser å hente.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hva virker da?
Skrevet av T 26.11.2012
Hva virker da? Hvis hverken straff eller belønning skal brukes og barnet ikke vil endre ødeleggende adferd? Det sier han ikke noe om.Det er mye synsing men lite konkrete metoder.Og han snakker om at barn må behandles som voksne, de er jo ikke voksne. De er barn, og forstår ikke alltid så kompliserte ting, belønning skjønner de. Belønning i form av ros er godt for barnets selvfølelse og selvtillit, det har jeg sett mange eksempler på.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
belpnning
Skrevet av Stine T. Cruickshank 14.08.2012
Vi har ikke riktig skjønt hvorfor noen må ha belønningen for å oppføre seg "normalt". Så det er kanskje litt "normalt" nå da at ikke belønningen ikk virker mer.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Ja takk, begge deler
Skrevet av Minerva 30.03.2012
Alt med måte. Noen ganger kan belønning være en måte å gjøre en ny ferdighet mer lystbetont, inntil den er så godt innøvd at det ikke lenger ligger noe grunnlag for/behov for belønning i den, som å slutte med bleie, bli flinke til å lese osv. Teller ros som belønning? Det ER jo egentlig det...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden