ParforholdetSlik blir de vanskelige samtalene enklere

Slik blir de vanskelige samtalene enklere

God kommunikasjon er nøkkelen til et godt parforhold. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten 32600

I et parforhold blir følelsene våre påvirket både av hva vi sier til hverandre og hvordan vi sier det. Det er mange måter å servere kritikk og forklare hvordan vi opplever hverdagen.

Alle par merker raskt at det å kommunisere godt, er en kunst som de i varierende grad lykkes med. Noen ganger er det lekende lett. Du føler umiddelbart at du både forstår og blir forstått. Spesielt når vi er forelsket, eller i begynnelsen av forholdet, oppleves det slik. Etter hvert som parforholdet utvikler seg, vil mange oppleve perioder der det å kommunisere godt er noe de strever med.

“Duing” ødelegger samtalen
Snakk om dine egne tanker, følelser eller bekymringer fremfor å fortelle kjæresten din hvordan hun er eller hvordan han tenker. ”Du er sur.” ”Du er et rotehue.” ”Du gjør jo ingenting her.” Slik ”duing” stenger for god kommunikasjon, og en varsellampe bør blinke når vi slenger ut et negativt du-budskap.

Det hjelper litt om du begynner med jeg i stedet: ”Jeg synes du virker sur nå.” ”Jeg opplever at du ikke gjør noen ting her.” Men selv om det her brukes jeg-budskap, vil mottakeren antakelig få lyst til å forsvare seg – og den gode dialogen vil være langt unna.

Slik får du budskapet fram
En god huskeregel for et tydelig og åpnende jeg-budskap er XYZ-modellen. Ifølge denne modellen har et utsagn tre elementer: Det beskriver en situasjon (X), den andres handling (Y) og din reaksjon på den handlingen (Z). I stedet for ”Du gjør jo ingenting her”, vil du nok oppnå mer ved å si det slik: ”Når du kommer hjem fra jobben, og jeg står og lager middag (x), og du bare setter deg rett ned med avisen (y), da blir jeg irritert og sint (z). Da føler jeg at jeg er alene om arbeidet her hjemme.”

Det er ikke sikkert kjæresten din er enig i din beskrivelse av virkeligheten, men du har sagt hvordan du føler det. Det er et godt utgangspunkt for god kommunikasjon. XYZ-modellen er også velegnet for å gi ros til kjæresten din! ”Takk for at du minnet meg om bursdagen i går! Jeg blir så glad når du hjelper meg til å huske sånne ting.”

Start smart
Når du skal ta opp et problem, er det en fordel å være bevisst på hvordan du gjør det. Mange diskusjoner bygger seg opp unødvendig fordi den som tar opp saken, innleder den med en kritisk bemerkning. Det fører nesten alltid til at den andre kommer i forsvarsposisjon og er lite villig til å lytte ordentlig til budskapet. ”

Det hjelper ikke å lage lister over hvem som tar klesvasken når du aldri gjør din del av jobben.” Det er fullt mulig å formidle det samme budskapet på en måte som ikke provoserer frem en forsvarsreaksjon fra kjæresten din: ”Om to dager trenger jeg den svarte genseren. Har du tenkt å vaske en maskin med svarte klær snart?”

Vær nysgjerrig på partnerens mening
I stedet for å være forutinntatt og tenke ”Jeg vet hva han mener”, kan vi ha godt av å møte hverandre med positiv nysgjerrighet. Tenk heller: ”Jeg er ikke deg. Derfor kan jeg ikke helt vite hva du mener eller hva du kommer til å si – selv om jeg kjenner deg godt.” På den måten blir du en bedre lytter, og du vil bli stadig bedre kjent med kjæresten din.

Vær tydelig
Ulike familier kan kommunisere svært ulikt. Noen er eksperter i antydningens kunst, andre snakker åpent og ”rett fra levra”. Vi vil anbefale dere å snakke tydelig og mest mulig konkret. Dersom mye av det du sier må tolkes av den andre, er det lett å misforstå hva du mener. Det er fullt mulig å være tydelig uten å være uhøflig eller anklagende. Er du i tvil om du har forstått kjæresten din rett: Spør! Ikke forvent at dere skal lese hverandres tanker.

Ha struktur på samtalen
I arbeidslivet er vi innstilt på at møter og samtaler har en bestemt struktur og et formål. Når vi skal ta opp vanskelige temaer eller snakke sammen om prosjekter og utfordringer vi må løse, kan vi godt lære litt av hvordan mange gjør det på jobben. Vi kan sette av en bestemt tid til møtet, og vi kan holde oss til noen spilleregler. Det å strukturere vanskelige og følsomme samtaler er noe av det man kan lære på et samlivskurs.

Smil
Den korteste avstanden mellom to mennesker er et smil! Det er flott å kunne le og ha det gøy sammen med kjæresten sin. Det er også en glimrende egenskap å ikke ta seg selv så høytidelig og å kunne le av seg selv.

Hvis du klarer å se på deg selv med en dose humoristisk selvironi, har du klart å skifte perspektiv slik at du ser deg selv utenfra. Det er en gave for kommunikasjonen i parforholdet. Husk at kroppsspråk og tonefall betyr mer for kommunikasjonen enn ordene vi bruker.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: