Tilgivelse - avgjørende for et godt parforhold

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Ingen kan leve sammen med kjæresten sin over tid uten å støte borti den andres ømme punkter. Konflikter og uenigheter, sårende ord og handlinger er ikke til å unngå. Derfor er også tilgivelse livsnødvendig for parforholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Noen ganger sårer vi hverandre eller bryter avtaler fordi vi glemmer oss, er tankeløse eller ikke vet bedre. Andre ganger er det med vilje vi kommer med den syrlige kommentaren, drikker et glass for mye eller bidrar til en iskald stemning i rommet.

Ingen er feilfrie
Vi trenger ikke la  slike episoder ødelegge parforholdet. Slike konflikter har også et potensial i seg til å skape bevegelse i forholdet – og til og med gjøre det sterkere. Et ungt par på et samlivskurs sa en gang: ”Takk og pris at vi har dette med tilgivelse som en av grunnverdiene i forholdet vårt. Begge vet at vi ikke er feilfrie. Vi både sårer hverandre og tærer på rausheten hos den andre. Bevisst eller ubevisst gjør vi stadig ting vi ikke burde ha gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig for fortrolighet og nærhet
Tilgivelsen hjelper oss til å legge disse tingene bak oss, sånn at vi ikke ødelegger fortroligheten og nærheten oss imellom. Paret på samlivskurset hadde forstått at ved å tilgi hverandre, ble ikke de vonde tingene fjernet. Men ved at de fikk snakket ut om det de opplevde av krenkelser og overtramp, fikk de hjelp til å legge slike ting bak seg i stedet for at det stod mellom dem. Par som ikke er gode til å legge vonde opplevelser eller overtredelser bak seg, kan vokse fra hverandre og miste både nærhet og åpenhet.

Les også:

Vis kjærlighet i hverdagen

Hvordan bevare nærhet og sexliv

Høysesong for samlivstrøbbel

Å si unnskyld
Hva tilgivelse innebærer, vil selvfølgelig variere alt etter hvor alvorlig saken er. Dreier det seg om hverdagslige småting, kan det være nok å si et ærlig ”unnskyld”, og så er saken ute av verden. Men selv om ordet er lite, må det sies! Og det er merkelig hvor tungt mange av oss har for å innrømme våre egne feil selv om vi vet hvor godt det kan gjøre for forholdet.

For mange kjærester vil det bety mye å få høre setninger som: ”Unnskyld! Det var tankeløst gjort av meg.” Andre ganger vil ikke slike utsagn hjelpe. Gjelder det noe mer alvorlig eller krenkende, har dere kanskje en lang vei å gå med å bygge opp igjen tilliten dere imellom.

Som å slette gjeld
Tilgivelse kan ses på som en form for slettet gjeld. Det blir i hvert fall tydelig hvis vi tenker litt over hvordan mangel på tilgivelse kan høres ut: ”Jeg kommer aldri til å glemme at du gjorde dette mot meg.” ”Når du gjorde det mot meg, kan jeg gjøre det samme igjen mot deg!”

Å tilgi, derimot, det er å ”slette” overtredelsen. Når du tilgir, så gir du opp retten til å ta igjen. Tilgivelse er en aktiv handling der du legger saken bak deg og sier: ”Dette vil jeg ikke bruke mot deg seinere.”

Spørsmål til ettertanke:
 

• Hvordan pleier dere å bli venner igjen etter en ubehagelig episode?
• Ber du kjæresten din om unnskyldning når du har gjort urett eller tatt feil?
• Tenker du ofte på episoder som er ”uoppgjorte”?
• Er det noen områder i forholdet deres der du føler bitterhet eller avstand?

Å tilgi er ikke å glemme
Den som har blitt såret, sier med sin tilgivelse at han eller hun er villig til å gå videre: ”Det som har skjedd, skal ikke prege forholdet mellom oss fremover.” Det å tilgi er ikke det samme som å glemme at den andre har begått en urett. Selv om du tilgir den andre, kan minnene om episoden kanskje være med deg resten av livet. Det kan ta lang tid å forsone seg med det vonde som har skjedd, og det kan ta lang tid å bygge opp ny tillit.

Les også:

Hvilket kjærlighetsspråk snakker du?

Et godt parforhold – en gave til barnet

Menn må ta ansvar for parforholdet!

Ikke vent med å ta opp problemene
Alle som har vært på fisketur og fått en solid vase på snøret, vet at det er lurt å forsøke å løse opp knutene etter hvert. Hvis du later som ingenting og bare fortsetter å fiske, vil floken mest sannsynlig bare bli større. Sånn er det ofte med flokene oss kjærester imellom også. Vår erfaring er at mange par har mye godt foran seg dersom de blir bedre til å snakke sammen om det som er vanskelig i forholdet.

Si det som det er
Vi vil gi følgende råd til deg som har gjort urett mot kjæresten din: Ta ansvar og si hva du har gjort. Dersom du virkelig ønsker tilgivelse, må du ikke pynte på virkeligheten. Snakk ærlig og åpent – også med kroppsspråket ditt!

Når du har sagt hva du har gjort, må du også si at du ser hva det gjør med kjæresten din, og at du er lei deg for at du gjorde det. Vær forberedt på å måtte gjenta unnskyldningen mange ganger. Du har tross alt brutt kjærestens tillit. Ikke forvent at den kan gjenopprettes med et knips.

Tilgivelse er en aktiv handling
Du som har blitt såret, er også part i prosessen. Tilgivelse er en aktiv handling fra din side. Dersom kjæresten din er innstilt på å reparere skaden, trenger han/hun å høre at du er villig til å ta imot. Det kan være like vanskelig å ta imot som å fremføre en unnskyldning. Men for at dere skal komme videre, må du vise vilje til forsoning. Vis at du setter pris på kjærestens fredsbestrebelser, og at du er villig til å gjøre ditt for at tilliten kan gjenoppbygges.annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 2
BERØMTE astrolog / SPELL CASTER DR Obodo + (234) 8155425481
Skrevet av love 08.03.2016


Hei, jeg bor på Sørlandet og 18 måneder siden jeg var i et forhold med noen som hadde bestemt seg for at de ikke ville forplikte på noen måte. Jeg var veldig fornøyd så dypt ned jeg følte at vi skal være sammen, og jeg kunne ikke forstå hvorfor han var så anti et forhold. Jeg snakket med en venn av meg som anbefalte jeg kontakte Dr Obodo, så i februar 2014 jeg skeptisk ringte for å se om hun ville være i stand til å help.We hadde en innledende prat og ble forsikret om at selv om han ville ta l
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Vært å lese
Skrevet av Nina 12.11.2014
Utrolig bra skrevet artikkel. Ingen er feil frie og når man lever sammen i et par forhold blir det alltid ting som vi krasje. Men det viktigste er å si unnskyld når man har gjort feil og møte med tilgivelse. Det er i motbakke man finner styrken sammen
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

Kontakt: babyverden(a)sandviks.com
Familieverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken.no. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

 

Copyright © 2001-2016 Familieverden.no - Kopiering av materiale fra Familieverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Familieverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Familieverden sine siter

Til toppen av siden