Nesten alle har babyene bakovervendt i bilen, men bare 4 av 10 toåringer og drøyt 1 av 10 treåringer sitter bakovervendt – selv om det er fem ganger tryggere. – Mye handler om foreldrenes vilje, mener Carina Henske i Trygg Trafikk.

Sist oppdatert: 6. september 2012

I 2013 gjorde Trygg Trafikk og If Skadeforsikring en landsomfattende telling på bilsikkerhet for barn. 1613 barn ble registrert. Mens 76 prosent av ettåringene satt bakovervendt, var det bare 50 prosent av toåringene som gjorde det.

– Mange snur barna når de vokser ut av babybilstolen. Det er overraskende når vi vet hvor mye tryggere det er å ha barna bakovervendt, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Tallene hadde bedret seg litt for to- og treåringene fra 2012 til 2013. Andelen bakovervendte toåringer steg fra 41 til 50 prosent. Men fortsatt er det bare 14 prosent av treåringer som sitter bakovervendt. Tallet for 2012 var 11 prosent.

Les også: Barn skal aldri sitte i forsetet

Lever farlig i Sør-Trøndelag

I Sør-Trøndelag var 1 av 10 barn helt usikret i bilen, eller kun sikret med bilens belter. Det er ulovlig og farlig.

I Norge er det fra 1. januar 2014 påbudt å sikre barn bakovervendt til de er minst 15 måneder gamle. I Sverige selges det bare rene bakovervendte seter til barn under fire år, og Henske tror det kunne vært til god hjelp her til lands også:

– Jeg er skeptisk til kombiseter. Mange velger disse fordi de kan snus til framovervendt ved behov, men barna skal ikke sitte framovervendt før de kan sitte i beltestol. Og å sitte fremovervendt i fempunktsele er mindre trygt. Ved en kollisjon får man et rykk i bilstolen først, og så i selene. Da er barnets hode allerede kommet langt fram i baksetet før det andre rykket kommer, og kan dunke borti setet foran eller andre ting, og ikke minst blir barnets nakke og hode utsatt for kraftige påkjenninger, sier hun.

Les også: – Mange slurver med bilsikkerheten

Foreldrene som ønsker det, ikke barna
Hun forteller at de får mange henvendelser fra foreldre som mener det ikke er mulig å ha barnet bakovervendt, eller som mener at det er mindre behagelig for barna.

– Jeg har inntrykk av at dette handler mer om foreldrenes ønsker enn barnas. Mange mener det er for vanskelig å få til, men vi vet jo at det lar seg gjøre. Min datter var 122 cm høy og seks år gammel da hun begynte å sitte fremovervendt, og klagde heller ikke. Det er ikke farlig med bøyde bein selv om foreldrene mener det ser ubehagelig ut, sier hun.

Hennes sønn gråt da storesøster fikk sitte fremovervendt, mens han måtte fortsette å sitte bakovervendt. Likevel må han bare finne seg i å sitte bakovervendt til neste sommer – da fyller han seks år.

– Foreldrenes holdning har mye å si. Forklarer du til barna at dette gjør vi fordi det er det sikreste og fordi vi er glad i deg, så er det kanskje ikke så vanskelig å akseptere. Og det er jo ikke barnet som skal avgjøre hva som er tryggest, sier hun.

Les også: Slik velger du riktig bilstol

Alle andre gjør det jo
Tar du en titt i bilene på parkeringsplassen utenfor barnehagen, blir du kanskje overrasket over hvor mange av barna som ikke sitter bakovervendt selv om de er under fire år gamle.

– Mange ser at andre snur barna sine, og tenker at det er greit, sier Henske.

Men tellingen viste også at sju prosent faktisk satt ulovlig sikret. Fem prosent hadde feil type bilstol, og to prosent satt helt løst i bilen. Du skal ikke snakke med mange småbarnsforeldre før du får høre historier om småturer til butikken med smårollingen på fanget, eller lignende.

– Det gå jo som regel bra. Men det er en grunn til at det er ekstremt mange færre barn som dør eller blir skadet i bil i dag enn da vi var små. Barna er det viktigste vi har – da må vi også ta vare på dem. Foreldre må skjønne alvoret, sier hun.

Les også: Med barn på biltur

Flinkest i Rogaland

Undersøkelsen viste store regionale forskjeller. Mens 61 prosent av barn i alderen 1-4 år sitter bakovervendt i Rogaland, er det bare 12 prosent i Aust-Agder som gjør det.

Sjekk ditt fylke her (andelen barn i alderen 1-4 år som sitter bakovervendt):

 1. Rogaland: 61 %
 2. Troms: 56 %
 3. Møre og Romsdal: 52 %
 4. Sogn og Fjordane: 50 %
 5. Vestfold: 49 %
 6. Telemark: 47 %
 7. Hordaland: 45 %
 8. Oppland: 41 %
 9. Buskerud: 40 %
 10. Oslo: 40 %
 11. Akershus: 38 %
 12. Sør-Trøndelag: 37 %
 13. Finnmark: 35 %
 14. Nord-Trøndelag: 35%
 15. Vest-Agder: 34 %
 16. Østfold: 33 %
 17. Nordland: 33 %
 18. Hedmark: 31 %
 19. Aust-Agder: 12 %

Kilde: Trygg Trafikk

Forklaringen på fireårsgrensen
Kampanjen sier at barn bør sitte bakovervendt til det er fire år gammelt. Årsaken er at hodet og skjelettet er i stor utvikling i de første barneårene. Først ved fireårsalder er skjellettet skikkelig hardnet. Dessuten er hodet veldig stort i forhold til kroppen disse første fire årene. Men Henske mener at barna godt kan sitte bakovervendt enda lenger.

– Jeg har hørt om sjuåringer som sitter bakovervendt. Så lenge det er mulig for barnet å sitte sånn, er det ingen grunn til å snu barnet, sier hun.

Beltestol kan brukes fra 15 kilo, men selv om barnet når denne vekten før fireårsdagen, betyr det ikke at skjellettet og proporsjonene mellom hode og kropp er tilpasset dette. Derfor bør barnet fremdeles sitte bakovervendt.

– Barn som er mindre enn gjennomsnittet bør sitte bakovervendt enda lenger enn til fireårsalder, sier hun.

Les også: Barn og bilsyke

Mener de ikke får god nok informasjon
Det kan være vanskelig å finne den gode og riktige informasjonen når du skal kjøpe bilstol til barnet ditt.  Støtter du deg til internasjonale bilstoltester, eller tester gjengitt på Forbrukerrådet, kan du i verste bli villedet.

– Noen ganger kommer fremovervendte bilstoler best ut i test. Men da er ofte brukervennlighet også vektlagt. Bakovervendte bilstoler er utvilsomt sikrest, sier Henske.

I tre år på rad har Trygg Trafikk hatt en kampanje for å øke bevisstheten rundt hvor viktig det er å ha barna bakovervendt til de er fire år gamle. Det er kinoreklame på babykinoer over hele landet, og plakater og brosjyrer på helsestasjonen. Likevel mener mange at de ikke har fått med seg denne informasjonen.

– Det er overraskende og trist. Men vi må jo bare fortsette å informere, sier Henske.

Hva synes du om artikkelen?