Når barna har gått hjem fra Victoriahavn barnehage i Narvik inntar hunder og eierne deres uteområdet. Hver morgen må de ansatte bruke mye tid på å plukke opp hundebæsj. – Ekkelt, mener styrer Karen Elise Fjelde.

Sist oppdatert: 29. januar 2013

De ansatte i barnehagen har over lang tid oppdaget hundebæsj i barnehagens uteområde, men trodde kanskje det var hunder som hadde forvillet seg inn dit uten at eieren var klar over det.

– Men så fortalte en forbipasserende at hun hadde sett at flere hundeeiere pleide å lufte hundene sine der på ettermiddagstid. Jeg ante ikke at det var så stort omfang og at det var organisert, sier hun.

Les også: Barn angrepet av hund

Barnehagens uteområde er stort og ligger i til dels ulendt terreng. Det er et stort område å finkjemme hver morgen.

– Det er synd at hundeeierne ikke tenker på ungene. Barn tar på alt mulig. Og hundebæsj er jo bare ekkelt, sier Fjelde.

Hun forteller at de heldigvis ikke har hatt noen uheldige episoder til nå. I kulden er hundebæsjen stort sett enkel å få øye på slik at den kan fjernes. Men at personalet kan overse en bæsj eller to kan hun ikke utelukke.

Foreldrene til barna i barnehagen har nylig fått vite om hundeluftingen, og er sjokkerte.

– Det er synd at mange har hund når de ikke kan passe skikkelig på den, sier Fjelde.

Hun mener at det er en ukultur hos mange hundeeiere som ikke plukker opp etter hunden sin. Å la den løpe fritt rundt på et stort område gjør det jo også vanskeligere å oppdage at hunden har gjort fra seg.

– Vi håper at hundeeierne tenker seg mer om. Vi kommer til å henge opp et skilt med ”Ikke luft hunden din her” på. Å videoovervåke vurderer vi ikke, her må man bruke sunn fornuft, sier hun.

I tillegg til at hundebæsj er ekkelt, går også finkjemmingen av uteområdet utover ungene i barnehagen.

– Vi bruker lang tid på å sikre at uteområdet er fritt for hundebæsj. Dette er tid vi heller ville brukt på ungene, sier Fjelde.

Les også: Mathias (2) ble mobbet i barnehagen

Ikke ulovlig å lufte hunden i barnehagen
Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennelklubb sier at det ifølge hundeloven ikke er forbudt å lufte hundene sine på kommunale steder som skoler og barnehager. Men det kan innføres båndtvang.

– Men det er selvfølgelig kjempetrist for barna i barnehagen. Vi tar avstand fra slikt hundehold og oppfordrer alle hundeeiere til å forholde seg til lover og regler, vise hensyn, ha kontroll på hunden og plukke opp etter seg, sier Hofmo Bjølgerud.

Hun mener også at hundeluftigen i barnehagens områder på ettermiddagstid er uheldig for barnefamiliene som ønsker å bruke barnehagens uteområde som lekeplass.

Helsemessig ikke så farlig
Margrethe Sommerseth, som er fungerende kommuneoverlege i Narvik, mener det er liten smittefare ved kontakt med hundebæsj.

– Men er hunden syk kan smitte overføres til barn, sier hun.

Les også: Virus, bakterier og smittespredning

Både orm og andre sykdommer kan smitte. Men risikoen er heldigvis veldig liten.

– Det er en uting uansatt. Det viktigste er at det er uetisk og umoralsk å utsette barna for slikt, sier Sommerseth.

Hun oppfordrer hundeeierne til å plukke opp hundebæsjen. Og mener foreldrene til barna i barnehagen ikke behøver å bekymre seg.

– Smittevernmessig er det ikke noe stort problem. Men det er jo ekkelt med hundebæsj. Og ikke spesielt hyggelig å få på barnas klær eller hender, sier hun.

Victoriahavn barnehage i Narvik. Foto: barnehagen

Les også: Barnemark – en ubehagelig gjest

Les også: Jeg har vondt i magen!

Les også: Fysisk straff i barnehagen

Hva synes du om artikkelen?