En to år gammel gutt fra Irland ble nylig alvorlig skadet etter at han ble bitt av familiens hund. Denne gangen gikk det heldigvis bra, men hundebitt er et stort problem som rammer spesielt barn. Og det finnes ingen barnesikre raser!

Sist oppdatert: 25. april 2012

Hvert år blir 4000 mennesker bitt av hunder i Norge, mange av dem er barn.

I britiske undersøkelser har forskere beregnet at 740 personer per 100 000 årlig blir bitt av hund, men bare et fåtall søker lege.

Totalt fant man i Storbritannia at 2,6 per 100 000 trengte sykehusinnleggelse på grunn av hundebitt. Dødsfall på grunn av hundebitt er sjeldne, men forkommer. Halvparten skjer hos barn under 10 år, skriver nhi.no.

Les: 4-åring bitt ihjel av hund

Ikke uvanlig
I løpet av en måned har to barn i Irland blitt angrepet av hunder av rasen husky. En tre år gammel jente lekte i hagen sammen med andre barn da familiens hund helt uforvarende angrep henne. Jentas far og onkler klarte å redde henne vekk fra hunden.

Bare uker tidligere skjedde en lignende episode med samme hunderase. En to år gammel gutt ble angrepet av en hund mens han lekte. Guttens liv ble reddet av en nabo som hoppet over gjerdet og slo hunden i hodet med en spade.

Vurderer du å anskaffe hund? Les dette først!

 

 Ingen barnesikre raser

Tre av fire barn som er under 10 år som blir bitt av hund, blir bitt i ansiktet eller hodet. Espen Gudim i Norsk Adferdsgruppe for Selskapshunder advarer foreldre mot å la barn være alene med hunder hvis man er usikker på hundens temperament og bakgrunn. I prinsippet kan alle hunderaser være farlige for barn.

– Barn oppfatter ofte hunder som likestilte og behandler dem deretter. Hundehold handler minst like mye om å lære opp barnet hvordan det skal oppføre seg i nærheten av hund som motsatt. Og er man usikker, bør man aldri la barn være alene med hunder. Det sier Espen Gudim i Norsk Adferdsgruppe for Selskapshunder.  

Hvilket kjæledyr skal du velge til barna?

 

Slik forebygger du hundebitt:

* Unngå direkte øyekontakt med hunden

* Ikke erte hunden

* Ikke ta på ukjente hunder

* Ikke leke med en hund, uansett hvilken hund det er, uten at det er voksne til stede.

* Ikke løpe eller rope når det er en hund til stede

* Ikke klappe eller stryke en hund uten at hunden først får lukte på barnet

* Ikke forstyrre en hund som spiser, sover eller tar seg av valpene sine.

 Kilde: nhi.no

 Les mer om ditt ansvar!

Hva synes du om artikkelen?