Hvordan klarer de å ha kontroll på alle barna i barnehagen? Kan GPS være løsningen?

Sist oppdatert: 12. oktober 2011

Tanken har nok slått mange av oss en gang i blant: hvordan klarer førskolelærerne å holde styr på så mange barn? Som foreldre har man jo hendene fulle med ett eller to… Men Kronprinsens förskola i Malmö får nå litt ekstra hjelp når de setter GPS på barna.

Nyheten har vakt oppmerksomhet utenfor Sveriges grenser. I tillegg til all oppmerksomheten i svenske medier, har norske og nederlandske journalister ringt og TV-team fra Danmark har bedt om audiens. På nettet florerer utsagn som “Hjelp, hvor er vi på vei?” og “Jeg sier det rett ut – det skal selvsagt være nok personale i en førskole til at ingen barn kommer bort.”

HVA MENER DU? DISKUTER I FORUMET!

Styrer Karin Werholt.

Ingen erstatning
Den nå mer medievante førskolelæreren Karin Werholt ler mildt og nyanserer:

–Alle som vet hvordan vi jobber forstår at GPS-senderne ikke er ment som noen erstatning for personale, eller at vi tenker mindre sikkerhet. Tvert imot er det ekstra kontroll. Foreldrene har vært positive, sier hun.

Kronprinsens förskola ble i vår spurt av teknologiselskapet Purple Scout om de ville teste ut den nyutviklede prototypen.

–Vi utvikler oss ikke hvis ikke vi prøver ut nye ting, sier Werholt.
–Vi er en progressiv førskole, og jobber for eksempel aktivt for å få barna bevisst på miljøet. Nå er vi i ferd med å få merkingen Grønt flagg for vårt arbeid med søppelsortering, lokalprodusert mat og resirkulering. At teknikken går framover er vel også bra?

Sender i refleksvest
Teknologien de bruker består av en liten sender – så liten som en fyrstikkeske – som legges i en liten lomme på en spesiell refleksvest. Senderne er koblet til en app på pedagogens smartphone. Når senderne er aktivert, lyser de som grønne rundinger på telefonen hennes. Dersom et barn går utenfor den forhåndsinnstilte radiusen på 100 meter, går en alarm på telefonen.

–Vi kaller det for “blinkende disco”, sier femårige Elias og peker på den lysende grønne lampen.

For noen dager siden testet Elias og kompisene systemet for første gang i skogen. Men det er ikke så mye å fortelle om det.

–Det skjedde jo ingen ting og barna merker det ikke. Systemet gir helt enkelt en ekstra mulighet for kontroll dersom noen skulle forsvinne, sier førskolelærer Lena Persson.

FAKTA:
Produktet Barnkollan lanseres på messen Førskolen i fokus i Malmö 18. oktober. Da har Purple Scout også rukket å samle inn vurderingen fra Kronprinsens förskola og kommer til å justere systemet før det det leveres til kjøpere i november. 10 enheter koster 9 995 svenske kroner, og i tillegg kommer lisensen på 895 per måned.

Slippe uro?
Hun forteller om en episode da førskolen dro til en stor dyrepark i nærheten.

–Vi er ekstra nøye med å ha oversikt over barna når vi er på utflukter, og teller dem med jevne mellomrom. Og selv om vi er på et sikkert og inngjerdet sted, så vil jeg aldri igjen oppleve de få sekundene med panikk som da vi var 13 og bare kom til 12 under tellingen, sier hun.

Det viste seg at den savnede gutten satt bak en stein to meter unna. Og det tok bare noen urolige minutter før pedagogene fant ham. Med GPS-systemet hadde de sluppet den uroen fordi han da hele tiden ville vært synlig på telefonen.

Prosjektleder Henrik Hoff i Purple Scout sier at han er overrasket over all oppmerksomheten produktet har fått.

–Vi er mange i selskapet som har barn i førskolealder og kom på at det burde finnes enklere måter å overvåke barn på, spesielt for barnegrupper. Så vi kombinerte ulike teknikker for å gjøre det så enkelt som mulig, sier han.

Kan man stole helt på systemet?
–Det er som sagt ikke meningen at det skal erstatte personale, og teknikken bygger jo på at det er mobildekning. Men det er få plasser som ikke har det, i alle fall her i Sør-Sverige. GPS-signaler når alltid fram utendørs, det som nok kan variere er nøyaktigheten av posisjonen. Men det står bare om rundt 20 meter, så dersom et barn har gått seg vill kan man alltid se hvilken retning de har beveget seg i, sier Hoff.

Kronprinsens förskola skal nå teste ut produktet i en uke til. Men styrer Werholt er klar i sin sak:

–Vi synes det er bra å teste ut og gi våre synspunkter før slike produkter lanseres. Men vi kommer ikke til å kjøpe det inn. For oss er det for dyrt. Men jeg skulle gjerne hatt en på toåringen min hjemme..

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHvorfor gifter man seg?
Neste artikkelKlar for hull i ørene
DEL