Det var natt til julaften. Mor i huset hadde dekket bordet og gjort klart alt til den store feiringen. Da hun la seg satte hun på vaskemaskinen. Det skulle hun ikke ha gjort.

Sist oppdatert: 30. november 2010

Etter 28 år i brannvesenet er dette en av historiene som tidligere varabrannsjef i Brannvesenet i Sør-Rogaland Eivind L. Rake husker best fra juletider.

– Da vi kom fram til huset denne natten brant det i vaskerommet. Vaskemaskinen hadde tatt fyr, og heldigvis fikk vi raskt kontroll over brannen. Men det var så trist å se. Mor hadde gjort alt så flott og dekket julebordet, slik at alt skulle være klart til feiring da hun kom hjem fra jobb. Hvit damaskduk og det flotteste serviset sto framme. Nå var alt dekket av et tynt svart sotlag. Det var en uendelig trist svartnissehistorie, og familien kunne ikke være hjemme den julen, forteller Rake.

Les mer: Slik oppfatter små barn julen

Den tidligere varabrannsjefen sier moralen i denne historien er at folk ikke må legge seg med vaskemaskinen på. Det er  viktig å forberede seg på om det skulle begynne å brenne; hold alle dører lukket, og ha slukkeutstyr og røykvarslere i orden. Er røykvarslerne knyttet opp til brannvesenet sin alarmsentral får du rask hjelp om det skulle begynne å brenne.

– Alle elektriske apparater utgjør en risiko, og i julen bruker vi ofte mye ekstra strøm og varme. Da er det viktig å være føre var, sier Rake.

Les mer: Sikkerhet og førstehjelp

Ved brann:
Barn:
– Varsle
– Gå ut

Voksne:
– Varsle
– Slukke
– Redde
– Møt og informer brannvesenet

Brann: 110
Politi: 112
Ambulanse: 113

Røykvarslere
Røykvarslere redder årlig minst 10-15 menneskeliv. Boligbranner starter ofte som ulmebranner. Optiske røykvarslere varsler slike branner raskest.

Det er to typer røykvarslereoptiske og ioniske. Optiske røykvarslere reagerer raskest ved ulmebrann, mens ioniske røykvarslere reagerer raskest på åpen ild. Det finnes røykvarslere som er både optiske og ioniske.

Alle boliger og fritidsboliger i Norge skal ha røykvarsler og manuelt slukkeutstyr.

De fleste som omkommer i brann, dør som følge av røykforgiftning i egen bolig.

Under halvparten av boliger utsatt for dødsbrann har hatt fungerende røykvarsler.

Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.

Ha minst en røykvarsler i hver etasje. I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

Ved branntilløp i et lukket rom, vil det ta lang tid før en røykvarsler reagerer. Derfor bør du sette opp røykvarslere i alle lukkete rom, for eksempel på barnerom og andre soverom.

Du bør ha minst en røykvarsler per 60 kvadratmeter. Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

I boliger med mange rom og/eller flere etasjer, bør røykvarslere seriekobles. Når alarmen utløses, vil den automatisk utløse alle røykvarslerne.

Alle røykvarslere bør testes med jevne mellomrom, helst en gang pr. måned.

Kilde: sikkerhverdag.no (Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap)

Desember brannmåned
Desember er årets verste brannmåned, og i jule- og nyttårsuka brenner 50 prosent flere boliger enn resten av året. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten. Røykvarslerens dag var 1. desember – har du husket å skifte batteri?

– Batteriet i røykvarsleren bør sjekkes hver måned. Trykker du på knappen, tester du kun batteriet. Blåser du ut et stearinlys eller en fyrstikk rett under varsleren, får du også testet røyksensoren i den. Det går også an å kjøpe røyk på boks som er ypperlig for slik testing, sier informasjonskonsulent Gry Elisabeth Solem i Brannvesenet Sør-Rogaland.

Inkluder barna, men vær bevisst hvordan.
Hun anbefaler at barna inkluderes i brannsikkerhetstiltakene hjemme:

– Det er viktig at de får inn gode rutiner på brannsikkerhet – det er noe de vil ta med seg videre. Det er viktig at de vet hva de skal gjøre om det begynner å brenne, sier Solem.

– Men det kan være greit at en er forsiktig med å sjekke røykvarsleren ved bruk av røyk/ ild med små barn tilstede. Små barn har ofte et stort behov for å ville hjelpe til – selv når de voksne ikke er der. Vi hadde en hendelse for noen år siden hvor en far hadde testet røykvarslerne i huset, sammen med den yngste sønnen i huset. Her hadde faren brukt fyrstikktrikset mens gutten stod og så på. Dessverre fikk de ikke sjekket alle røykvarslerne den dagen, så dagen etterpå fant sønnen ut at han ville hjelpe pappa. Utstyrt med en sammenrullet avis tente den lille gutten på avisen og gikk fra røykvarsler til røykvarsler i huset for å sjekke at de fungerte. Denne gangen gikk det heldigvis bra, og gutten fikk tross alt testet at alle røykvarslerne i huset fungerte, men han trengte litt hjelp av brannvesenet underveis. Tanken til den lille gutten er god, men dette viser at en må være forsiktige med barn og ild. De lærer fort, og da helst det de ikke burde lære så fort, sier Solem.

Les mer: Hva skjer i hjernen når vi lærer?

Røykvarsleren skal høres i alle rom
Røykvarsleren skal kunne høres i alle rom. Dette kan ungene være med å sjekke når varsleren testes. Hører de alarmen på sitt eget rom, også når døren er lukket? Det beste er at røykvarslerne er seriekoblet – da går alarmen i hele huset samtidig. Det bør også være røykvarslere på hvert av barnerommene.

– Det finnes eksempler på branner som har startet i lekebiler og andre tekniske duppedingser som ofte finnes på barnerom. En røykvarsler er en billig og viktig forsikring, sier Solem.

Les mer om brannsikkerhet på barnerommet.

Ved en brann skal barna først varsle de voksne eller andre personer som er i huset, og så gå rolig ut. Ta på sko, og stå på avtalt møtested, helst i tilknytning til husets inngangsdør.

Øvelse skaper trygghet
– At barna er kjent med lyden av brannvarsleren, og vet hvordan de skal reagere når den utløses, er med på å skape trygghet. Det er viktig at de skjønner alvoret når alarmen utløses, og at de skjønner at de må gå ut – ikke gjemme seg, sier Solem.

– Brannøvelser hjemme er viktig, og kan være en hyggelig ting å gjøre sammen i familien. Dere kan lage et scenario over middagsbordet – hva gjør dere for eksempel hvis det begynner å brenne på kjøkkenet mens vi lager mat? Eller hvis det begynner å brenne om natten? Hvilke rømningsveier har dere? Hvordan kommer vi oss ut av vinduet? Trenger vi brannstige? Øvelse gjør mester, og kan bidra til et par aha-opplevelser underveis.

De fleste barn er redd for brann, og foreldre må være var balansegangen mellom å informere dem nok, og å informere dem så mye at de blir skremt. Det er viktig at det ikke blir lagt for mye ansvar på barn i forbindelse med brann. Deres viktigste jobb er å varsle en voksen for så å komme seg ut av huset.

Les mer:
Barnets forståelse av livet

Spesielt oppmerksom i desember
Nå som julen nærmer seg, er det ekstra mye å være oppmerksom på. Levende lys og glemte gryter på komfyren forårsaker mange branner.

– Pass også på at ikke stikkontaktene blir overbelastet, og ikke bruk flere skjøteledninger etter hverandre. Ta gjerne en runde med støvsugeren bak tv-en og andre apparater hvor støvet samler seg. Å ha det ryddig og rent er også brannforebyggende, sier Gry Elisabeth Solem.

Levende lys skal bare brukes om voksne er tilstede. Barn vil gjerne “hjelpe til” med å tenne dem. Sett en klar grense for hva barna har lov til, og venn dem til at dere alltid sjekke at alle lysene er blåst ut før dere forlater et rom. Pass på at fyrstikker og lightere oppbevares et sted hvor barn ikke får tak i det, og lær barna at om de finner fyrstikker eller lightere, skal de gi det til en voksen.

barn_lys_brannfare
Barn skal ikke være alene med levende lys.

Les mer: Brannvernforeningens generelle sjekkliste

Les mer: Sjekkliste i desember

En historie til – som endte godt
Det var ei ukes tid igjen til jul. En gutt på 10-12 år og hadde laget ting med loddebolten på rommet sitt. Gutten glemte å slå dette av, og det tok fyr på rommet. Mor var hjemme og fikk varslet brannvesenet, og brannmannskapene slukket brannen. Det gikk bra med alle hjemme.

– Mens vi ennå var til stede kom faren i huset hjem. Han forsvant inn i huset, men ikke til guttens rom. Derimot gikk han videre opp på loftet, fant fram en balje som han kostet litt sot av – før han konstaterte: «Jo, det gikk bra! Sursteika klarte seg!», flirer varabrannsjef Eivind L. Rake.

Hva synes du om artikkelen?