I julen kan du gjerne unne deg noe godt. Og hva er vel kjekkere enn å både spise og servere noe du har laget selv? La deg inspirere av disse gode oppskriftene.

Sist oppdatert: 3. desember 2012

SJOKO-/ VALNØTTKONFEKTER

Lag dine egne konfekter! Disse er laget av en saftig valnøttbunn med smøremyk sjokoladekrem i mellom. Noe å gi bort som spiselig gave, kanskje?

Ingredienser

1. Start med å lage sjokoladekrem. Den må stå natten over til avkjøling. Kok opp kremfløten og la den koke noen minutter. Finhakk kokesjokolade og ha den i en arbeidsbolle. Hell over den kokende varme kremfløten og la det stå til sjokoladen har blitt helt myk. Rør sjokoladen inn i fløten og sett bollen kaldt til neste dag.

2. Brekk sjokoladen i biter og mal dem i en matprosessor sammen med nøtter. Ha i melis og egg. Kjør alt sammen til en jevn masse. Hell røren i en bakepapirkledd langpanne og stek på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

3. Visp opp sjokoladekremen til smøremyk konsistens. Del nøttebunnen på midten og fordel sjokoladekremen på den ene halvparten. Legg den andre halvparten over. Skjær opp i passe store konfekter og oppbevar i tett boks eller glass.

2. Brekk sjokoladen i biter og mal dem i en matprosessor sammen med nøtter. Ha i melis og egg. Kjør alt sammen til en jevn masse. Hell røren i en bakepapirkledd langpanne og stek på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

3. Visp opp sjokoladekremen til smøremyk konsistens. Del nøttebunnen på midten og fordel sjokoladekremen på den ene halvparten. Legg den andre halvparten over. Skjær opp i passe store konfekter og oppbevar i tett boks eller glass.

Oppskrift: Matprat.no

MARSIPAN – grunnoppskrift

Bare fantasien setter grenser når man koser seg med marsipanverksted!

Ingredienser

Foto: Matprat.no

1. Skåld mandlene og tørk dem godt – gjerne på lav varme i ovnen ca. 1 time.

2. Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Mal dem igjen med melis.

3. Bland inn tragant, eggehvite og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen.

4. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.

Tips:
Bare fantasien setter grenser når man koser seg med marsipanverksted! Er det vanskelig å forme figurer med hendene går det an å bruke små pepperkakeformer.

Slik skålder du mandler:
Hell kokende vann over mandlene. La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem dem ut av skallet med fingrene. La mandlene tørke noen timer eller over natten.

Oppskrift: Matprat.no

Foto: Dansukker.no

APPELSINKARAMELLER ca 50 stk 

  • 100 g smør
  • 2 dl kremfløte
  • 3 dl Dansukker Finkornet Sukker
  • ½ dl Dansukker Lys Sirup
  • ½ dl Glukosesirup
    (eller apotekvare)
  • 1 ts Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
  • Revet skall av 2 økologiske appelsiner

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Tilsett kremfløte, sukker og begge sirupsvariantene og la det koke i 20-30 minutter. Rør om et par ganger. La det koke til blandingen holder 120 grader eller lag en kuleprøve i kaldt vann for å se når karamellen er ferdig.

Tilsett appelsinskallet. Hell karamellmassen i en oljet form og sett den til avkjøling. Skjær karamellene i biter og pakk dem i smørpapir eller cellofan. Oppbevares kaldt.

Du kan sløyfe appelsinskallet og får da en naturell fløtekaramell, eller smaksette karamellen med 1 ss finrevet frisk ingefær eller 2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade.

ca. 20 stk.

Oppskrift: Dansukker.no

MINTPLETTER

Ingredienser

 Foto: Dansukker.no
  • 1 eggehvite
  • 4 dråper peppermynteolje (kjøpes i spesialforretning eller på apotek)
  • 4 dl melis
  • 100 g mørk sjokolade

Pisk eggehviten stiv. Drypp i peppermynte-oljen.
Bland i melis til massen er fast og smidig. Dryss melis
på bordplaten, hell ut massen og elt den glatt. Kjevle den
ut til den er ca. 1/2 cm tykk. Trykk ut små rundinger, f.eks. med et snapsglass. Smelt sjokoladen i vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovn. Dypp mintplettene i sjokoladen. La dem stivne på rist.

Oppskrift: Dansukker.no

DELFIAKAKE

Delfiakake hører definitivt julen til.

Ingredienser

  •  375 g  kokesjokolade
  •  6 ss sterk kaffe
  •  1 ½ pk  kokosfett (delfiafett)
  •  4 stk  egg
  •  4 ss  sukker
  •  ½ pk  søt kjeks
  •  1 dl hakkede valnøttkjerner (kan sløyfes)
  • ca. 100 g kulørt marsipan
  •  1 pk  gelétopper til pynt
Foto: Matprat.no

1. Kle en 1 1/2 liter stor, smurt form med stykker av matpapir.

2. Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett kaffe. Smelt delfiafettet over svak varme.

3. Visp eggedosis av egg og sukker. Tilsett sjokoladen og bland godt. Tilsett litt og litt delfiafett under stadig omrøring. Visp godt til en jevn røre.

4. Legg røre og kjeks lagvis i formen sammen med valnøtter og marsipan. Sett gelétoppene på til slutt. Sett kaken på et kaldt sted til den er stiv.

5. Delfiakake har god holdbarhet i kjøleskap, men kan også fryses

Oppskrift: Matprat.no

SARAH BERNARD

Å lage Sarah Bernard selv er faktisk ganske enkelt. Små bunner av kransekakemasse sprøytes med sjokoladekrem, og til slutt dyppes kakene i smeltet sjokolade. Mmm!

Ingredienser

Bunner:

    • ca. 500 g ferdig kransekakemasse

 

Trøffelkrem:

  •  3 dl  kremfløte
  •  150 g  kokesjokolade

Sjokoladeglasur:

  •  100 g smeltet kokesjokolade
  •  4 ss  kokosfett (delfiafett)
Foto: Matprat.no

1. Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i fløten til sjokoladen er helt smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer (helst til dagen etter).

2. Kjevle ut kransekakemassen til ca.1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler og legg dem på en bakeplate. Stek ved 210 °C i ca. 7 minutter. Kransekakebitene skal kun ha en «stekeskorpe». Avkjøl

3. Pisk opp sjokoladekremen. Bruk en liten smørekniv og stryk opp kremen på kransekakeplettene som spisse, lave hatter. Alternativt kan kremen sprøytes på med sprøytepose. Sett kakene kjølig.

4. Smelt sjokolade over vannbad og tilsett litt kokosfett for å gjøre sjokoladen tynnere. Avkjøl noe. Dypp kakene raskt i glasuren og sett dem på brett.

Oppskrift: Matprat.no

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJulegavetips til fire-femåringen
Neste artikkelKlar for å legge vekk mobilen i julen?
DEL