Tvilsomt om du får det du betaler for. Skal barnet ditt ha denne kalenderen, bør dere en tur på kino og se filmen først (eller lese boka) – hvis dere ikke allerede har gjort det. Kjekt for barn som liker konseptet og miniatyrfly.

Sist oppdatert: 1. november 2013

Pris: 220 kr (eller mindre)

Aldersgruppe: 3+

Husk å ta vare på arket utenpå kalenderen – det er spillebrettet!Førsteinntrykket: Selv om Fly (Planes) er Disney’s store satsing, særlig for gutter, nå for tiden, så er vi ikke helt overbevist om at denne vil fenge. Kalenderen ser enkel ut, og rister man på den, høres mye rasling fra det som antas å være små plastdingser som lett går i stykker. Det hadde dessuten vært kjekt med en norsk (eller skandinavisk) vri.

Kalenderen er et brettspill i 24 deler, og vi frykter at småting forsvinner i løpet av desember, og at det kanskje ikke er det vi ønsker å bruke julaften på – å lete etter små plastdingser. Pluss for underholdning på en dag som lett blir lang for smårollinger. Men dette vil kreve foreldrenes oppmerksomhet i stor grad også. Vi håper det er fly av en viss kvalitet i pakken – den er tross alt dyrere enn Lego sine hvor vi vet vi får kvalitet.

NB! Når du tar av plasten rundt kalenderen, kan man fort komme til å kaste det tynne arket som ligger utenpå. Men dette er faktisk spillebrettet og må altså tas vare på. Det følger også med klistremerker vi antar skal brukes når lukene åpnes.

Les også om disse kalendrene:

Turtles

Lego City

Playmobil drageskatten

De voksnes vurdering: Denne vil nok bare fungere for små flyentusiaster med tålmodige foreldre. Her er det mye småting, og det kan være vanskelig å finne ut hvilke som skal ha klistremerker eller ei. Det er også små pappfigurer som ikke er særlig enkle å sette sammen. Og så skal de overleve fram til jul? Klistremerker som forsvinner, spillbrett som krøller, småting som fôrer støvsugeren og potensielt frustrasjon på julaften når spillet skal spilles.

NB! Inni én av lukene er spillereglene – de er brettet sammen og kan fort tolkes som  unyttig papir – men er en forutsetning for å kunne spille spillet til slutt.

Men – noe av innholdet fenger veldig. Miniatyrflyene oppfordrer til lek, og har man sett filmen og kjenner karakterene, går det fint at å leke masse før julaften også. Kanskje er det vel så kjekt som å spille spillet – særlig for de yngste.

Det kan være lurt å ha en kasse eller pose å samle innholdet oppi. I hvert fall hvis målet er å spille spillet til slutt.

Målgruppen er fra 3 år, og det er gjerne de minste som liker filmen og konseptet. Men for dem er brettspillet for avansert. Det samme gjelder mye av innholdet i esken. Har du en 6-7-åring som elsker filmen og liker å konsentrere seg med småting, spilleregler og brettspill, vil nok dette likevel fenge.

Les også om disse kalendrene:

Playmobil alveverden

Lego Friends

Littlest Pet Shop

Minnie

Barnas vurdering: Flyene er gøy, men resten havner fort på gulvet. Etter litt for mange luker uten fly i, spurte David (5 1/2 år): «Hvorfor er det ingen fly oppi?» Noen av tingene skjønte de ikke hva var. Sander (4 år): Jeg vet ikke hva det er. Jeg tror jeg fikk et fly? Eller en bane…» og Rikke (3 år) måtte ha hjelp av mamma til stadighet. Hermine (5 år) og David var de eneste som gadd (og fikk til) å klistre på klistremerkene. Likevel havnet flere klistret til bordet i stedet for lekene.

Barnas konklusjon: Det er flyene som er gøy. Ikke alt det andre. Det er også liten interesse for å spille noe spill til slutt. Ungene vil heller fly rundt med miniatyrflyene.

Alt innholdet i Fly adventskalender.

Hva synes du om artikkelen?