Sist oppdatert: 3. november 2015

Pris: 279,90 kr

Aldersgruppe: Ikke oppgitt

Førsteinntrykket: Tiltrekker nok mange små Frost-fans, men ser egentlig ikke ut som kvalitet. 

På baksiden står det at man får 24 fortryllende overraskelser, men det presiseres at bare fem av dem er figurer fra historien.

Kalenderen skal brettes ut til å bli en scene, hvor man selv kan leke historien. Det ser ut til at mye av kalenderinnholdet er pappfigurer. Vi tenker at det fort kan monne lite, og at pappfigurer av erfaring ofte ikke varer hele desember, eller fenger særlig. Her har vi ikke så store forhåpninger.

De voksnes vurdering: Kalenderen er vanskelig å åpne. Så vanskelig at barna gir helt opp, og det bare er såvidt vi voksne klarer det. Det er også nesten umulig å få innholdet ut av lukene. Her må foreldre være forberedt på å hjelpe til!

Figurene er flotte og inviterer umiddelbart til lek. Men er det mye papp. Veldig mye. Det meste skal også settes sammen og bygges til møbler og iskasser, men det er ingen forklaring med. Selv for ganske tålmodige voksne er dette et pusleprosjekt som krever konsentrasjon og tid. Mange av tingene går også i stykker, selv når vi er forsiktige. Barna prøver, men ender med å ødelegge en del av tingene.

Ettersom lukene er så strie, blir ikke bakgrunnen til scenen særlig fin etter hvert. Det er heller ikke lett å bruke den som scene når man må lirke og riste i kalenderen for å åpne lukene og hente ut innholdet.

De fem figurene er fine, resten tror vi ikke blir mye brukt – mye fordi de til dels går i oppløsning før barna i det hele tatt får sjansen til å leke med dem.

Barnas vurdering: Forventningene var store, og Elias (4) og Lars (4) var allerede langt inni historien før første luke ble åpnet.

– Elsa! utbrøt Lars lykkelig. Men måtte få hjelp av både Nora (4) og Gudleik (4) for å få den ut av kalenderen.

Det er stor lykke når lukene som inneholder figurer åpnes, men tilsvarende manglende entusiasme på 18 av de andre. Den eneste pappfiguren som slo an, var snømonsteret.

– Det var ikke lett å få opp denne her, sa Nora og prøvde intenst å åpne en luke.

– Jeg klarer det. Jeg er kjempeflink. (…) Oj! Den var hard, sa Gudleik før han også ga opp.

Lars nekter å gi fra seg Olaf. Han er helt oppslukt.

– Vi åpner alle lukene, men finner ingenting, sa Gudleik.

Det var en ganske betegnende beskrivelse – for barna skjønner ikke hva pappbitene skal være eller hva de skal bli.

Konklusjon: Dessverre en kalender som levde opp til våre lave forventninger. Figurene er morsomme, men det hjelper lite når 18 av lukene er ganske uinteressante.

Gudleik (4) og Nora (4) prøvde virkelig å åpne lukene, men lyktes ikke. Foto: Janet Molde Hollund

Hva synes du om artikkelen?