Shopping før jul trenger ikke bety stress i overfylte butikker. Kanskje er julegavene bare noen tastetrykk unna. Mange sverger nemlig til julehandel på Internett. Her er tipsene!

Sist oppdatert: 2. November 2012

Har du Internett og et kredittkort, kan du kjøpe julegavene akkurat når det måtte passe deg. Nettbutikkene har åpent 24:7, og om du vil, kan du få levert varene helt hjem på døren.

Før du starter er det kanskje en idé å tenke litt gjennom hva du er på jakt etter. Har du planen klar, er det bare å sette i gang med søkene. Kanskje finner du også varene til en gunstig pris, og får frakten inkludert?

Les mer: Julegavetips til ettåringen

Forumbrukernes beste nettips
– Jeg har bestilt årets julegaver fra www.zalando.no. Masse bra tilbud, fri frakt, 30 dager åpent kjøp, fri retur og mange kjente bra merker, forteller en forumbruker. Her går det blant annet an å finne klær, sko og interiør.

FØR DU KJØPER
- Det kan ofte være greit å kjøpe ting du ikke er avhengig av å prøve. Da er det større sjanse for at du blir fornøyd med kjøpet ditt.
- Skal du kjøpe klær, kan det være lurt å sjekke om det er ekstra informasjon om størrelser. Er klesstørrelsene på utenlandske nettsteder like klesstørrelsene hjemme? Noen nettsteder oppgir størrelsene i centimeter, slik at du selv kan måle og finne ut hva som blir riktig for deg.

Hun har også flere andre tips å komme med:
www.familiebutikken.no
Rask levering, flotte tilbud, kjempefine klær og merker. Bestilte to Levis-bodyer, men det hadde de ikke på lager, så jeg fikk gavekort på 100 kr i stedet. Meget fornøyd. De brukte totalt fem dager fra bestilling til varen var lever til meg!
www.50-50.no
Her har de snowboard, ski, og alt du trenger av utstyr, uteklær av kjente bra merker, alltid bra tilbud, og veldig god service fra noen hyggelige bodøværinger. Anbefales! Cirka én ukes levering, men ringte meg opp samme dag som bestillingen ble gjort fordi de lurte på om jeg ville ha en annen skjorte enn den jeg hadde bestilt fordi de ikke hadde riktig størrelse. De lette da etter en lignende for meg.
www.flust.no
Her har de alt til enhver person, mann, dame, barn, hus og hjem. Om du har Trumf-kort kan du bruke de oppsparte poengene dine her og spare en del penger. Har kjøpt babyklær, støvsuger, Hardanger Bestikk og to morgenkåper fra Kari Traa på oppsparte poeng. Cirka én uke på levering.
www.stiligebarn.no
Her har de masse fint, gode tilbud og økologiske barneklær av god kvalitet.

Ønsker du å gi barnet gode lesestunder til jul, kan du gå inn på Norges største barnebokhandel på nett -  Goboken.no. Her finner du bøker spesielt tilpasset barnets alder.


Les mer: Ble foreldre - fikk pengetrøbbel

Billigere frakt i desember?
–Jeg fant mange av fjorårets julegaver på www.Flust.no, forteller en annen forumbruker.
Her får du varer i kategorier som «hus og hage», «kjøkken», «klær og sko», «barn og baby» og «elektronikk». Hun har også funnet mye bra på www.sportmann.no, www.boardshop.no, www.XXL.no og www.vita.no 

Hun forteller at mange nettbutikker tilbyr fri eller svært billig frakt i julemåneden.
– Slik var det i alle fall i desember i fjor. Og XXL leverte for eksempel varen rett på døren – deilig!

– Jeg kjøper stort sett bare om det er fri frakt, om ikke jeg finner noe veldig spesielt. Så har jeg fulgt med på www.letsdeal.com, www.groupon.no og slike sider. De har ofte tilbud på å kjøpe et gavekort på 250 kroner, men som har verdi på 500 kroner hos www.lekmer.no, forteller en annen forumbruker.

Hun forteller at hun også har funnet gode priser, blant annet på duplo, på https://www.coolshop.com/no/.

Mange er også resere på å finne gode tilbud på www.ebay.com. Trenger du noen gode tips til julehandelen, kan du sjekke denne tråden fra forumet.

Les mer: Lær barn om penger

Er det sikkert?
Noen er kanskje skeptiske til å kjøpe julegavene på nett. Men med sunn skepsis og fornuft, er det trolig lite å frykte.

– Jeg ville holdt meg til de mest kjente nettstedene. Handler du i tillegg med kredittkort, er det ganske safe, sier prosjektkoordinator Astrid Bekkeheien i Norsk Familieøkonomi på Bryne.

Bekkeheien mener du bør unngå å handle på nett med vanlig VISA-kort.
– Ved å bruke kredittkort har du en ekstra sikkerhet, og det er vanskeligere å tappe kontoen din for penger. Mange tror at det å betale med kredittkort handler om ta opp et slags lån for å kjøpe ting med penger du ikke har. I dag er ikke det alltid tilfelle. Mange bruker kredittkort kun for å få en sikkerhet, og betaler så fort regningen kommer, sier hun.

Å handle med kredittkort betyr heller ikke automatisk at det du kjøper blir dyrere.
– Som regel har du en liten stund på deg før rentene begynner å løpe. Betaler du innen denne perioden, løper det ingen renter. Sjekk gjerne ut vilkårene for kredittkort på flere steder før du skaffer deg et kredittkort, sier Bekkeheien.

Les alle Bekkeheiens råd om trygg netthandel her.


Les mer:
Hvordan få takknemlige barn?

 

NÅR DU HANDLER FRA UTLANDET

Du slipper å betale merverdiavgift hvis varesendingen har en verdi på under 200 kroner. Dette gjelder alle varer utenom alkohol og tobakk.

Frakt- og forsikringskostnader inngår ikke i 200-kronersgrensen. Er sendingens verdi på mindre enn 200 kroner, skal du derfor ikke betale avgifter på varen uavhengig av hva du har betalt for frakt og eventuell forsikring.

Egne valutakurser

Husk at det er Tollvesenets egne valutakurser som gjelder. Verdien på sendingen må være under 200 kroner på fortollingstidspunktet for at den skal være avgiftsfri.

Du skal ikke betale toll eller merverdiavgift på bøker til eget bruk.

Dette må du betale når du handler på nett

- Merverdiavgift: Hvis sendingen har en verdi på 200 kroner eller mer, skal du betale merverdiavgift (moms, MVA) på 25 prosent (15 prosent på mat og drikke). Du skal betale merverdiavgift selv om varen er tollfri.
Slik beregnes merverdiavgiften

- Toll: De fleste varer har ikke toll. Forenklet sagt er det bare toll på klær og matvarer. Tollsatsen kan variere både i forhold til type produkt og hvor varen er laget. Importkalkulatoren gir deg svar på hvilken tollsats det er på en god del klær.

- Gebyr: Den som frakter varen (i de fleste tilfeller Posten) tar som regel et fortollingsgebyr. Dette er ikke et gebyr til Tollvesenet, men en betaling fraktselskapet tar.

Du må betale avgifter for varen uavhengig av om du kjøper den ny eller brukt.

Kilde: Toll.noLes mer:
Forbruker

Les mer: Familieliv

Les mer: Fritid

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel10 hyggelige høstaktiviteter
Neste artikkelBruk sunn fornuft og kredittkort
DEL