Vi har testet seks av årets mest populære julekalendre. Finn ut hvilke barna likte best, og hvilken som ikke gir valuta for pengene.

Sist oppdatert: 19. november 2012

Julekalendre med leker er i vinden som aldri før. Men hvilken skal man velge? Vår uhøytidelige test viser at verken popularitet eller pris er gode parametre å gå etter – skinnet bedrar! Den som kom dårligst ut hos oss var nemlig både testens dyreste kalender, og den mest solgte guttejulekalenderen.

Les også: Her gjør du julekuppene

De seks mest solgte
Vi er på Toys’r’us på Forus utenfor Stavanger, og vil ha tak i de mest populære julekalendrene.

– Jeg tror ikke vi har mer igjen av Lego Friends, sier Silje Bloch-Johnsen bak kassa.

En kollega svarer at de nettopp har fått inn nye. Lego Friends julekalenderen rives bort, og er foreløpig årets mest populære. Til jenter. For guttene er det også legokalender på topp – med tema er Star Wars. Lego City kommer på en tredjeplass.

Det er veldig mange rosa kalendre å velge mellom. Det er færre valg til guttene. Playmobil stiller med flere typer julekalendre både til gutter og jenter, men på Toys’r’us på Forus, må de se seg forbigått av My Little Pony kalenderen, og deler femteplassen med Hello Kitty kalenderen.

Les også: Gi barna gode juleopplevelser

Spar penger – mange kalendre på tilbud
Nesten alle julekalendrene er på tilbud. Prisene vi oppgir i testen er den høyeste prisen vi fant – men du trenger slett ikke å måtte punge ut i de prisklassene. Titt litt rundt, så kan du fort spare en femti- eller hundrelapp – noen ganger enda mer!

Avsløringer på baksiden av kalendrene
I kassen på Toys’r’us blir vi informert om at det er lurt å skjule baksiden av noen av kalendrene for barna. På Playmobil-julekalenderen er det nemlig bilder som viser hva som gjemmer seg bak hver luke. Men det skal være mulig å ta bort denne uten at kalenderen blir ødelagt. Også på Lego-kalendrene er det avsløringer på baksiden – enkelte av lukene er åpnet og innholdet presentert. Så ønsker du at innholdet skal forbli en overraskelse, så fjern baksiden der det er mulig, eller dekk den til. Eventuelt kan du henge kalenderen på veggen.

Sett av tid og hold innholdet samlet
Å åpne julekalenderen kan gi en kosestund på morgenkvisten eller etter barnehagen, men det er lurt å sette av tid sammen. Særlig om barnet får en kalender med innhold som skal bygges. Felles for alle kalendrene i testen er at de inneholder små deler som lett kan komme på avveie. Finn gjerne et sted (en hylle, kommode eller lignende) hvor dere kan plassere lekene etter hvert som lukene åpnes. Det er naturligvis lov til å leke med innholdet, men det kan være morsomt å se hvordan universet vokser jo lenger ut i desember vi kommer. En liten beholder til smådeler eller ekstra biter (Lego-kalendrene har en del ekstra) er også lurt. Bygg gjerne opp bakgrunnen hvis det følger med (Playmo-kalenderen og Hello Kitty har) – gjerne før første luke åpnes.

Les også: Nei til pliktgaver, ja til juleglede

Velg noe som fenger
Hvis du tenker at julekalenderen kan være en god inngang til et nytt emne – som Star Wars lego eller Lego Friends, er det ikke sikkert dere blir positivt overrasket. Vår erfaring tilsier at emner som allerede fenger, også er de mest populære i kalenderform. Altså, har du et barn som liker Playmo, så gå for Playmo-kalenderen. Det er ingen grunn til å ikke ta med barnet på julekalendershopping slik at barnet får velge selv. Det er lurt å forberede barnet litt på hva som gjemmer seg bak lukene. Det er ikke en hel boks med en stor legofigur bak hver av lukene, så da er det lurt å luke ut slike forventninger på forhånd.

Våre vinnere
Både voksne og barn var enige om hvilke kalendre som kom best ut av de tre myntet på gutter – Playmo-kalenderen med piratinnhold. For jentene var det jevnere, og alder spiller en større rolle her. My Little Pony er kanskje den som treffer best på tvers av alderstrinnene, mens Lego Friends er en sikker hit blant skolebarna, og Hello Kitty treffer godt i barnehagesegmentet. På jumboplass kommer Star Wars som ikke innfrir. Lego City havnet i midtsjiktet.

Klikk på bildet eller tittelen for mer informasjon om kalenderen

1. plass: Playmobil pirat

I denne kalenderen ender barnet faktisk med noe som monner. Pirater, båt, palmer og masse gøy tilbehør. Dette er en kalender som både fenger umiddelbart, og som varer. Kvalitetsinnhold som fungerer både for seg, og sammen med resten av Playmobilsamlingen.

 

2. plass: My Little Pony

Søte små ponnier med søtt tilbehør. Her kreves verken bygging eller ekstra tilbehør. Barnet får et lite lekeunivers som inviterer til lek med én gang.

 

3. plass: Lego Friends

Gøy med en liten oppgave hver dag, og noe å pusle med sammen. Kalenderen ser lekker ut, og det er kvalitet over innholdet. Passer kanskje best for skolebarn, eller barn som allerede liker Lego.

 

4. plass: Hello Kitty

Testens store overraskelse. Fin og morsom kalender som passer best for barnehagebarn. Barnet får et Hello Kitty kjøkken med nye møbler og figurer bak lukene. Oppfordrer til umiddelbar lek!

 

5. plass: Lego City

Helt ok Lego-kalender, men savner helhet. Hva er emnet her egentlig? Greit påfyll til legosamlingen, og flere morsomme figurer. Men litt kjedelig.

 

6. plass: Star Wars

Denne kalenderen skiller seg ut både i pris, aldersgruppe og innhold. Årets bestselger til gutter skuffer. Lover mer enn den innfrir. Disse småtingene er vanskelige å bygge, og monner lite. Høy grad av støvsugermat.

 

 

Er ikke kjøpekalender det rette for deg? Slik lager du den perfekte julekalenderen

Vårt testpanel:

Les også: Bruk sunn fornuft og kredittkort

Les også: Slik unngår du julemarerittet

Hva synes du om artikkelen?