Vi inviterte fire barnehagebarn til å teste åtte av de mest populære lekekalendrene på markedet. Overraskende nok var det slett ikke de dyreste alternativene som kom best ut. Skal du velge riktig kalender i år, bør du se etter kvalitet.

Sist oppdatert: 1. november 2013

Det blir stadig mer populært med lekekalendre – adventskalendre som kjøpes ferdige, med små leker bak hver av lukene. Utvalget vokser fra år til år, og vi har testet de åtte kalendrene lekebutikkene tror vil slå best an hos barnehagebarna.

Felles for adventskalendrene er at de spiller på et merkenavn – for eksempel Lego Friends, Turtles eller det store nye nå i høst – Fly. Og det er merket som selger. Nykommere som Fly og Turtles får mye drahjelp av tv, kinofilm og leker. For innholdet i kalendrene er ikke alltid så mye å skryte av.

Sander (4 år), Hermine (5 år), Rikke (3 år) og David (5 1/2 år). Foto: Marie H. HorveiSkuffende mye søppel
Testpanelet vårt bestod av Hermine Emilie Fossmark (5 år), David Horvei Steen (5 1/2 år), Sander Nilsen (4 år) og Rikke Due-Olsen (3 år). De var alle sammen enige om at det morsomste var de ordentlige lekene, og det kjipeste papp-figurene som skulle bygges. Det er i flere av kalendrene veldig tynn papp, og figurene overlever ikke lenge med ivrige barnehender. Dette kunne vi godt klart oss uten!

Les også:

100 tips til pakkekalenderen

Julekalender er ikke bare for barn!

En liten julehilsen til barnehagepersonalet

Brettspill
Det nye i år er at to av kalendrene i testen er brettspill. Utenpå kalenderen er det et ark som snus og blir til spillbrettet. Bak de 24 lukene venter det figurer, terning og annet tilbehør til spillet. Tanken er at man på julaften kan sette seg ned og spille spillet. Kalendrene har målgruppe fra 3 år og oppover, men vi tipper barna må være i skolealder for å kunne ta vare på kalenderen og sette seg inn i spillereglene. Alternativt kan de passe for tålmodige og forsiktige unger som elsker brettspill.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Disse kalenderene var med i testen.

Slik utførte vi testen
Våre fire testpersoner koste seg med å sammen åpne én kalender av gangen og pusle med innholdet, mens vi tok notater. De fikk si sine meninger, og velge ut sine favoritter både i forkant og etterkant av testen.

Utseendet (og merkenavnet) lurer!
Begge guttene ble umiddelbart trukket mot Turtles og Fly-kalenderene. Men det var slett ikke disse som stod høyest i kurs da innholdet var åpnet. Det kan være greit for mamma og pappa å tenke på når årets adventskalender skal kjøpes inn.

Testpersonene fikk også med seg to kalendre hjem. Og for Sander (4 år) og David (5 1/2 år), ble bare én av dem lekt med. Mens Turtles og Fly ble liggende, har de lekt masse med Playmo og Lego også i etterkant av testen. Det forteller jo litt om hva som varer.

Les også:

Slik lager du den perfekte julekalender

Har du kalenderen klar?

Gi barnet gode juleopplevelser

Velg kvalitet
Vårt beste tips er å gå for kvalitet. Og da ender du sannsynligvis opp med Playmobil eller Lego – alt etter hva ditt barn foretrekker å leke med. Alle de fire kalendrene i teten kan dere trygt velge om dere ønsker leker som varer.

NB! Når du klikker deg inn på hver enkelt kalender, viser vi også et bilde av det samlede innholdet. Kanskje en idé å sørge for at barnet som skal ha adventskalenderen ikke er innen synsvidde?

Rangeringen fra topp til bunn:

Playmobil alveverden
Denne passer utmerket for ivrige barnehagebarn. Det er skikkelige leker, fra bittesmå pinsvin og rever til større ting som alver, enhjørning og trær. Det følger med en scene, og barnet får fort et lite univers å leke med. Lekker kalender. Denne liker både de store og de små godt!

Les vurderingen av kalenderen her

Playmobil drageskatten
En mer maskulin variant fra Playmobil. Det er kvalitet, store leker og innhold som ikke går så lett i stykker. Når ikke opp til førsteplassen på grunn av mange bittesmå våpen og tilbehør. Men stort pluss for flere figurer, hester og naturligvis den store, flotte dragen. En kalender barnet kan leke med i hele desember!

Les vurderingen av kalenderen her

Lego Friends
Et trygt alternativ for småjenter som elsker Lego Friends. Kalenderen skuffer ikke. Årets variant er muligens myntet på litt eldre jenter, men fungerer også for de eldste barnehagebarna. Kjekt med en ny oppgave hver dag. Kan kreve litt foreldrehjelp. Husk å ta vare på lukene (forklaringene).

Les vurderingen av kalenderen her

Lego City
Fint påfyll til Lego-samlingen og et godt valg til Lego-entusiasten. Vi savner et klart tema slik at barnet sitter igjen med et lite univers. Her er det litt hummer og kanari. Men en morsom byggestund hver dag i desember vil nok fenge.

Les vurderingen av kalenderen her

Littlest Pet Shop
En koselig kalender for småjenter. Minus for få dyr (3 av 24 luker), men fine og solide leker. En del av tilbehøret er smått, men man sitter igjen med følelsen av å ha fått mye når julaften kommer. Fint med vintertema – her er både kjelke, snowboard og annet vinterutstyr til de søte dyrene. Et trygt valg.

Les vurderingen av kalenderen her

 

Minnie
Et ok alternativ til de minste. Innholdet krever lite bygging og kan stort sett lekes med umiddelbart. Men det er mye hummer og kanari, og skiller seg ikke veldig fra en enkel pakkekalender du fint kan lage selv – kanskje til og med billigere?

Les vurderingen av kalenderen her

 

Planes (Fly)
En nykommer. Det beste med denne kalenderen er minityrflyene. Resten er billige plastdingser og papp som fort vil forsvinne. Her bør foreldrene passe godt på, vi tviler sterkt på at denne overlever til julaften slik at brettspillet endelig kan spilles.

Les vurderingen av kalenderen her

 

Turtles
Også ny i år. Brettspill fordelt på 24 luker. Det tynne arket utpå er spillbrettet og det følger med klistremerker man må gjette seg til hvor skal plasseres. Dette er billig og masseprodusert og fungerer bare fordi Turtles er kult og fenger. Kalenderen i seg selv er en stor skuffelse. Den kommer neppe til å vare til julaften.

Les vurderingen av kalenderen her

Hva synes du om artikkelen?