Vi har testet ni av årets lekekalendere, og er både begeistret og skuffet. Et par av adventskalendrene kan du med fordel velge vekk.

Sist oppdatert: 6. november 2015

Til årets julekalendertest fikk vi hjelp av åtte barn fra barnehagen Hannes lekestue i Stavanger. Vi delte barna i to grupper etter alder før vi åpnet kalendrene. Barna vi fikk god hjelp av heter Matheo (2 1/2), Dennis (3), Helena (3), Lotte (4 1/2), Lars (4), Elias (4), Gudleik (4) og Nora (4).

En del av kalendrene har tydelig kjønnsprofil, og stort sett ble resultatet at barn av ett kjønn ble oppslukt av innholdet, mens de andre var helt uinteresserte. Unntakene er testens vinner (Play-Doh) og taper (Minions).

Prisene vi har oppgitt i testen er basert på det vi betalte i butikk hos Toys’r’us og BR Leker da vi kjøpte kalendrene 2. november 2015. Prisene kan kanskje variere fra butikk til butikk, og det vil også trolig være flere tilbudskampanjer fram mot desember – slik at dere kan få adventskalenderene billigere. 

Se videoer av kalenderåpningen

Nederst i artikkelen kan du se to videoer av hvordan barna reagerte da de åpnet noen av årets julekalendre.

En klar vinner i år
Play-Doh kalenderen var utvilsomt testens vinner. Den fenget alle barnehagebarna, på tvers av kjønn. Og de lekte lenge, uten hjelp. Det var også den som lot kreativiteten flomme mest. Det finnes flere slike kalendre av ulike merker, men vi testet altså Play-Doh, og den var bra!

– Vi er heldige, sa Helena (3) da hun lekte med den.

Kjente merkevarer og kvalitet
Schleich er kjent for å lage gode, solide dyr i plast. Og de innfrir – til dels. Det er verdt å merke seg at kalenderen var mer innholdsrik i fjor. Kalenderen inspirerer umiddelbart til lek, men har dessverre noen uinteressante luker.

Det er ikke tvil om at mange små jenter kjenner til My Little Pony, og elsker det meste med disse ponnyene på. Kalenderen er en slags pynte-kalender, og inneholder bare én eneste ponny. Men pyntetingene slår nok godt an for små jenter som liker å kle seg ut og/eller pynte seg.

Mange bygge-kalendre
De fleste av kalendrene har vært på markedet lenge. Lego Star Wars synes vi er blitt bedre, mens Lego Friends er ganske lik som i fjor. Playmobil-kalendrene har annerledes innhold i år enn i fjor. Sjørøver har vært tidligere, men påkledningsrommet er helt nytt. Minions-kalenderen minner om Lego-kalendrene, men er ikke like bra.

Felles for alle disse fem kalenderene, er at de med fordel kan gis til kun de eldste barna i barnehagealder, og kanskje helst barn i skolealder. De krever god finmotorikk og en del bygging. Foreldre bør være forberedt på å hjelpe til!

Frost og Minions selger på navn, ikke innhold
Sjansene er store for at Frost-kalenderen og Minions-kalenderen blir kjøpt. Man kan sette logoene på det meste, og barna vil ha det. Men faren er også stor for at de blir skuffet. I hvert fall ble våre testpersoner og vi det.

(Se rangering av kalendrene nederst i artikkelen)

Her er vår rangering av julekalendrene, fra topp til bunn:

Play-Doh

Schleich bondegård

My Little Pony     

Playmobil sjørøver 

Star Wars Playmobil påkledningsrom

Lego Friends      

Frost

Minions

Hva synes du om artikkelen?