Sist oppdatert: 12. november 2014

Pris: 149 kr

Aldersgruppe: 5-12 år

Førsteinntrykket: Det er vinter og nærmer seg jul, men selv med en julenisse midt i bildet, gir den ikke helt julestemning. Ved første øyekast ser det ut som en politijulekalender, som er fint og gøy. Tyven har stukket av med julegavene!

Men ser vi nærmere på den, ser det litt rotete ut. En trehjulsykkel, en fjernstyrt hund, en dame med en pai, en gutt som poster et brev (til julenissen?). Det er vanskelig å skjønne hvordan alt egentlig henger sammen. Eller at barnet vil få noe annet enn masse småplukk som kan fungere som påfyll til Lego-samlingen.

På baksiden er det mye fokus på Lego Citys nettsider, spill på iPad og andre leker som kan kjøpes. Noen av lukenes innhold vises, men det gjør det jo også på forsiden. Vi forventer ikke de helt store overraskelsene her.

Bildet på selve kalenderen er flott og detaljert. Her er det mye å studere og oppdage. Og utbrettflappen fungerer som en scene lik den på framsiden. Men selve scenen ser litt kjedelig ut.

De voksnes vurdering: Det er et fint og detaljert bilde på kalenderen, men ungene sliter med å finne lukene som følge av det. Det største problemet ved kalenderen viser seg umiddelbart. Simen (2 1/2 år) prøver å åpne en luke, og river opp kalenderen (uten at han får åpnet luken). På baksiden av lukene er det bilde av hva som skal bygges, så lukene bør rives av. Det er vanskelig å gjøre uten å herpe opp kalenderen. Her gjelder det å være forsiktig om ikke flere luker skal følge med i slengen! Når julaften nærmer seg, er kalenderen mer eller mindre gått i oppløsning.


Innholdet er i plastposer som kan være vanskelige å åpne (to ulike typer). Pass på at ikke alle smådelene spretter ut overalt når dere åpner dem.

Vi savner et tema – her er det nemlig mye forskjellig som ikke egentlig blir noe univers. Dette er gøy småting som kan bygges på noen minutter hver dag – og som vil fungere som påfyll til Lego-samlingen. Det er ikke noe som egentlig monner, eller som fungerer som startsett til en som skal begynne å leke med Lego.

Det er veldig mange reservedeler med. Så mange at både barn og voksne er i tvil om hva som skal være med, og hva som faktisk er ekstra. En liten boks til alle ekstratingene er lurt å ha ved siden av kalenderen. Sikkert lurt med et ekstra skjegg til nissen hvis det skulle forsvinne i støvsugeren altså. Enkelte av lukene kunne godt hatt en forklaring på hvordan innholdet skal bygges.

– Denne skulle det vært en forklaring på. Er det bare jeg som ikke forstår dette, spør Cecilie, mamma til Rikke (4 år) og Simen (2 1/2 år). Hun er satt til å bygge det ungene ikke får til selv. Og får det til – etter hvert.

Husk å sette av litt tid når kalenderen skal åpnes, for det tar fort noen minutter å bygge leken.

Barnas vurdering: Det ble stille rundt bordet, og alle var dypt konsentrerte i bygging. For barn som elsker Lego, er dette gøy! De minste trenger hjelp, og ikke alle tingene fenger like mye.

– Jeg finner ikke den andre oppoverdelen, sier Sander (5 år) frustrert. Han får heller ikke lukket lokket på gaven fordi innholdet tar for mye plass. Helt til vi skjønner at årsaken er reservedeler. 

– Hvis jeg mister denne, har jeg en i reserve, konkluderer Sander.

Sander og Malene (5 år) klarer å bygge det meste selv, uten hjelp. Men Rikke og Simen trenger voksenhjelp til det meste.

– Et juletre, jubler Malene. Men får ikke til å bygge det. En del mangler, men dukker opp til slutt.

– Jeg bygde den, mamma! Se! Ta-da, sier Sander stolt.

Barnas konklusjon: Det er gøy å bygge med Lego synes de fleste av ungene. Noen mister interessen fort, andre holder helt ut. Men ferdig bygd er også ferdig lekt, stort sett.

 

Les vurderingen av de andre kalendrene også:

Lego Friends

Schleich jul på bondegården

Playmobil 1-2-3

Playmobil brann

Playmobil julestue

Barbie

Hva synes du om artikkelen?