Stadig flere foreldre blar opp for at barna skal få møte en ekte julenisse på julaften. De profesjonelle julenissene har stappfulle timebøker fordi fedre med plastmasker og egne sko fort blir avslørt av barna.

Sist oppdatert: 21. December 2010

– I år har jeg så mange oppdrag at det er på grensen av hva jeg kan klare. Jeg har drevet som julenisse 30 år og etterspørselen etter julenissebesøk i private hjem blir stadig større, sier Fred Osther. Han jobber som julenisse i Oslo-området og har lagt opp en nisserute med elleve familier han skal besøke julaften.

 

Etterspurt
I motsetning til den ekte julenissen har de profesjonelle norske julenissene ikke magiske reinsdyr som framkomstmiddel. Dette begrenser hvor mange de rekker å besøke på julekvelden. Ragnar Sollid Næss er det eneste medlemmet av Julenisselauget i Stavanger-regionen. Han har takket nei til oppdrag som  krever mye kjøring i år.

– Det begynner å bli ganske fullbooket på julaften for jeg faste familier jeg besøker. Jeg har satt en begrensning på 10-12 besøk. Jeg vil jo ha tid til nissemor også, humrer nissefar.

Les mer: Oppskrift på en god jul


Vil gi barna ekte nisseopplevelser
Det er ikke bare i Norge at “pappa skal bare gå på do”- seansen ikke holder mål lenger. Også i Finland er avisene fulle av annonser med profesjonelle nisser til leie på julaften.

Leder i Julenisselauget og fjøsnisse, Jan Erik Knudsen, mener det er flere årsaker til at folk leier inn en profesjonell nisse til den store kvelden. 
– Folk har mer penger enn før og har lyst å gi barna noe ekstra på julaften. Julen skal være en stor opplevelse for de små. En profesjonell nisse stiller ikke opp med en uttrykksløs maske, men har en ekte nissesjel og er flink med barna.


Høy timepris

Et besøk av julenissen varer kanskje ikke lenger enn et kvarters tid, men prisen på besøket ligger på mellom 500 til 2000 kroner.
– Jeg synes det er rettferdig at julenissene får godt betalt for å jobbe på julaften. De ofrer tross alt den tiden de skulle vært hjemme sammen med sin egen familie, sier Knudsen. Skulle prisen ikke virke avskrekkene på deg kan det likevel være for sent å skaffe en julenisse til årets julaften.

Les mer: Hvordan få takknemlige barn

 


Må bestilles tidlig

Allerede tidlig i desember fylles avtalebøkene til de profesjonelle julenissene. Likevel har det hendt at et julenisseønske har blitt oppfylt på kort varsel av Ragnar Sollid Næss i Stavanger.
– En gang ringte det en far på julaften formiddag. Han ba meg nesten med tårer i øynene om jeg ikke kunne komme hjem til dem den kvelden. Det var lovlig sent, og jeg pleier si at folk må ringe i begynnelsen av desember for å få en avtale. Familiefaren klarte likevel å overtale meg til å komme. Han sa at ungene hans hadde begynt å tro på nissen etter at de hadde møtt meg i nissekostyme. Det besøket ble faktisk det beste øyeblikket jeg har hatt som julenisse noen gang.

 

Krever forberedelser

Det er ikke rart barn begynner å tro på nissen i møte med Ragnar

 
 To fornøyde jenter på nisse Ragnar Sollid Næss sitt fang.

Sollid Næss. Allerede i juli starter han foreberedelsene til julenissesesongen, og han lar både hår og skjegg gro for å bli så fjøsnisseaktig som mulig. I tillegg er han et aktivt medlem i Julenisselauget som deltar på nissekonferanser og Santa Claus Winter Games for å holde julenisseferdighetene ved like. 

– Det var ved en tilfeldighet at jeg ble spurt om være julenisse på et kjøpesenter for 20 år siden. Siden den gang jeg hatt utallige oppdrag i barnehager og på juletrefester. Jeg har gått fra å være “Coca Cola-nisse” til å bli en ekte fjøsnisse, og det er jeg godt fornøyd med, smiler Sollid Næss bak skjegget.

Les mer: Julegavetips til ettåringen


Ekte skjegg overrasker

Stavanger-nissen gnistrer når han forteller om hvilke reaksjoner han får fra barna han besøker på julaften. 
– De litt større barna blir veldig overrasket over at jeg har ekte skjegg, og at de ikke  kjenner den som har kledd seg ut. Ungene som får mest ut av julenissebesøkene er barn som er tre år og oppover. I den alderen forstår de mer og både tror og tviler på at nissen fins.


Uskikket nisse
I fjor oppførte en julenisse seg svært skremmende overfor elever ved Bore skole på Klepp i Rogaland. Mannen skal ha brukt godteri for å lokke til seg barna, og når de kom skremte han dem vekk igjen. Leder for Nisselauget, Jan Erik Knudsen, vil nå kvalitetssikre alle sine medlemmer slik de profesjonelle nissene opptrer riktig både etisk og nissefaglig.


Nissekvaliteten skal opp

– Neste år drar vi i gang et Juliversitet på Savalen for å få bedre kvalitet på nissene. Nissene skal få opplæring i alle typer nisseoppdrag og lære god nisseoppførsel. En av de viktigste tingene nissene lærer er at en norsk julenisse ikke skal lukte alkohol. Etter å ha fullført Juliversitetet vil nissene få en diplom som viser at de er autoriserte nisser.

I dag er det 80 medlemmer i lauget, men Knudsen mener det er et stort behov for flere profesjonelle nisser. Nå håper han Juliversitetet vil rekruttere 20 til 30 nye nissespirer til lauget.

Les mer: Ta julen tilbake

 

GODE NISSERÅD

Er du blant dem som velger å ta det viktige julenisseoppdraget selv? Ragnar Sollid Næss har mange råd til den som ikke vil bli avslørt. 

  1. Bruk løsskjegg og ikke maske. Nissen skal være et levende menneske.

2. Skal du ha på deg briller så ta på deg noen andre enn dem du bruker til daglig. 

3. Ta av deg klokka.

4. Lån noen andres sko.

5. Spray på deg en annen parfyme eller etterbarberingsvann enn det du pleier. Litt større jenter avslører deg fort på lukta.

6. Holde stemmen din rolig og avslappet. Ikke bus brautende fram. Dersom barn er skeptiske til deg så la dem holde den avstanden de synes er best.

7. Ingen nisse skal lukte tobakk eller alkohol.

Les mer: Barnets utvikling

Les mer: Barn og læring

Les mer: Oppdragelse

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBarneoppdragelse gjennom tidene
Neste artikkelGod jul, alle sammen!
DEL