Sist oppdatert: 3. november 2015

Pris: 329 kr

Aldersgruppe: 3+

Førsteinntrykket: En søt kalender, og fint at man ser at Play-Doh følger med som tillegg. Dermed har barnet med fem ulike farger Play-Doh allerede fra 1. desember, og leken kan begynne.

Noe av innholdet i kalenderen er avbildet på baksiden, og det ser ut til å kun være Play-Doh tilbehør som rullepinne og ulike utstikksfigurer. Kanskje blir det litt kjedelig etter hvert?

De voksnes vurdering: En fascinerende opplevelse. Fire høylytte barnehagebarn ble plutselig musestille og satt konsentrert og lekte.

Det er en åpning på siden av kalenderen hvor boksene med Play-Doh hentes ut sammen med et underlag. Underlaget er ment å være en slags lekematte, men den er rullet sammen, så foreldre kan med fordel hente denne ut i god tid før første desember og legge i press, ellers vil den være vanskelig å bruke. Det kan også være greit å ha tenkt over om dere ønsker å bruke (og dermed blande) alle fargene Play-Doh med én gang, eller spre det litt utover i desember. Det er små bokser, så det er også en sjanse for at det kan være greit med påfyll i løpet av desember.

Innholdet i Play-Doh-kalenderen. I tillegg er det et underlag som bør tas ut tidlig for å kunne brukes.

En stor fordel er at man har basisen allerede før første luke åpnes. Dermed trenger ikke barnet å vente på å få noe å leke med.

I lukene er det ulike utstikksfigurer og tilbehør. Det er mulig at det blir litt lite variasjon i løpet av måneden, men samtidig er det jo enkelt å lage hva man vil med Play-Doh – uavhengig av den aktuelle kalenderluken.

Lukene er tunge å åpne, så her bør foreldre være på vakt slik at ikke hele forsiden rives av tidlig i måneden. Lekene henger også godt fast i plasten, så foreldrene kan godt hjelpe til.

De minste kan nok trenge litt hjelp for å klare å rulle ut Play-Doh-en slik at det er mulig å stikke ut figurer.

Dette er en lekekalender i rette forstand, så beregn god tid til lek når dere åpner luker. Og husk å lukke igjen lokkene på deigen etter bruk, ellers tørker den inn og stivner.

Det hadde kanskje vært morsomt om julaftenluken skilte seg mer ut enn den gjør. Bak den gjemmer det seg et juletre man kan stikke ut.

Gøy kalender både som introduksjon til Play-Doh og som utvidelse til samlingen.

Play-Doh fenget alle barna - umiddelbart.

Barnas vurdering: Det var ikke tvil om at barna likte denne. Det tok sekunder før leken var i gang, og alle fire var oppslukt. Jentene var også raskt ute med å påpeke at det var glitter i Play-Doh-en.

– Heldige oss, konkluderte Helena (3) raskt.

Dennis (3) likte godt saksen, og klippet ivrig i Play-Doh-en.

Lotte (4 1/2) laget mange kunstverk, og satt stille lenge. Hun klarte best av alle barna å bruke alt innholdet.

– En elg! ropte plutselig Matheo (2)

Han hadde puttet et gevir i sin gule Play-Doh klump, og skjønte med én gang hva det betydde. Han fortalte ivrig om faren som hadde vært på jakt. Så enkelt, og så virkningsfullt! Det var også en nisselue og englevinger som kunne stikkes i. Kanskje kunne det vært enda flere slike?

Konklusjon: En kalender på barnas premisser. De vet hva de skal gjøre, og kan leke lenge med den uavhengig av innholdet i lukene – selv om de lar seg inspirere. Veldig kjekk for barn i barnehagealder. Testens beste kalender.

PS. Det finnes ulike varianter av modelleringsleirekalendre på markedet. Ta gjerne en titt på flere av dem før dere bestemmer dere for hvilken dere vil kjøpe.

Hva synes du om artikkelen?