Sist oppdatert: 12. november 2014

Pris: 199 kr

Aldersgruppe: 4-10 år

Førsteinntrykket: Her er det ikke så mye julestemning å spore, men temaet fenger sikkert for mange små brannkonstabler. Eller barn med interesse for verksted og kjøretøyer? Kalenderen ser veldig innbydende ut, men hva er egentlig temaet her?

Scenen som følger med ser kul ut, og den er det nok lurt å ha satt sammen før 1. desember. Pass også på å ta av omslaget på kalenderen før barnet får den, for alt innholdet vises på baksiden.

Innholdet ser skuffende ut. Tidligere år har Playmobil virkelig imponert oss med små univers med alt barnet trenger for å begynne å leke. Men i år ser det ut som fryktelig mye støvsugermat og generelt påfyll til Playmo-samlingen. Kjøretøyet til brannmennene på julaften er det eneste som monner, bortsett fra fire figurer, en motorsykkel og en katt. Det andre er bare tilbehør. Kjekt for en Playmobil-entusiast med forkjærlighet for små detaljer, kanskje. Men når man må vente flere dager før man kan sette sammen en brannslange, tror ikke vi at entusiasmen over kalenderen vil være like stor som Playmobil har klart tidligere år. Dessuten handler ingenting om jul.

Innholdet ser ut til å fungere fint sammen når barnet bruker scenen. Det er nesten en forutsetning for utbytte av kalenderen. Men så spørs det hvor lenge den varer…

De voksnes vurdering: Lukene er vanskelige å åpne, og dyttes innover sånn at innholdet kan være vanskelig å komme til. En voksen kan godt hjelpe til her. Og trengs uansett når plastposene med innhold skal åpnes. Fordi en del av innholdet er veldig smått og/eller må bygges, vil de minste trenge hjelp også her. De eldste barnehagebarna og skolebarn vil nok klare å følge instruksjonene selv.

Selv om vi allerede vet hva som gjemmer seg bak lukene (siden det er avbildet på esken), blir vi skuffet over småtingene som gjemmer seg bak enkelte av lukene. Særlig kjedelig er kanskje lille julaften – og det er jo ganske dumt, ettersom de fleste da får juleferie og allerede er sprekkeferdige av spenning. Og å vente fire dager (og passe godt på delene i mellomtiden) for å få bygd brannhydrant med tilhørende slange, er litt drøyt. Kjøretøyet på julaften er gøy, men kommer lovlig seint.

Vi pakket opp og ned scenen, men det tok ikke mye lek med den, før den begynte å sige. Men scenen gjør mye av kalenderen, så pass på å bygge den! Og ta godt vare på den. Om den fortsatt står på julaften spørs nok – i så fall har barn (og voksne) passet godt på den.

I praksis er det seks gøye luker, og 18 ganske kjedelige.

Barnas vurdering: Simen (2 1/2 år) er skikkelig brannmann-fan, og elsker kalenderen allerede etter å ha åpnet den første luken. Han begynner umiddelbart å leke, og kjører med motorsykkel, brannmenn, og ikke minst kjøretøyet. Sander (5 år) sitter dypt konsentrert med instruksjoenne, og pusler med småting.

Etter hvert ser vi hva som blir lekt med. Ikke overraskende er det de store tingene – som ikke krever så mye bygging. Verktøy og småplukk er mindre interessante.

Simen leker Brannmann Sam med lekene, og elsker det.

– Han mister hodet hele veien, klager han når brannmannen nok en gang mister håret fordi hjelmen tas av.

Når kalenderen ryddes bort for testing av neste kalender, gråter Simen. Kompromisset blir at han får holde en brannmann en stund til. Simens mamma, Cecilie, mener hun godt kunne kjøpt denne kalenderen til ham, men skulle helst sett at det var mer ting å leke med, og mindre småplukk.

Barnas konklusjon: Barn som elsker brannmenn vil nok like denne kalenderen godt.

Les vurderingen av de andre kalendrene også:

Lego City

Schleich jul på bondegården

Playmobil 1-2-3

Lego Friends

Playmobil julestue

Barbie

Hva synes du om artikkelen?