Sist oppdatert: 3. november 2015

Pris: 329 kr

Aldersgruppe: 4-8 år

Førsteinntrykket: Denne ser ordentlig og skikkelig ut. Innholdet virker å være av kvalitet, og det er litt tyngde på kalenderen. Utseendet appellerer både til barn og foreldre, og det virker som man får et lite univers som ikke krever at barnet har annet i serien for å kunne leke med kalenderinnholdet. 

På baksiden av omslaget vises innholdet. Her ble vi litt i stuss – det virker egentlig ganske lite. Seks dyr, og resten er tilbehør – en del av det litt uforståelige papp- eller papirbiter. Det er lett å forestille seg at en del av lukene vil være kjedelige, særlig for de minste.

De voksnes vurdering: Schleich er kjent for kvalitetsleker, og leverer etter forventning. Dyrene er av god kvalitet, og inviterer til umiddelbar lek. Særlig de minste barna var i full sving med leking med én gang.

Vi noterer at det var mer for pengene i fjor, da kalenderen var ny. I årets versjon er det noen færre dyr, og flere luker med papirinnhold.

Det er to små hefter med informasjon på ulike språk, men ikke på noen skandinaviske språk. Foreldre kan jo lese den engelske og oversette, men det spørs om det blir gjort. Det er også et slags kortspill med i kalenderen. Disse er fordelt over flere luker, og vi tviler litt på at så mange vil synes det er greit å vente flere dager før man har noe man kan leke med. Spillet er ukjent for oss, og vi så ikke at det var noen forklaring, men regner med at det skal være mulig å forstå gangen i det.

Lukene er tunge å åpne, og barna dytter dem inn, og sliter med å få dem ut igjen. Lekene er pakket inn i plast, og barna trenger hjelp til å åpne dem. Er det egentlig nødvendig å pakke alt inn i plast? For eksempel den store kuen.

En god kalender, men med klare opp- og nedturer når det kommer til innhold. Det kan hende at de minste trenger litt forklaring på småtingene som følger med – maten til dyrene. Barna trodde det var bæsj, mens det var epler – men kanskje blir del vel så mye gøy av å leke at det er bæsj?

Dette er leker barnet kan ha glede av lenge. Minus for papirinnholdet. Foto: Janet Molde Hollund

Barnas vurdering: Matheo (2 1/2) og Dennis (3) begynte å leke så snart de hadde funnet ett dyr hver. Da forsvant også interessen for å åpne flere luker en stund – de hadde det de trengte.

– Møøøøøø! sier Matheo og lar kuen hilse på hunden som Dennis holder.

Lotte (4 1/2) og Helena (3) åpner luker, og fryder seg over lukene som inneholder dyr og kjente redskaper.

– Hæ? Ingenting? sier Helena skuffet. Det er vanskelig å se heftet som er i luken, og det er heller ikke lett å få det ut. Helena kaster det fort til siden – uinteressant.

Etter at Dennis (til venstre) hadde funnet kua, og Matheo hunden, var leken i gang. Pedagogisk leder Gry T. Glasø er med i leken, mens Helena og Lotte ser på dyrene som var i lukene de åpnet.

Konklusjon: Særlig minstemann, Matheo, elsker denne kalenderen. Alle fire leker fint med innholdet, og koser seg. Men det er en tredjedel av kalenderen som ikke blir lekt med i det hele tatt.

Hva synes du om artikkelen?