Mennesker som velger å ikke å få barn tror de lever spennende liv. Men det er ikke sant. Faktisk er livene deres dønn kjedelige.

Sist oppdatert: 12. februar 2014

Når par bevisst skyver planene om barn frem i tid, er det fordi de synes livet er perfekt som det er. De har et hav av frihet, og kan gjøre akkurat som de selv vil. Det de ikke skjønner, er at de i virkeligheten er som gullfisker som svømmer rundt i en bolle – uten å komme noen vei.

De trekker gjerne frem at de kan reise hvor de vil, når de vil, uten å måtte tenke på barnevakt. Og de kan ha sex når som helst, hvor som helst.

De har ikke et barn å elske, så de elsker gjerne jobben sin i stedet. De tror det viktigste i livet er å ta viktige avgjørelser på kontoret. Hvordan kan man forvente at de skal gi opp slike drømmer og karrieremuligheter for et barn?

I juni blir Jarkko pappa for andre gang. Her er han hoppende glad på Preikestolen. Foto: Janet Molde HollundLes også:

Tidsklemme og magiske øyeblikk

Familiens beste og den enkeltes behov

Et barn er det eneste som mangler

Slik får dere samlivet til å vare

Ulike forventninger til familielivet?

Hvordan ser en god mamma ut?

Frihet?
Frivillig barnløse tenker at barn bare er hindringer. At barn bare sørger for at de voksne ikke får gjøre som de selv vil. De frykter at de skal miste seg selv om de får barn. Det er her de misforstår helt.

Hva er denne friheten de er så redde for å miste? Filmer, fast-food og sex? Er disse små gledene så viktige for moderne mennesker, at de er mer verdt enn alt annet?

Når man er så redd for å miste friheten sin, er man da egentlig en slave av underholdningsindustrien? Kan man bare være seg selv hvis man kan gjøre hva man vil, når man vil? Er ikke dette i så fall et hinder?

Barnløse burde spørre seg selv hva de virkelig vil i livet. Hva innebærer denne friheten de er så livredde for å miste? Hvor fører denne friheten hen?

Voksne er kjedelige
Voksne, barnløse par tror de kan ha ville fester og kose seg uten barn som ødelegger moroa. Det er ikke sant. Voksne er – ærlig talt – kjedelige. Hvis festdeltakerne ikke kjenner hverandre, snakker de gjerne om jobb og studier. Kjenner de hverandre, snakker de ofte om hvem som har hatt sex med hvem.

Foreldre kan derimot gjenkjenne et godt selskap. Når barn som kjenner hverandre møtes, begynner de umiddelbart å løpe rundt, le, prate og ha det gøy sammen. I stedet for å drikke seg så fulle at de blir barnslige, kan foreldre se ekte vennskap og lykke i sine barn.

Jobb gir ikke lykke
Joda, det er fint å føle seg nyttig og ha en fremgangsrik karriere. Men sannheten er at det arbeidslivet har å tilby, ikke gir noen god smak i munnen. Penger avgjør hvem som er viktige og ikke i arbeidslivet. Det er godt mulig å ofre sine beste år for jobben – uten å få noe igjen for det. Kanskje sitter man til og med plutselig uten jobb på grunn av nedbemanning?

Det er ingen garanti for at du beholder jobben. Barn, derimot, er for alltid, og gir livet en dypere mening. Og man slutter aldri å være foreldre.

Livet er fullt av overraskelser
Livet som foreldre er full av overraskelser fra morgen til kveld. Barnløse må finne på overraskelsene sine selv.

Når par skyver planene om barn foran seg, skjønner de ikke hvor kjedelige livene deres er uten trassanfall, høylytt latter og rampestreker. De forstår ikke at det enkle livet rett og slett er kjedelig.

Hva synes du om artikkelen?