Barnehagen Hannes Lekestue i Stavanger har sin egen vri på bursdagsfeiringer. Store og små tar like godt beina fatt, og går i tog hjem til jubilanten. Midt på dagen.

Sist oppdatert: 15. oktober 2013

Hannah og Vårinn er tursjefer i dag.Sju forventningsfulle barn sitter klar utenfor Hannes lekestue. Klokka er elleve på formiddagen, og om en halv time skal de være hos Arne for å feire fireårsdag. Alle har på seg fine klær, og i hånden har de en pose med gave.

Les mer:
De kuleste tema-bursdagene!
Verdens beste bursdagsfest

Tog til jubilanten
Barna gjør seg klar til bursdagstog. Hannah og Vårinn får det ærefulle oppdraget å være tursjefer. Dette betyr at de får gå fremst i toget, og sammen holder de et stort norsk flagg. Små barneføtter går med ivrige skritt, og det er ingen som klager over at det blir verken langt eller kjedelig. Pedagogisk medarbeider Thomas bærer en skarptromme, og slår en liten virvel i ny og ne. Barna øver på bursdagssangen, slik at den sitter skikkelig når de kommer fram til Arne.

– Å, det lukter pølse, utbryter ett av barna når de nærmer seg huset.
Lukten av høstbål gir barna assosiasjoner til deilig bursdagsmat, og de setter inn siste gir fram mot målet.

Bursdagsbarnet er sjefen
Arne er hjemme i dag, og sitter spent i et tre og speider etter barnehagekameratene. Plutselig er de der. Det blir litt mye oppmerksomhet på én gang, men snart er hele gjengen på plass inne i stua. Arne får være sjef, og velger å ta gavene først. Barna setter seg i en ring på gulvet, og med ”flasketuten peker på”, bestemmer de rekkefølgen for hvem som skal få gi sin gave.

Kaker, saft, fruktspyd og flagg på bordet. I barnehagetiden. UiS-student Malene serverer f.v. Iris Elena, Hannah og Sofie.Ordningen med å la barna gå hjem til hverandre og ha barnehagebursdag, midt i barnehagetiden, har vært i Hannes lekestue i flere år. Barnehagen har et godt forhold til foreldrene. De møtes blant annet på foreldrefester og faste lappefrokoster.
– Vi har alltid hatt et tett samarbeid med hjemmet, og har også vært på hjemmebesøk hos barna. Etter hvert dukket ideen om å feire bursdag hjemme hos barna opp, og det har blitt veldig populært. Det er en frivillig ordning for de som har lyst, og det er mange som setter pris på denne praksisen, sier pedagogisk leder Ann Elisabeth Haaland.

Fire lys blåses ut - og snart går kanskje noen nye ønsker i oppfyllelse.Foreldre kjempefornøyde
Arnes foreldre synes det er veldig positivt. De har ikke hørt om andre barnehager som har en slik ordning, og setter stor pris på å kunne feire på denne måten.

– Vi synes det er flott at vi kan gjøre dette på dagtid, for om ettermiddagen er mange opptatt med fritidsaktiviteter og barna er mer slitne. I tillegg stiller barnehagen med voksne som hjelper til, sier de.

Store og små skyter raketter for bursdagsbarnet.Én sang for hvert år
Barna i ringen på stuegulvet sitter tålmodig og venter på tur. Arne pakker opp både bøker og motorsykkel, og ei prompepute får fram smil og latter – både ho store og små. Etter at alle har fått gitt sin gave, trekker de bort til spisebordet. Pølser i brød og lompe legges på tallerkener med bilde av Kaptein Sabeltann, og forsvinner bit for bit ned i sultne barnemager.

– Hvor mange år fyller Arne, spør Ann Elisabeth barna.
– Fire! Og da må han få fire sanger i dag, svarer de.

For dette vet barna godt – jubilanten pleier å få én sang for hvert år. Og hvilke det blir, er det jubilanten og barna som bestemmer selv. Dermed blir det både «Hurra for deg» og «Happy birthday» rundt pølsebordet. De to siste gjemmer de til litt senere.

Les mer:  Barnebursdagsgaver til under hundrelappen
Bli eller levere i bursdag?

Gode ord og trommer
Barnehagen er også opptatt av å gi gode ord til bursdagsbarnet. En fast tradisjon er å la barnehagevennene få si noe positivt om jubilanten, og skrive det ned på et kort.

«Du er flink til å dele», sier en. «Du er en god bestevenn», sier en annen. «Og så er han hjelpsom.» Komplimentene får plass på et stort kort, hvor bursdagsbarnet selv får skrive sitt eget navn. En kompis hjelper til med å skrive hvor mange år han fyller.  Det blir et fint minne om hjemmebarnehagebursdagen.

Ann Elisabeth hjelper Arne med tromma.– Har du lyst til å spille tromme?
Ann Elisabeth har funnet fram skarptromma, og bursdagsgutten er slettes ikke vanskelig å be. Hoppende av glede får han tromma rundt halsen, og slår i vei. Nok et privilegium ved å ha fødselsdag. Barna stemmer i trommesangen, som blir sang nummer tre i dag. Som fjerde og siste sang foreslås at de skal synge svenske ”Ja, må han leva”. Men Arne vil heller ha en sang fra Kaptein Sabeltann. Samstemt synger de ”Vi er dine venner i verden”, og etterpå skyter de raketter for jubilanten.

Barna koser seg i bursdagen. Spiser kake. Utforsker lekene på jubilantens rom. Og etter hvert er det også tid for litt utelek i det fine høstværet.

Les mer: 
– Vondt å vere hjelpelaus mamma

Bursdagsfeiring: Barna som blir glemt

Enige om innbydelser
Familiene pleier å be hjem alle barn som er født samme år, eller barn på samme avdeling av samme kjønn.
– Men har noen venner på tvers av avdelingene, er vi heller ikke vanskelige der. Foreldrene og barnehagen har blitt enige om hvordan reglene for innbydelse skal være, sier Ann Elisabeth.

Ungene har det gøy, barnehagepersonalet får en litt annerledes dag på jobb og bursdagsbarnet er ferdig med feiringen for i år. Nå er det er ett år til neste gang. Men før den tid blir det nok flere bursdagstog til andre gutter og jenter i Hannes lekestue.

Hva synes du om artikkelen?