Da hun fikk en e-post om pengeinnsamling til én stor gave til bursdagsbarna, fikk Myleene nok. Hun vil slå et slag for giverglede framfor kjøpepress!

Sist oppdatert: 23. februar 2015

Den britiske sangeren Myleene Klass ble overveldet da hun fikk mail om en felles barnebursdag for noen barn i datteren Avas klasse. I mailen kom noen foreldre med forslag om at barna kunne gi penger til en felles gave til hver av dem, fordi mødrene ønsket det slik. Den ene jenta ønsket seg et Kindle lesebrett, den andre en skrivepult. I mailen ble det foreslått at alle kunne bidra med 10 pund hver, men det var ikke obligatorisk. Pengene kunne sendes med barna i en merket konvolutt i skolesekken, men disse foreldrene kunne også samle inn pengene før selskapet.

Les også: 
Alex (5) fikk regning etter å ha droppet bursdagsfest

Barnebursdagsgaver til under hundrelappen

Twitret mail og svar
Skjermdump fra TwitterKlass postet en kopi av mailen på Twitter og Instragram, og hashtagget det blant annet med #bonkers (galskap). På de sosiale mediene har hun flere hundre tusen følgere. Samtidig skrev hun også sitt svar:
”Til Avas bursdag ønsker hun seg en ekte levende enhjørning. Jeg vil samle inn enhjørning-penger via skolesekken, på lekeplassen eller på www.getwhatyouregivenandend
thismadness.com.
(I tillegg ønsker jeg meg en Ferrari og Leonardo DiCaprio, så for all del, føl deg forpliktet til å bidra til dette også).

Ville pengefokuset til livs
I etterkant har Klass selv sagt at hun ikke vet om hun var modig eller en idiot som tok opp temaet. Reaksjonene har ikke uteblitt, og Klass fikk blant annet reprimande fra rektor på barnas skole. Selv om Klass påpekte at alle navn i mailen var endret før hun postet den, følte folk seg uthengt.

All oppmerksomheten rundt postingene er en egen historie. Men i en lang kommentar publisert i The Telegraph, sier Klass hun gjorde det for å få vekk alt pengefokuset, og minne foreldre om hva barnebursdager virkelig handler om. Hun sier at det selvsagt er mye enklere å gi penger i en fellespott. ”Det er mye vanskeligere å gå inn i en butikk med datteren din og lure på hva hun skal kjøpe til vennen sin. Men da har hun gleden av å se vennen åpne gaven som hun har valgt ut til nettopp henne.”

Klass sier at dersom noen venner ga henne en gave til 300 pund, ville hun ikke tatt imot den – selv om hun er voksen. ”Å gi et barn en gave til en slik verdi er ren galskap”, skriver hun. Klass mener vi ikke må undervurdere gleden over å få tusjer og en jo-jo. Hun er sikker på at barn heller vil ha det til sjuårsdagen, enn et lesebrett eller en skrivepult.

Mylenne Klass sammen med datteren Ava på en kinopremiere i London i 2011. Foto: Shutterstock

I kommentaren sier Klass at reaksjonene hun fikk stort sett var positive. Mange takket henne for å ta opp temaet og si sin mening, for det var noe de ikke våget selv. De var redde for å bli ekskludert eller kritisert for å stå opp imot en voksende trend. «Men hvordan kan jeg lære jentene mine å stå opp for seg selv, si sin mening og stole på seg selv, hvis jeg ikke klarer det selv?» spurte Klass.

Les også: 
De kuleste tema-bursdagene

Bursdagsselskap: Barna som blir glemt

Viktig å kunne si «nei»

– Bør ikke være avgift for å komme i bursdag
– Jeg tenker at vi må ta hensyn til at folk er forskjellige, og at hvordan ting gjøres, varierer fra miljø til miljø. Men personlig er jeg ikke så glad i pengegaver, fordi det blir veldig tydelig hvilket beløp man gir. For noen kan det bli ubehagelig dersom det settes ny standard for hva som er vanlig å gi, og de ikke har råd, sier ekspert i skikk og bruk, Reidar Helliesen.

Helliesen mener bursdagsgaver først og fremst handler om giverglede, og at det ofte er stas å selv kunne bestemme hva en vil gi.
– Det må ikke være en avgift for å komme i et bursdagsselskap, mener han.

– Vær forsiktig med føringer
Han sier at man skal være veldig forsiktig med å gi føringer på hva andre skal gjøre. Det kan føre til ubehag for noen, mener han.
– Men det kommer også veldig an på hvordan det gjøres. Jeg tenker at det kan være innenfor, dersom det tydelig går fram at det også er hyggelig å få noe annet. Det må være valgfrihet, sier Helliesen.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock– Noen har kanskje allerede kjøpt inn gaver, for eksempel på salg. Vi vet jo at det fort blir 15-20 bursdager i løpet av et år, så mange forbeder seg. Enkelte legger også sjelen sin i gaven som blir gitt, sier han.

Likevel tror Helliesen det er mange foreldre som kan ha tenkt samme tanke som kom fram i mailen. Kunne ikke bare barna ha fått noe skikkelig?

– Jenter får gjerne fem Barbie-dukker til hver bursdag, og guttene mange Lego-esker. Men det er også gaver som ofte blir satt pris på, sier Helliesen.

Skole med erfaring
Småbarnsfar Arne Henning Underdal-Loktu tror ikke barn har vondt av å få én stor gave. Som leder for foreldrearbeidsutvalget (FAU) ved Vettre skole i Akershus, gikk han i 2013 i spissen for skolens uvanlige praksis rundt bursdagsfeiringer i mediene. På Vettre er det bursdagsfest én gang i måneden, og da samler de opp alle som har bursdag samme måned. Noen deler det også opp til å bli jente- og guttebursdag.

– Som forelder leverer du barnet i én bursdag i måneden. Barnet drar rett fra SFO til bursdag, og går ikke hjem i mellomtiden. Dette er veldig praktisk. Klassene bestemmer selv hvilken dag de vil feire, og det er foreldrene til gruppen med bursdagsbarn som bestemmer rammene, forteller han.

Les også: 
Er mine grenser bra for barnet?

Grensesetting: Bruk «jeg-utsagn»

Én stor gave
Ordningen innebærer også en egen praksis når det gjelder gaver.
– Du kjøper presang én gang i året, og det er til ditt eget barn. Den skal ikke være dyrere enn 500-600 kroner. Da slipper du å kjøpe gaver for 50-100 kroner til hver av de 26 ungene, som ofte bare er ræl likevel. Gjennom denne ordningen sparer vi voksne tid, masse stress og penger. I tillegg har ungene det kjempegøy, sier Underdal-Loktu.

Barnet kommer med sine ønsker til foreldrene, og det blir gjort et nummer ut av gaveåpningen på festen. Selv har Underdal-Lokutu aldri hørt en eneste negativ tilbakemelding.

– Barna trenger ikke lære shopping
– Jeg er ikke lenger FAU-leder, og er ingen autoritet på området. Men jeg er en veldig engasjert pappa. Personlig tenker jeg at vår ordning har en samfunnsmessig verdi. Vi trenger ikke mer shoppingpress. Det er ikke en kompetanse du trenger. Shopping lærer barna fort nok, sier Underdal-Loktu.

Han peker også på at mange ikke vet hva de ønsker seg.
– Personlig hadde jeg ikke hatt problem med å gi penger til en felles gave. Og min datter skjønner hvorfor vi gjør det slik, sier han.

Småbarnsfaren tror ikke det er et problem for hverken en seks- eller åtteåring at den ikke er med ut og kjøper en gave selv.
– Jeg tenker dette handler om hva foreldrene er opptatt av. Hvordan skulle barna oppfatte det som et problem, hvis de ikke har hørt skepsis rundt det hjemme? Vårt barn er mest opptatt av å leke etter at skole og lekser er unnagjort, sier Underdal-Loktu.

– Presset kommer fra oss selv
Han har et inntrykk av at alle snakker om et press, men spør hvor det egentlig kommer.
– Jeg mener det kommer fra oss selv og våre egne forventninger, sier han.

Og legger til at han tror mange foreldre synes ordningen på skole deres er en lettelse. Og ungene virker som om de er fornøyde.
– Det er morsomt å observere barna når de er i bursdag. Gavene er jo ofte det de er minst opptatt av. Vi må ofte dra barna ut av leken for å gi gaven, sier han.


Hva synes du om artikkelen?