Visst kan lek med apper være kjekt for barna, men de små kan også lære mye. Her er tre fagfolks anbefalinger til apper som kan kan være både artige og lærerike.

Sist oppdatert: 13. februar 2019

– Jeg er over hodet ikke i tvil om at barn kan lære av apper. Gjennom to forskningsprosjekter har jeg sett at det er rik og variert språkbruk rundt apper – og at det er bra for ordforrådet. Barn er kreative, og kan selv lage fortellinger, sier professor i norsk Margareth Sandvik ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun er opptatt av barns språkutvikling, og sier det er tydelige gjengangere av apper som hun mener barn kan ha nytte av.
– Jeg kan si dette er godt innhold – uten betenkeligheter. Dette er apper som kan brukes både i barnehagen og hjemme, sier hun.

- Still gjerne krav når du velger apper

– Vi bør stille krav til den estetiske utformingen av apper for barn. Godt grafisk håndverk, slik vi finner i mange gode barnebøker, bør også gjelde for digital litteratur, sier professor Margareth Sandvik.

– Barn som ikke en gang kan holde nettbrettet kan ha glede av apper. Jeg har sett en ettåring i vippestol som tar på nettbrettet. Noen vil nok få frysninger på ryggen av at jeg sier dette. Men ingen som er ved sine fulle fem vil la apper og nettbrett overta. Jeg sier ja takk, begge deler. Apper gir helt tydelig læringseffekt, sier professoren.

Sandvik sier at noen apper er utviklet for de helt minste, for eksempel «Lite Sound Touch». Her vises store foto av ulike dyr, og når barnet tar på skjermen, får de høre dyrelyder.
– Fascinerende og lærerrikt for denne aldersgruppen, spesielt med en interessert voksen ved barnets side, sier Sandvik.

Gjennom to forskningsprosjekt har Sandvik sett hvordan det er lagt opp til at barna ikke bare er konsumenter, men at de også skal gjøre noe selv i appene.
– Jeg skiller mellom åpne og lukkede apper. De fleste er lukket, fordi de er enklest å lage. Men de trenger ikke være dårlige for det. Noen er også en mellomting. Som for eksempel apper hvor barna skal fargelegge. Det er ikke så mye å lære, men jeg tenker at en god pedagog kan vri det til noe bra.

Ifølge Sandvik viste en rapport fra IKT-senteret fra 2012 at de fleste familier har mange digitale enheter, og at barna har digital kompetanse fra de er helt små.
– Ofte har de mer erfaring enn de ansatte i barnehagen. Apper er intuitive, og ikke krevende – barna vet med én gang hva de skal gjøre. Det forstår at hvis de tar på skjermen, så skjer det noe, sier Sandvik.

Her er noen av Margareth Sandviks app-anbefalinger:

Se og si:

App Store: 33 kr. Kjøp i app (tre tilleggspakker, «Ferie», «vVinter» og «Byen», hver til 33 kr)

4+: tenkt til barn mellom 2 og 6 år.

Krever iOS 8.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

Interaktiv pekebok for barn, der poenget er å finne ting i myldrebildene. Med i appen følger seks forskjellige brett med til sammen 189 oppgaver.

Dette sier Margareth Sandvik om appen: I to ulike prosjekt i barnehagen har vi sett på bruken av Se og si, en ordtreningsapp, basert på en bildebok ved samme navn (Kari Grossmann). Dette er bokstavelig talt en se og trykk på tingen-app. Trener bildegjenkjennelse og ordforråd. Er lukket i den forstand at barna ikke kan produsere noe inne i den.


Story Creator

App Store: gratis

4+: utviklet for barn mellom 6 og 8 år

Krever iOS 8.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

Appen er på engelsk, men det har ifølge Sandvik lite å si for bruken av appen.

Dette sier Margareth Sandvik om appen: I Story Creator kan barna lage hvilken som helst bok. Vi har studert barn som har laget bildebok, basert på lesningen av en bildebok i barnehage, de har da laget sin egen variant. Men noen laget egne bøker, med egen fortelling. Fantastisk app, her kan barna lett legge inn bilder, filmer, opplest/innsunget tale. Nettbrettets opptaksfunksjon og bildelagringsfunksjon utnyttes. Barna kan utforme sidene i boka ved hjelp av de mange estetiske virkemidlene i fonter, bakgrunn, og legge illustrasjoner. Virker meget aktiviserende på barna.


Puppet pals 2

App store: gratis, men kjøp i app. Full tilgang kr 65, ellers kr 11-22.

Krever iOS 10.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

Appen er blant annet på engelsk og svensk.

Dette sier Margareth Sandvik om appen: Produksjonsapp designet for å lage innhold. Pal Puppies er designet for å lage eventyrfilm, med mulighet for å legge inn sitt eget persongalleri, sitt eget miljø.

Troll i ord: Bukkene Bruse

Eventyr på 33 ulike språk, spesielt beregnet på flerspråklige barnegrupper eller barn som vokser opp med flere språk.

App Store: månedabonnement 149 kr, årsbonnement 1490 kr.

4+ , rettet mot aldersgruppen 0-5 år.

iPad. Krever iOS 8.0 eller nyere.

Denne appen har Margareth Sandvik selv vært med og utvikle. Her kan man bla gjennom eventyrene som en billedbok samtidig som eventyret blir opplest på alle tilgjengelige språk. Et språk velges, men underveis kan man kan veksle mellom alle de tilgjengelige språkene for å høre dialogen på ønsket språk.

Dette sier Margareth Sandvik om appene: Fantastisk for barn som ikke kan norsk ennå, og nyttig for pedagoger i barnehage og skole som skal jobbe med nyankomne barn og trygge og inkludere dem i felles, språklige aktiviteter, for eksempel rundt et eventyr. Men det har vært ert enormt arbeid med å lage tusenvis av lydfiler.

Pettsons oppfinnelser 3 (Gubben og katten)

App Store: kr 55

4+

Krever iOS 7.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch. Optimalisert for iPhone 5.

Språk: Norsk bokmål og 12 andre språk

Dette sier Margareth Sandvik om appen: Oppfinneroppgaver som er meget engasjerende for barn. Trener problemløsning og utfordrer barna visuelt og teknisk.

Finnes også i Google Play for 55 kr.

 

Ellers anbefaler Sandvik også apper i TocaBoca-serien. Her kan barna blant annet lage mat, handle i butikken og fikse håret på noen. Disse finnes både i App Store og Google Play.

Også flere sang-apper kan være artige. Blant annet engasjerer Se min kjole på iPad, som du kan få kjøpt i App Store.

Barbro Hardersen, førskolelærer og medieviter. Holder på med et bokprosjekt om digital kompetanse i barnehagen, og er ansatt i Medietilsynet.

– Jeg tenker at det går an å se pedagogisk verdi i de fleste apper. Å holde på med apper handler om både lek og utforsking, sier Barbro Hardersen.
– Men husk å sjekke aldersgrenser og følge opp barnas innspill. Det er de voksnes jobb å se den pedagogiske verdien, ikke barnas, påpeker hun.

Hardersen sier barn er ufattelig kreative og impulsive. Selv når du for eksempel leker med en memory-app, kan barna gjennom å se på bildene få assosiasjoner til andre ting.
– Da kan en benytte anledningen til å spinne videre og snakke om det barna er opptatt av. På den måten blir appen et springbrett til videre gode samtaler, sier hun.

De minste hopper og spretter fra én ting til neste, og Hardersen sier det blir slik også når de leker med nettbrett.
– Å holde på med bokstaver i en halv time er kjempelenge for de små, så her kan du bare følge barnas impulser, råder hun.

Her er noen av hennes app-anbefalinger:

Puppet pals (presentert og omtalt øverst i artikkelen av Margareth Sandvik):
Denne appen er også flott til sosialt samspill. Jeg leste nettopp om tre jenter i en barnehage som kranglet så utrolig mye, de hadde et elsk-hat-forhold. Dette tok pedagogen med inn i Puppet pals, hvor de laget egne figurer, og en hsitorie som pedagogen fortalte skulle hete «De tre jentene som kranglet så mye». Etterpå så jentene filmen selv, før de ble enige om å vise den for hele barnehagegruppen. Dermed ble appen et viktig pedagogisk verktøy. Det er som et dukketeater – helt magisk. Det er enkelt å bruke, og du kan tulle masse.

Sago Mini Forest Flyer

App Store: 44 kr, ingen kjøp i app.

4+: utviklet for barn som er 5 år eller yngre

Krever iOS 7.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

Utforsk den magiske skogen sammen med fuglen mens dere svever gjennom lufta, plasker i dammen, sanser litt og møter nye venner. Spillopplevelse full av spennende animerte overraskelser som vil få smårollingen din til å knise.

Hardersen om appen:
Handler om en fugl på oppdagelsesferd. Barna styrer fuglen med fingeren, og appen er veldig god for de små som skal lære seg å skjønne koder i dataspill og introduseres i dataverdenen. Passer for barn helt fra de har styring på fingeren sin. Og når de først forstår hvordan alt fungerer, spiller de det om og om igjen. De små elsker at fuglen stuper i muffinsen så toppingen spruter! Derfor vil de styre fuglen tilbake og slik øve finmotorilkk
Her kan en snakke sammen med barnet: Hva var det som skjedde? Hvorfor skjedde det?

Google Play: Også i Google Play finner du denne appen, og her er den gratis.

Puslespill med biler og gravemaskiner

App Store: 22 kr

4+

Krever iOS 8.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

Her kan du trykke på skjermen og dra bilen til rett sted, og samhandle med alle elementene på skjermen når et puslespill er løst. Gå videre til neste nivå når et puslespill er løst. For småbarn og førskolebarn i alderen 0-5 år. Med lyder av bilene.

Hardersen om pusleapper med lyd:
Barna lærer å sette sammen deler til et bilde, og elsker når det er puslespill med lyd. Kanskje kan de også samhandle med de ulike elementene når de har satt alt sammen? Du kan snakke med barnet om forskjellen på vanlig puslespill og digitale puslespill. Ofte slår digitale puslespill veldig godt an, fordi det er bevegelser og lyder – slik at det blir enda mer gøy for barnet.


Barnas Lærerike Tangram Puslespill

App Store: gratis, tilbyr kjøp i app (uten reklame kr 11, fullversjon kr 22)

4+

Krever iOS 6.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

I denne appen kan du blant annet sette sammen ulike geometriske figurer til skip og båter.

Hardersen om appen: Det finnes flere tema på disse appene, velg et som barna er interessert i. Fin matematisk tilnærming og lære om ulike former og figurer.

Google Play: Det finnes flere apper fra Tangram.

Les også:
Apper barna vil elske

Thomas Braut, nestleder i Norsk Pedagogisk Dataforening

Norsk Pedagogisk Dataforening er en forening for lærere som vil stimulere til bedre bruk av teknologi i skolen. Hovedfokuset er på barn i skolealder, men de tenker helt fra barnehagealder til universitetsnivå.

– Så lenge ikke barna holder på med apper hele tiden, er lek med apper et godt supplement i forhold til læring, sier Thomas Braut.

På sine nettsider har foreningen laget en liste med anbefalte apper. Her er noen av dem, og de kan fungere like godt i barnehage som sammen med foreldre.

Tella

App Store: gratis

4+

Krever iOS 6.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

Matematikkspill for de minste. Lek med tall og morsomme figurer og lær matematikk. Den glade, gule fuglen forteller deg hva du skal gjøre. Hvert av eggene hennes inneholder et sett med aktiviteter.

Google Play: Gratis, tilgjengelig på nettbrett

Braut om appen: Flott norskutviklet app for matematikkforstålse. Etter hvert som barnet mestrer, økes nivået. Lærer/voksen kan legge forholdene til rette for best tilpasning til det enkelte barn. Fra 4/5 år.

 

Sort it out 1

App Store: gratis, fullversjon kan kjøpes til kr 33.

4+

Krever iOS 8.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

En app som  blant annet lærer barnet å sortere og trene finmotorikken. Sammen med en voksen kan denne også stimulere språkutviklingen.

Braut om appen: Enkelt sorteringsspill der gjenstander skal sorteres i kategorier. Fra 3 år

Google Play: gratis, kjøp i app.

Line´em up

App Store: gratis

4+

Krever iOS 10.0 eller nyere. Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

Braut om appen: Simpel og kanskje litt kjedelig, men lærerik app der de skal plassere tall på tallinje. Fra 5 år.

Hva synes du om artikkelen?