NRK lanserer en foreldreknapp som gir mulighet til å regulere hva barna får tilgang til på nett-tv. – Dette er et kjærkomment tiltak, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i organisasjonen Barnevakten.

Sist oppdatert: 20. februar 2012

NRK vil i løpet av sommeren ha klar en løsning som kan gjøre det mulig å låse innhold på nett-tv basert på alderskriterier.

Gir foreldre kontrollen
Organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og medier, roser NRKs tiltak.
– Dette gir foreldre mulighet til å skjerme barna sine fra uønsket innhold på nett-tv. På fjernsyn har vi det såkalte vannskillet, som sier at programmer som kan være skadelige for barn skal sendes etter klokken 21. På nett-tv har alt vært tilgjengelig hele døgnet, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen. 

Les mer: Skal barn få se nyhetene på tv?


Bruk av pinkode

– Denne kontrollen vil relatere seg til den aldersmerkingen som er satt på innholdet, slik at du som forelder har mulighet til å referere til hvilken grense du selv vil sette på innholdet. De som ikke vil ha dette, vil ikke bli berørt, men i motsatt fall må man da ha en pinkode for å få tilgang til et bestemt innhold, sier mediesjef Øyvind Lund i NRK til Aftenposten.

Nå kan foreldre snart altså nekte barna tilgang til programmer som vampyrserien «True Blood» og sex-serien «Trekant» på nett-tv.
– Det er kjempeflott at innholdet kan styres ut fra alder. Samtidig vet vi likevel at det er foreldre som ikke kommer til å ta dette ansvaret, sier Tønnesen til Familieverden.

Les mer: Bruker TV som barnevakt

Dere gir råd til foreldre om nettbruk og medievaner. Hvilket ansvar har vi som foreldre?
– Det er stor forskjell på en åtteåring og en 13-åring på nett, og rammer bør tilpasses alder og modenhet. Det er viktig å starte en god dialog med barna tidlig, for det er bedre å kjenne barna godtenn å gå gjennom logger for å finne ut hvordan de bruker internett. Vårt mål er jo at barn skal surfe med hodet og velge det gode, og vi har en jobb å gjøre som foreldre i en såpass komplisert medieverden. Gjennom å selv skaffe oss riktig fakta og ha en bevisst holdning til mediene, er vi med på å bygge opp barnas egne filtre. Underveis er vi også takknemlig for verktøy som gjør jobben litt enklere for foreldre, sier Tønnesen.

Les mer: Barnets utvikling

Les mer: Barn og læring

Les mer: Forbruker

Hva synes du om artikkelen?