FamilieForeldre35 tips til guttepappaer

35 tips til guttepappaer

Nøkkelord er tid og lek. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 21738
Å bli pappa er utvilsomt noe av det største som har hendt deg. Sørg for at han skjønner hvor verdifullt du synes det er å være hans pappa, og at du alltid vil elske ham.

1. Vær til stede. Kvalitetstid finnes ikke uten kvantitetstid.

2. Prioriter familien. Ettermiddagene er gull verdt, så ikke fyll dem med husarbeid, trening og annet som stjeler tiden dere kan ha sammen. Det er mye som kan vente til barnet har sovnet. Det samme gjelder helgene.

3. Lær ham å stå og tisse. Dette kan mamma naturlig nok ikke lære bort. Det er spennende (og praktisk) å kunne tisse på et tre på tur!

4. Aksepter at han ikke er en miniutgave av deg selv. Bare fordi du elsket ishockey er det ikke sikkert at hans store talent ligger i den idretten. Kanskje er han en racer på tegning?

5. Vis følelser. Det er normalt å være både glad, lei, sint, trist, frustrert, fornøyd og alle andre følelser. Sørg for at han opplever hele spekteret, slik at han også tør å vise alle sider ved seg selv. Og å være sinte…

6. Nyt øyeblikkene. Det er mange av dem, om du bare legger merke til dem. Og det trenger ikke å være store ting som den første skrittet eller første gang han sa ”pappa”. Men en god klem, når tårene blir til smil fordi du har trøstet ham etter et fall, eller å sitte tett sammen og se barne-tv. Det er i de små øyeblikkene lykken finnes.

7. Trill barnevognen, bytt bleier og lag mat. Selv om din egen far, bestefar eller oldefar kanskje ikke gjorde slike ting, behøver ikke det å bety at du også skal snike deg unna. Da gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Ved å være en del av hverdagen med sønnen din, lærer du ham også å kjenne. Det er uvurderlig verdi.

8. ”Nå kommer jeg og tar deg”. Hva er vel mer spennende at den store skumle pappa-bjørnen lusker seg innpå, eller løper etter deg i full fart? Barn elsker å kjenne litt på frykten, i trygge rammer. Å bli fanget og knuse-kos resulterer ofte i herlig barnelatter, og det skal godt gjøre å unngå å smile selv.

9. La ham gråte. Det er kanskje en klisjé, men gutter trenger også å gråte. Det oppleves ikke annerledes for en liten gutt å slå seg, enn for en liten jente. Og barn som gråter trenger trøst. En god klem, et plaster og vips, så er smilet tilbake. Er det ikke deilig å kunne snu om på følelsene hans så fort?

10. Vær en kjærlig far. Måten du viser kjærlighet på, bestemmer du. Men klemmer, kyss, gode ord, komplimenter og å sitte i armkroken din er et godt utgangspunkt.

11. Kil ham. Kjenn hvor godt det føles når latteren triller. Mange barn elsker å bli kilt – enten det er på moro, eller om det er en roligere variant, for eksempel på ryggen. Hudkontakt skiller ut endorfiner – lykkehormoner – og knytter dere tettere sammen.

12. Benytt muligheten til å være barn igjen. La oss innse det, helt siden du fikk vite at du skulle få en sønn, har det kriblet i fingrene. Nå er sjansen endelig her til å ta opp legobygging, bilbane og annet gøy.

13. La ham være en guttegutt når han vil. Lær ham at det er greit å være tøff, sterk og modig. Men at det slett ikke er nødvendig hele tiden.

14. Lær ham om penger. Ukepenger er på vei ut, og det er litt trist. Å kjenne på verdien av penger, hva man får for de ulike valørene og veksel er nyttig kunnskap. Men han vil nok fortsette å ønske seg ting som får lommeboka til å gjemme seg…

15. Ha hemmeligheter. Å dele ting bare dere to vet, gir en egen nærhet. Det er spennende, lærerikt og morsomt. Men husk at det tar tid å øve opp evnen til hemmelighold – i begynnelsen vil han nok plapre så snart anledningen byr seg. Velg en koselig hemmelighet – for eksempel at dere planlegger en morsom overraskelse for noen.

16. Si at han er god og fin, ikke bare tøff og kul. Det er ofte ikke bevisst, men vi har en tendens til å si at jenter er søte og gutter er tøffe. Men gutter er også fine og pene. Og ikke minst gode, flinke, sjarmerende, herlige og mange andre ting. Prøv å variere godordene du deler med ham. Da får du verdsatt flere sider ved ham.

17. Lær ham gode manerer. Actions speaks louder than words, heter det på engelsk. Og det stemmer. Den beste måten å lære ham gode manerer på, er å gå foran med et godt eksempel. Går du fra bordet midt i middagen, slenger føttene på stuebordet, slenger skitne klær på gulvet… ja, så hjelper det lite at du sier at han ikke får lov.

18. La ham prøve dine sko. Han fyller dem ikke ennå, men det vil han – på flere måter – etter hvert.

19. Vær tydelig på dine grenser. Å være pappa handler ikke om å være mest mulig populær. Snarere tvert imot trenger han at du er tydelig på hva som er greit å ikke. Det er deg han skal lære det av!

20. Lytt på musikk sammen. Det må ikke alltid være du som lytter til noe han liker – for eksempel Kaptein Sabeltann. Sett på din favorittmusikk og dans rundt i stua, spill luftgitar i sofaen og syng med av full hals. Han vil elske det!

21. Hiv ham opp i luften. Det er spennende å bli kastet høyt opp i luften, og fanges igjen. Det viser deg hvor blindt han stoler på deg. Han bare vet du kommer til å ta imot. Prøv deg fram på hvor voldsom leken kan være før han synes det blir for mye. Å vite at du alltid tar imot er en lærdom som kan komme til nytte på andre områder senere i livet.

22. Dra på guttetur. Ta ham med til Anfield, på camping, storbytur eller fisketur. Det trenger ikke å være så langt, et par timer er nok for å kvalifisere. Å ha egentid med pappa – om det så er til Biltema eller lekebutikken, er gull verdt.

23. Lær ham å være kresen – på riktige ting. Med tid og stunder vil du at han skal være kresen i valg av kjæreste. Lær ham allerede nå å sette pris på de gode tingene, og ikke ta alt han kommer over. Det er lov til å være selektiv. Det betyr naturligvis ikke at du skal strebe etter et barn som bare spiser trøfler…

24. La ham vinne – iblant. Har du et tydelig konkurranseinstinkt? Det har kanskje han også? Mens han er liten, kan det være greit å la ham vinne. Men ikke alltid. Det blir kanskje litt sinne og tårer når han taper, men det er en lærdom man må gjøre seg i livet det også. Pass på å være en god taper – og ikke minst, vinner.

25. Lever og hent i barnehagen – på en god måte. Bruk tid. Det er travelt på morgener og ettermiddager, men tenk på hvordan du ville likt å bli behandlet. Ville du likt å bli pisket rundt og mast på før du er skikkelig våken? Eller at noen plutselig sa at du måtte legge fra deg jobben midt i en arbeidsoppgave fordi nå var tiden inne for å dra hjem? Fem minutter ekstra kan gjøre den store forskjellen.

26. Lytt til ham. Still åpne spørsmål og lytt til det han sier. Små barn kan være forbløffende kloke, og du vil garantert snuble over noen fantastiske gullkorn. Bilturer, leggetid og badetid er gode anledninger for fine samtaler.

27. Vær hans superhelt. Han ser opp til deg. Gi ham en god grunn til det. Kappe og tights er valgfritt.

28. Hold ham i hånden. La deg forbløffe over hvor liten hans hånd ser ut i din, men hvor godt de passer likevel. Det er trygt å vite at du passer på ham.

29. Ta ham med på dine interesser. Å få bli med pappa på fotballkamp, mekking i garasjen eller noe annet du brenner for, viser ham hvor verdifullt det er å ha en hobby. Men ikke forvent at han vil ha de samme.

30. Aldri glem bursdagen hans. Aldri. Sånt er utilgivelig. Er du ikke så flink til å passe på datoer, bruk mobilen, kalenderen på jobb eller noe annet for å huske på det. Og vær der på bursdagen hans. Tenk å våkne til pappas pannekakefrokost på bursdagen! Sånt huskes langt bedre enn en gave.

31. Svar skikkelig på spørsmålene hans. Kan du ikke svaret, er det greit å innrømme det. Kanskje kan dere finne ut av det sammen?

32. La ham sitte på skuldrene dine. Han ser opp til deg. Tenk hvordan det vil føles å kunne se verden slik du ser den. Fugleperspektiv er også et nyttig perspektiv iblant.

33. Vær en trygg armkrok. Å sitte inntil hverandre under barne-tv, mens dere leser en bok, eller bare for kosen er godt. En liten kropp beskyttet av en større. Sånt er kvalitetstid.

34. Elsk ham betingelsesløst. Og si det – ikke bare når han gjør noe bra. Det er ofte når ting butter litt imot at man trenger slike påminnelser. Fortell ham at du elsker ham akkurat like mye om han scorer selvmål, snubler, ikke klarer å bygge like stort legotårn som seg, eller om han sier dumme ting til deg. Det er godt å vite at han ikke må prestere for å vinne din kjærlighet.

35. Elsk mammaen hans. Kloke mennesker har sagt at det beste du kan gjøre for et barn, er å elske dets mor. En trygg ramme om familien gjør den mer robust. Og husk at slik han ser deg behandle hans mor på, er malen hans i fremtidige kjærlighetsforhold.

Del gjerne tipsene med din kjære!

6. Gutter bruker opp klær og sko!
Vær forberedt på sko som blir flussete etter et par uker, og bukser det blir hull på kneet på første gang han har den på. Det kan være greit å ha en basisgarderobe med hverdagsklær og penklær. Bare ikke forvent at han ikke klatrer til topps i klatrestativet i pentøyet på 17. mai.

7. Gutter er ikke enklere (eller vanskeligere) enn jenter
Det er mange myter ute og går når det kommer til å oppdra barn av et bestemt kjønn. Fellesnevneren er som regel at folk mener det enten er enklest å oppdra barn av det kjønnet de selv har, eller motsatt. Det er ingen grunn til å tro at oppdragelse er enklere bare fordi barna har et bestemt kjønn – alle barn er ulike.

8. Lær av ham!
Du kommer til å lære ham masse, men han har også mange ting å lære deg. Han har et helt annet verdensbilde enn deg, og gjerne også en mer praktisk tilnærming. Han kan helt sikkert også ting du ikke kan – så la ham vise deg hvordan du skal gjøre ting, og lytt til ham når han forklarer hvordan ting virker.

9. Vær forberedt på sannheten
Av barn og fulle folk får du høre sannheten, heter det. Det vil du oppleve at stemmer veldig godt. Men det er ikke alltid at sannheten er særlig morsom å høre, selv om det er ment som et kompliment – ”Så myk mage du har, mamma”. Noe må du tåle, men benytt også sjansen til å lære ham hva som er sosialt akseptabelt å si og ikke.

10. Han kommer til å skade seg
Du kommer sannsynligvis til å måtte ta turen innom legevakten en gang eller fem. Vær heller ikke overrasket om de på legevakten gir deg et skriv om hjernerystelse – og ber deg ta vare på det – til neste gang. Barn tåler heldigvis mer enn vi tror.

11. Han er ikke (bare) tøff
Noen gutter er veldig tøffe, andre veldig lite tøffe – og begge deler er greit. Men selv en tøff gutt trenger å vite at han er mer enn bare tøff. Han er også søt, sjarmerende, nydelig, herlig, smart, flink, god, snill, sterk, omsorgsfull… Pass på at du varierer i måten du omtaler ham på.

12. La ham sitte på fanget ditt
Det er godt å sitte på fanget og bli trøstet når noe er galt, men sørg for at fanget ditt er tilgjengelig også når han ikke er lei seg. Inviter ham gjerne til å sitte på fanget ditt mens dere ser på barne-tv sammen. Han trenger også nærhet, men er kanskje ikke så flink til å oppsøke det selv.

13. Ikke gå i kjønnsrollefellen
Gutter er ikke bare blått, grønt og svart, sjørøvere og kjøretøy, full fres og action og fotball. Mange gutter elsker alt dette, men pass på at det ikke er du som dytter det på ham. Gi ham mulighet til å leke med et stort utvalg av leker – også dukker eller koppestell. Og han vil ikke ta skade av å gå med en genser med Frost-motiv i stedet for en dinosaur. Spør hva han har lyst på!

14. Hjelp ham i gang i lek med andre barn
Jenter er ofte mer sosiale av natur enn det gutter er. Å hjelpe ham litt i gang når det kommer til å få venner kan være lurt. Men husk å trekke deg bort sånn at de får fortsette uten deg.

15. Gutter blir modne senere enn jenter
Det kan godt hende at han snakker litt senere, eller slutter med bleie litt senere enn jentene i barnehagen. Gutter modnes saktere enn jenter – fra naturens side. Men pass på at det ikke blir en sovepute slik at du forventer mindre av ham, eller stimulerer ham mindre. Da kan du gjøre ham en stor bjørnetjeneste.

16. Lytt til ham (og lat som du er interessert)
På et tidspunkt kommer du til å bli forklart i detalj om handlingen i Lego Ninjago-filmen han har sett på Netflix. Du kommer ikke til å skjønne ett ord, men lytt og lat som om du er interessert. Når han skjønner at du er en god lytter, vil han fortelle deg mer – også om sine opplevelser og følelser.

17. Les for ham (selv om han ikke klarer å sitte i ro)
Det er enkelt å lese for barn som kryper fint inn i armkroken og gir deg boken de vil høre. Det er hakket vanskeligere å lese for en som henger opp-ned fra sengekanten eller stuper kråke i sengen. Men stiller du kontrollspørsmål, vil du sannsynligvis oppdage at han (utrolig nok) hører etter. Høytlesing er bra for språkutviklingen – så les for ham!

18. Prøv å ikke begrense ham mer enn nødvendig
”Nei, ikke gjør det!” ”Slutt med det der!” ”Kom deg ned derfra!” Det er fort gjort å komme med klare befalinger når han gjør ting vi ikke vil at han skal gjøre. Men noen ganger er det greit å la ham teste sine egne grenser litt også. Kanskje klarer han noe du ikke trodde han ville klare? Kanskje forstår han hvorfor du prøvde å sette en grense når han fikk kjenne på kroppen hvordan det gikk?

19. Forsøk å lære ham volumkontroll
Ofte lettere sagt enn gjort. Gutter kan være rimelig høylytte – særlig når de blir engasjerte eller sinte. Det er greit å lære ham forskjellen på innestemme og utestemme tidlig – selv om han ikke alltid vil huske å bruke riktig stemme på riktig plass.

20. Gå på oppdagelsestur sammen
Naturen er den beste lekebutikken. Kle dere etter været, og dra ut på oppdagelsesferd. Det kan godt hende at du må konfrontere en fobi eller to underveis – men prøv å ikke la det skinne altfor godt gjennom at du vil spy når han plukker opp marker og biller. Pinner og steiner er verdifulle skatter, og skal helst med hjem i sengen. En skattekiste utenfor døren kan være en fin løsning.

21. At han ikke er gutte-gutt gjør ikke noe
Han er ikke mindre gutt om han er forsiktig av seg, ikke elsker fotball, ikke er veldig fysisk hele tiden, ikke synes biler og andre kjøretøy er det mest spennende i verden, eller er tøff. Du vil ikke begrenses til å være en pen og snill husmor – og han vil på samme måte ikke begrenses til å være en tøff og aktiv liten rampegutt.

22. La ham utforske sin feminine side
Vil han ha nattkjole eller en dukke – hva så? På hvilken måte vil det skade noen? Vi er ikke redde når jenter vil leke med biler. Hvorfor skal vi da være bekymret om gutter vil gjøre noe vi mener er feminint?

23. Lær ham å håndtere alle typer følelser
Gutter er lykkelige, sinte, glade, triste… – de har akkurat like stort følelsesregister som jenter. Og de trenger akkurat like mye aksept for å kjenne på dem. De trenger også å lære å håndtere dem. Husk også at følelsesmessig kaos gjerne kan se ut som frustrasjon og sinne – så prøv å finne årsaken bak følelsene.

24. Få på plass gode baderomritualer tidlig
Gutter har en forunderlig evne til å bli skitne på null komma niks. Neglene gror som et uvær, og samler alt mulig dritt. Hendene er svarte. Det er sand i håret og i skoene. Og han kan stå og tisse. God hygiene kan med fordel læres tidlig. Og må følges opp daglig.

25. Ha alltid plaster og Pyrisept tilgjengelig
Noen gutter vil gjennom flere år alltid ha et blåmerke eller tre, et sår på kneet eller to, eller ha kuttet seg på ett eller annet. Pyrisept og plaster er forbruksvarer – så husk å fylle på. Etter hvert bryr nok verken du eller han seg om det er biler på plasteret.

26. Vær forberedt på diller
Det er bare traktorer som gjelder – og han kan alt om dem. Gutter får ofte diller – og de kan fort vare en stund. Du kommer til å kjøpe dinosaurtruser, dinosaurpysj, dinosaurgenser, dinosaur-drikkeflaske… Og sånn er det bare. Diller gjør sjelden noe – og kan faktisk være bra, så lenge han ikke blir for ensporet.

27. Husk å gi ham en klem
Han er alltid i farten, så det kan være enkelt å glemme. Men fang ham i et øyeblikk og gi ham en god klem. Det gjør dere begge godt. Kyss ham gjerne på kinnet også (men synes han det er flaut, kan du heller gjøre det hjemme).

28. Stryk ham på ryggen og syng nattasang for ham
Benytt leggestunden til å roe ned og kos med ham. Han er fortsatt liten og trenger det. Og det er jo så koselig! Om ikke så mange år vil dette være utenkelig å gjøre – så ikke la sjansen gå fra deg nå.

29. Gutter er ikke alltid helt ukompliserte i klesveien
”Jenter har så mange meninger om klærne, mens guttene bare tar på seg en bukse og genser og løper ut” er definitivt en sannhet med modifikasjoner. Det er nemlig mye mulig at han ikke godtar hva som helst. Han har kanskje klare ønsker om hvilke klær han synes er fine, hva som skal være på, hvilke farger som er ok og så videre.

30. Du kan oppdra den perfekte ektemann!
Litt flåsete sagt kan du oppdra drømmemannen. Nå har du anledning til å forme ham – benytt deg av det på best mulig måte. Men husk på at han er seg selv. Du kan ikke tvinge ham til å være en han ikke er. Og uansett finnes det vel ingen gutter i hele verden som er bedre enn nettopp din sønn? Enhver jente vil være heldig som ender opp med ham!

31. Gjør noe sammen – bare dere to
Det er fort gjort at jentene i familien drar på jentetur, og guttene på guttetur. Men det er ingenting i veien for å gjøre noe sammen bare dere to. Det finnes helt sikkert noe dere synes er morsomt å gjøre sammen – enten det er å dra på museum, på kafé eller på storbyferie sammen.

32. Få ham til å le
Du har aldri vært så morsom som nå. Nyt det. Det er lite som gjør så godt som å få ham til å skratt-le. Må du ty til prompehumor nå og da kan det være vel verdt det (bare vær forberedt på at temaet kan vare ut dagen). En god latter er bra for det meste.

33. Lær hvor grensene hans går
Bare fordi han virker så omgjengelig og grei å ha med å gjøre, betyr det ikke at han tåler hva som helst. Gutter kan være like sensitive som jenter. Mange synes det er fryktelig å bli ledd av (selv om det er godt ment), eller vil ikke at du skal fortelle så mye om dem til andre. Lær deg grensene hans, og respekter dem.

34. Tål sinne og aggresjon – men sett klare grenser
Han kommer til å bli sint, og gutter slåss – både med venner, søsken og foreldre. Vit at det er normalt, og sett klare grenser for hva som er greit og ikke. Lær ham for eksempel hvordan han skal få utløp for sinne uten å bli voldelig.

35. Du er viktigere for ham enn du tror
Kanskje er han en skikkelig pappa-gutt og du føler seg satt på sidelinjen. Da skal du huske på at du er viktigere for ham enn du tror. For ham er du definisjonen av trygghet og kjærlighet – sørg for å være det også.

Ikke guttepappa? Se her:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: