Å bli pappa er utvilsomt noe av det største som har hendt deg. Sørg for at han skjønner hvor verdifullt du synes det er å være hans pappa, og at du alltid vil elske ham.

Ikke guttepappa? Det finnes tilsvarende artikler til jentepappaer, guttemammaer og jentemammaer også!

1. Vær til stede. Kvalitetstid finnes ikke uten kvantitetstid.

2. Prioriter familien. Ettermiddagene er gull verdt, så ikke fyll dem med husarbeid, trening og annet som stjeler tiden dere kan ha sammen. Det er mye som kan vente til barnet har sovnet. Det samme gjelder helgene.

3. Lær ham å stå og tisse. Dette kan mamma naturlig nok ikke lære bort. Det er spennende (og praktisk) å kunne tisse på et tre på tur!

4. Aksepter at han ikke er en miniutgave av deg selv. Bare fordi du elsket ishockey er det ikke sikkert at hans store talent ligger i den idretten. Kanskje er han en racer på tegning?

5. Vis følelser. Det er normalt å være både glad, lei, sint, trist, frustrert, fornøyd og alle andre følelser. Sørg for at han opplever hele spekteret, slik at han også tør å vise alle sider ved seg selv. Og å være sinte…

6. Nyt øyeblikkene. Det er mange av dem, om du bare legger merke til dem. Og det trenger ikke å være store ting som den første skrittet eller første gang han sa ”pappa”. Men en god klem, når tårene blir til smil fordi du har trøstet ham etter et fall, eller å sitte tett sammen og se barne-tv. Det er i de små øyeblikkene lykken finnes.

7. Trill barnevognen, bytt bleier og lag mat. Selv om din egen far, bestefar eller oldefar kanskje ikke gjorde slike ting, behøver ikke det å bety at du også skal snike deg unna. Da gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Ved å være en del av hverdagen med sønnen din, lærer du ham også å kjenne. Det er uvurderlig verdi.

8. ”Nå kommer jeg og tar deg”. Hva er vel mer spennende at den store skumle pappa-bjørnen lusker seg innpå, eller løper etter deg i full fart? Barn elsker å kjenne litt på frykten, i trygge rammer. Å bli fanget og knuse-kos resulterer ofte i herlig barnelatter, og det skal godt gjøre å unngå å smile selv.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock9. La ham gråte. Det er kanskje en klisjé, men gutter trenger også å gråte. Det oppleves ikke annerledes for en liten gutt å slå seg, enn for en liten jente. Og barn som gråter trenger trøst. En god klem, et plaster og vips, så er smilet tilbake. Er det ikke deilig å kunne snu om på følelsene hans så fort?

10. Vær en kjærlig far. Måten du viser kjærlighet på, bestemmer du. Men klemmer, kyss, gode ord, komplimenter og å sitte i armkroken din er et godt utgangspunkt.

11. Kil ham. Kjenn hvor godt det føles når latteren triller. Mange barn elsker å bli kilt – enten det er på moro, eller om det er en roligere variant, for eksempel på ryggen. Hudkontakt skiller ut endorfiner – lykkehormoner – og knytter dere tettere sammen.

12. Benytt muligheten til å være barn igjen. La oss innse det, helt siden du fikk vite at du skulle få en sønn, har det kriblet i fingrene. Nå er sjansen endelig her til å ta opp legobygging, bilbane og annet gøy.

13. La ham være en guttegutt når han vil. Lær ham at det er greit å være tøff, sterk og modig. Men at det slett ikke er nødvendig hele tiden.

14. Lær ham om penger. Ukepenger er på vei ut, og det er litt trist. Å kjenne på verdien av penger, hva man får for de ulike valørene og veksel er nyttig kunnskap. Men han vil nok fortsette å ønske seg ting som får lommeboka til å gjemme seg…

15. Ha hemmeligheter. Å dele ting bare dere to vet, gir en egen nærhet. Det er spennende, lærerikt og morsomt. Men husk at det tar tid å øve opp evnen til hemmelighold – i begynnelsen vil han nok plapre så snart anledningen byr seg. Velg en koselig hemmelighet – for eksempel at dere planlegger en morsom overraskelse for noen.

16. Si at han er god og fin, ikke bare tøff og kul. Det er ofte ikke bevisst, men vi har en tendens til å si at jenter er søte og gutter er tøffe. Men gutter er også fine og pene. Og ikke minst gode, flinke, sjarmerende, herlige og mange andre ting. Prøv å variere godordene du deler med ham. Da får du verdsatt flere sider ved ham.

17. Lær ham gode manerer. Actions speaks louder than words, heter det på engelsk. Og det stemmer. Den beste måten å lære ham gode manerer på, er å gå foran med et godt eksempel. Går du fra bordet midt i middagen, slenger føttene på stuebordet, slenger skitne klær på gulvet… ja, så hjelper det lite at du sier at han ikke får lov.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock18. La ham prøve dine sko. Han fyller dem ikke ennå, men det vil han – på flere måter – etter hvert.

19. Vær tydelig på dine grenser. Å være pappa handler ikke om å være mest mulig populær. Snarere tvert imot trenger han at du er tydelig på hva som er greit å ikke. Det er deg han skal lære det av!

20. Lytt på musikk sammen. Det må ikke alltid være du som lytter til noe han liker – for eksempel Kaptein Sabeltann. Sett på din favorittmusikk og dans rundt i stua, spill luftgitar i sofaen og syng med av full hals. Han vil elske det!

21. Hiv ham opp i luften. Det er spennende å bli kastet høyt opp i luften, og fanges igjen. Det viser deg hvor blindt han stoler på deg. Han bare vet du kommer til å ta imot. Prøv deg fram på hvor voldsom leken kan være før han synes det blir for mye. Å vite at du alltid tar imot er en lærdom som kan komme til nytte på andre områder senere i livet.

22. Dra på guttetur. Ta ham med til Anfield, på camping, storbytur eller fisketur. Det trenger ikke å være så langt, et par timer er nok for å kvalifisere. Å ha egentid med pappa – om det så er til Biltema eller lekebutikken, er gull verdt.

23. Lær ham å være kresen – på riktige ting. Med tid og stunder vil du at han skal være kresen i valg av kjæreste. Lær ham allerede nå å sette pris på de gode tingene, og ikke ta alt han kommer over. Det er lov til å være selektiv. Det betyr naturligvis ikke at du skal strebe etter et barn som bare spiser trøfler…

24. La ham vinne – iblant. Har du et tydelig konkurranseinstinkt? Det har kanskje han også? Mens han er liten, kan det være greit å la ham vinne. Men ikke alltid. Det blir kanskje litt sinne og tårer når han taper, men det er en lærdom man må gjøre seg i livet det også. Pass på å være en god taper – og ikke minst, vinner.

25. Lever og hent i barnehagen – på en god måte. Bruk tid. Det er travelt på morgener og ettermiddager, men tenk på hvordan du ville likt å bli behandlet. Ville du likt å bli pisket rundt og mast på før du er skikkelig våken? Eller at noen plutselig sa at du måtte legge fra deg jobben midt i en arbeidsoppgave fordi nå var tiden inne for å dra hjem? Fem minutter ekstra kan gjøre den store forskjellen.

26. Lytt til ham. Still åpne spørsmål og lytt til det han sier. Små barn kan være forbløffende kloke, og du vil garantert snuble over noen fantastiske gullkorn. Bilturer, leggetid og badetid er gode anledninger for fine samtaler.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock27. Vær hans superhelt. Han ser opp til deg. Gi ham en god grunn til det. Kappe og tights er valgfritt.

28. Hold ham i hånden. La deg forbløffe over hvor liten hans hånd ser ut i din, men hvor godt de passer likevel. Det er trygt å vite at du passer på ham.

29. Ta ham med på dine interesser. Å få bli med pappa på fotballkamp, mekking i garasjen eller noe annet du brenner for, viser ham hvor verdifullt det er å ha en hobby. Men ikke forvent at han vil ha de samme.

30. Aldri glem bursdagen hans. Aldri. Sånt er utilgivelig. Er du ikke så flink til å passe på datoer, bruk mobilen, kalenderen på jobb eller noe annet for å huske på det. Og vær der på bursdagen hans. Tenk å våkne til pappas pannekakefrokost på bursdagen! Sånt huskes langt bedre enn en gave.

31. Svar skikkelig på spørsmålene hans. Kan du ikke svaret, er det greit å innrømme det. Kanskje kan dere finne ut av det sammen?

32. La ham sitte på skuldrene dine. Han ser opp til deg. Tenk hvordan det vil føles å kunne se verden slik du ser den. Fugleperspektiv er også et nyttig perspektiv iblant.

33. Vær en trygg armkrok. Å sitte inntil hverandre under barne-tv, mens dere leser en bok, eller bare for kosen er godt. En liten kropp beskyttet av en større. Sånt er kvalitetstid.

34. Elsk ham betingelsesløst. Og si det – ikke bare når han gjør noe bra. Det er ofte når ting butter litt imot at man trenger slike påminnelser. Fortell ham at du elsker ham akkurat like mye om han scorer selvmål, snubler, ikke klarer å bygge like stort legotårn som seg, eller om han sier dumme ting til deg. Det er godt å vite at han ikke må prestere for å vinne din kjærlighet.

35. Elsk mammaen hans. Kloke mennesker har sagt at det beste du kan gjøre for et barn, er å elske dets mor. En trygg ramme om familien gjør den mer robust. Og husk at slik han ser deg behandle hans mor på, er malen hans i fremtidige kjærlighetsforhold.

Del gjerne tipsene med din kjære!

Hva synes du om artikkelen?