Vi mødre vet hvordan det er å være mamma. Men hvordan er det egentlig å være pappa? Vi har spurt tre fedre hvordan de opplever papparollen.

Sist oppdatert: 13. oktober 2014

Mye endrer seg når man får barn. Og også underveis etter hvert som barna vokser. Har du spurt din kjære hvordan han opplever papparollen? Bruk gjerne spørsmålene under til en prat om hvordan dere opplever både mamma- og papparollen.

Ole Fredrik Lie er pappa til Kaia (5 år) og Karoline (3 år). Han er seniorkonsulent i Capgemini.

Ole Fredrik med døtrene Kaia (5) og Karoline (3). Foto: privatHva er det beste ved å være pappa?
Oi, det er et vanskelig spørsmål å svare på. Det å være pappa til to jenter på 3 og 5 år, er litt som å kjøre berg -og dalbane. Når G-kreftene kicker inn, lurer man gjerne på hvordan man kunne sette seg i en slik situasjon. Det blir sjelden kjedelig og man blir dratt med på oppturer og nedturer. Det beste med å være pappa, er de små øyeblikkene hvor alt er i balanse. Jeg har lært meg å nyte disse øyeblikkene, fordi jeg har erfart at idyllen kan forsvinne på et blunk.

Ellers er det er lite som kan måle seg med den følelsen det gir når jentene mine løper mot meg når jeg kommer for å hente dem i barnehagen. Armene som kastes rundt halsen min, gode klemmer og de engasjerte lyse stemmene som forteller om alt som har hendt i deres liv mens jeg har vært på jobb.

Hver kveld før jeg legger meg, går jeg inn til jentene og kysser dem god natt. Jeg blir som regel stående en liten stund og beundre dem. Det er noe spesielt og fint å se barna sine sove trygt og godt. Kanskje det er det som er det beste ved å være pappa, jeg vet ikke?

Les også:
35 tips til guttepappaer

35 tips til jentepappaer

Hvilken alder synes du er gøyest, og hvorfor?
De første leveårene er jo en kontinuerlig læringsprosess, både for barna og for oss foreldre. Jeg er fascinert over alt som barn skal lære og forstå på bare noen få år. Ettersom det bare er 1 år og 9 måneders aldersforskjell på døtrene mine, har jeg sett og opplevd mye på kort tid. Min erfaring til nå, er at papparollen blir mer gøy jo eldre barna blir. (Du får spørre meg igjen når de er 14 og 16). Nå er de i stand til å klare elementære ting som å kle på seg, gå på toalettet selv, og ikke minst sette ord på tanker og følelser.

Hvordan har papparollen forandret deg?
Jeg har alltid hatt lyst på barn. Men jeg var nok ikke helt forberedt på hvor mye man faktisk må gi avkall på når man får ansvar for to små. Jeg har forandret meg i den forstand at jeg disponerer tiden min annerledes. Det er ikke alltid så enkelt å balansere jobb, familie, venner og fritid. På innsiden velger jeg å tro at jeg fortsatt er den samme.

Ole Fredrik sier han har lært mye om seg selv etter at han ble pappa. Foto: privatHva er det morsomste dere finner på sammen?
Vi liker veldig godt å fortelle hverandre historier. Hele familien er glad i historier som kan deles. Om kvelden spør barna gjerne om jeg kan fortelle dem en morsom historie. Hva den skal handle om, finner vi på underveis. Jentene er som regel hjelpsomme med å foreslå nye karakterer og vendinger. Jeg er imponert over deres fantasi, entusiasme og innlevelsesevne.

Hva har du lært om deg selv som person etter å ha blitt pappa?
Jeg har lært mye om mine positive og negative egenskaper. To nøkkelord er tålmodighet og omsorg. Forsøker å balansere dette så mye jeg klarer, med varierende hell.

Hva er det kjipeste ved å være pappa?
Det er kjipt når klokken er 04:13 og yngste dattera i huset ikke kan fatte og begripe hvorfor det er en dårlig idé at hele familien skal stå opp, slik at hun kan se på barne-tv. Eller når verden raser sammen og apokalypsen er et faktum, fordi jeg har vært så ubrukelig at jeg har delt brødskivene i to, uten å avklare dette med 3-åringen først. Det er heller ikke særlig kult når hele familien har omgangssyken samtidig, og man må vise omsorg for andre når en egentlig har mer enn nok med seg selv.

Hvordan har foreldrerollen påvirket parforholdet?
Foreldrerollen har påvirket parforholdet på alle måter, vil jeg si. Da vi ble kjærester og bodde sammen bare oss to, var ting helt latterlig ukomplisert. I det øyeblikket vi ble foreldre, ble det meste snudd på hodet.

Vi har delt glede, lykke, frustrasjon og sinne. Vi har alltid vært flinke til å snakke sammen. Jeg mener at god kommunikasjon og gjensidig respekt er nøkkelen til videre suksess.

Ønsker du deg flere barn? Hvorfor/hvorfor ikke?
Nei. Jeg er veldig stolt og kry over de barna jeg har fått. Men jeg vil gjerne stoppe mens leken er god. Jeg mistenker at flere barn kunne gått kraftig på bekostning av parforhold, jobb, venner, egentid og ikke minst økonomi. Jeg har enormt stor respekt for de parene som får haugevis med barn, og fortsatt klarer å bevare gnisten i forholdet. Jeg bøyer meg i støvet.

Hvem er ditt viktigste forbilde som far?
Mitt største forbilde er min kone. Hun som står opp før vekkerklokken ringer, hun som vasker alle klærne, hun som alltid setter andre foran seg selv.

Jeg ser også veldig opp til alle de ansatte i Frøystad Barnehage. Jeg tviler på at det finnes dyktigere folk enn dem som jobber der. Jeg har stor respekt for de som vier store deler av livene sine for å gi barna våre meningsfylt innhold i hverdagen. Om det var opp til meg, skulle barnehageansatte vært på lønnstoppen. De gjør en kjempejobb!

Diskuterer du papparollen med vennene dine?
Ja, jeg diskuterer papparollen med andre venner som har barn.

Les også:
Du er en god pappa

25 ting vi kan lære av barn

Bruk ettermiddagen med barnet ditt

Hallgeir Gustavsen (32). Pappa til Kathla Emilie (4 år) og Ea Constanse (10 måneder). Han jobber med med utleie av boliger. På fritiden skriver han bloggen pappasblogg.no

Hallgeir var en av de som ikke skulle ha barn. Men han elsker papparollen!  Foto: privatHva er det beste ved å være pappa?
Dette kunne jeg skrevet en hel bloggserie om. Det er helt fantastisk å se et lite menneske går fra å være «tomt» til å bli et menneske som fylles av personlighet. I går lærte for eksempel eldstejenta å lage hermetegn i lufta med fingrene når hun bruker ironi. Det gikk bare 10-15 minutter, og så sa hun «Pappa, så «fin» du er på håret!» (red.anm. han er skallet)

Hvilken alder synes du er gøyest, og hvorfor?
Jeg synes egentlig alltid at det nåværende tidspunktet er det kjekkeste. Da Kathla var liten, var dét det kjekkeste. Vi kunne pakke henne inn i et teppe som en liten babyburrito, og bare kose med henne. Nå er det artig å se personligheten hun utvikler. Hos Ea er det fantastisk at hun smiler og gir oss masse feedback. 

Jeg forstår ikke helt fedre som sier det blir kjekkere når barnet er et par år, og de får litt kontakt med barnet. Jeg tenker at de da ikke kan ha prøvd nok tidligere. Får du ikke med deg helt det første året, går du glipp av mye gull.

Hallgeir med minstejenta Ea Constanse (10 måneder). Foto: privatHvordan har papparollen forandret deg?
Jeg skulle jo ikke ha barn, så jo, jeg har blitt forandret. Jeg tror jeg har blitt et 110 prosent bedre menneske – på alle måter. Jeg trodde egentlig ikke på de som sa at det å få barn forandrer deg. Men dét gjør det, mye mer enn jeg hadde trodd. 

Jeg var den som ikke var interessert i barn i det hele tatt, hadde leilighet midt i Stavanger sentrum og kjørte cabriolet. Da vi ventet Kathla så jeg først etter vogn som kunne passe i bagasjerommet på cabrioleten. Nå har jeg leilighet med hage og kjører stasjonsvogn.

Hva er det morsomste dere finner på sammen?
Akkurat nå liker elsker Ea og jeg å kaste ball. Kathla liker jeg å ta med ut på for eksempel museum eller Vitenfabrikken. Ungen er så veldig nysgjerrig! Hun er bare fire år, men kan allerede lese og skrive enkle ord. Det er kjekt å ta henne med til steder hvor jeg føler hun forstår mye. Her kan jeg se hvor nysgjerrig hun er, hvordan hun observerer, tolker og lærer.

Hva har du lært om deg selv som person etter å ha blitt pappa?
Jeg har mye mindre tålmodighet enn jeg trodde. Jeg har barn i den berømte trassalderen, og kan bli fortere sint enn jeg hadde forventet. Men så kan det gå 15 sekunder, så forstår jeg ikke hvorfor jeg ble sint en gang. Håper det er andre som kjenner seg igjen i dette, hvis ikke er jeg et dårlig menneske.

Hva er det kjipeste ved å være pappa?
Det kunne jeg også skrevet en hel bloggserie om. Det er alt fra klesvask, til «Du bestemmer ikke over meg!» Men jeg synes også det er litt stilig at fireåringen kan true med å ikke be meg i bursdagen sin når hun blir sint, fordi hun vet at det kan være sårende. 

Hvordan har foreldrerollen påvirket parforholdet?
Det er 24 timer i døgnet, og før kunne kona og jeg bruke all fritid på å være sammen – hvis det var det vi ville. Nå er det sjelden tid til bare oss.

Hallgeir synes det er veldig gøy å være utforskende sammen med Kathla (4 år). Foto: privatØnsker du deg flere barn? Hvorfor/hvorfor ikke?
Etter at vi fikk vårt første barn, sa jeg maks fem. Det betyr ikke at jeg må ha minst fire, men jeg skal i alle fall ikke ha flere enn fem. Får vi flere enn det, må vi videre til bilen som er større enn sjuseter, og da må vi stresse og ta lappen. Men jeg vet jo ikke om det er mye mer arbeid med tre enn med to…

Hvem er ditt viktigste forbilde som far?
Min far er en veldig bra far.

Diskuterer du papparollen med vennene dine?
Jeg har én vennegjeng med barn, og én uten – og skiller veldig mellom dem. Da jeg ikke hadde barn selv, syntes jeg det var kjedelig å høre om andre som hadde det. Så jeg ønsker å gi samme servicen til dem. Jeg er pappa 24 timer i døgnet, men det er likevel ikke det som definerer meg.

Som pappa synes jeg ting er ganske logisk – og rett fram. For eksempel leggetider føler jeg vi har fått bra til. Hvis jeg ser venner som jeg ikke synes får ting så godt til, skal det litt til at jeg tar det opp med dem. Jeg snakker i alle fall ikke om det før jeg blir spurt.

Les også: 
Menn må ta ansvar for parforholdet

Hva får barnet ditt til å føle seg elsket?

Mads Tharaldsen er pappa til Nora (2 1/2 år) og Ella (4 måneder). Han er revisor i Stavanger Revisjon.

Mads med døtrene Nora (2 1/2) og Ella (nå 4 mndr). Foto: privatHva er det beste ved å være pappa?
Vanskelig å si, men kanskje gleden som barna viser når de har det kjekt og godt.

Hvilken alder synes du er gøyest, og hvorfor?
Det er noe nytt hele tiden, en ny gulrot. Med Ella er det gøy å få oppmerksomheten hennes, blikkontakt og å få henne til å le. Men det er også veldig kjekt når de blir litt større og kan gå og snakke. Da kan man leke med dem og ta de med på ting.

Hvordan har papparollen forandret deg?
Å bli pappa har nok forandret meg i den forstand at fokuset er flyttet fra meg og over på andre. Jeg har nok blitt litt mykere som person. Og har lært litt om tålmodighet.

Hva er det morsomste dere finner på sammen?
Jeg liker godt å leke med Nora. Vi leker med alt mulig – også dukker. Det morsomste er å høre hennes kommentarer – det kommer mange gullkorn. Hennes innlevelse gir meg mye.

Hva har du lært om deg selv som person etter å ha blitt pappa?
Før handlet alt om hva jeg skulle, og hva jeg ville. Nå handler alt om ungene og hva de vil og skal. Hva jeg anser som viktig i livet, har nok endret seg etter at jeg fikk barn. Nå er det viktigste at de har det godt.

Hva er det kjipeste ved å være pappa?
Mangel på nattesøvn. Vi har jo en baby, så da blir nettene litt påvirket. Grining på nettene er nok det kjipeste ved å være pappa.

Mads med eldstedatteren Nora. Foto: privatHvordan har foreldrerollen påvirket parforholdet?
Det blir mindre tid til bare oss to, og det er en utfordring. Men det er viktig å prioritere litt tid sammen, og få barnevakt innimellom slik at vi kan være bare oss to.

Ønsker du deg flere barn? Hvorfor/hvorfor ikke?
Ja, jeg kunne nok tenkt meg en unge til. Men akkurat nå kjenner vi jo på hvor stress det er å ha en baby. Det er først nå jeg ser hvor enkelt det er med Nora, som snart er tre år. En baby krever mer oppmerksomhet. Men vi ønsker nok en til, ja.

Hvem er ditt viktigste forbilde som far?
Det må vel være min egen far. Jeg har lært mye av han. Han var alltid til stede, og har vært en god familiefar.

Diskuterer du papparollen med vennene dine?
Ja, det blir jo alltid litt diskusjon om oppdragelse. Hva skal være lov og ikke. Det er litt annerledes enn for noen år siden da vi ikke hadde barn. Men det blir mest snakk om barna når konene er med. Når det bare er guttene prøver vi å legge det litt vekk.

Statistikk om fedre og barn

  • Gjennomsnittsalderen for far da han fikk sitt første barn var i 2013 31,3 år. I perioden 1971-1975 var gjennomsnittsalderen på far 26,0 år da han fikk sitt første barn.
  • Fruktbarhetstallet for kvinner var i 2013 1,78, mens det for menn var 1,61. Én forklaring kan være at noen menn får barn med flere kvinner.
  • Nesten hver fjerde mann som i 2013 var bosatt i Norge, var barnløs ved fylte 45 år. 

Kilde: Statistisk sentralbyrå, SSB

Hva synes du om artikkelen?