NavnDu har seks måneder på å finne navn til babyen

Du har seks måneder på å finne navn til babyen

Synes du det er vanskelig å bestemme babyens navn? Du har seks måneder på deg etter at barnet er født! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 2605
Ifølge norsk lovgivning har du seks måneder på deg til å melde fra om barnets navn. Hvis du ikke gir barnet ditt navn, kan det ende med politianmeldelse.

I ytterste konsekvens kan det ende med bøter og fengselsstraff. På slutten av 90-tallet gikk en mor i fengsel fordi hun nektet å endre sønnens navn. Norske myndigheter ville nemlig ikke godta familiens navnevalg, og moren ville ikke betale boten på 1600 kroner. Enden på visen ble ifølge VG to døgn i fengsel.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen følger med stor interesse navnesaker. Han har et inntrykk av at de fleste foreldre melder inn navn når foreldre har fått purring, og i alle fall når de har blitt politianmeldt. Ifølge Skatteetaten får barnet automatisk etternavnet til moren hvis det ikke er sendt inn navneendring. Fornavnet blir da stående som «ikke meldt».

De fleste vet navnet

Utne sier han har inntrykk av at de fleste foreldre vet hva babyen skal hete få dager etter at den kommer til verden.

– Men jeg har jo hørt om foreldre som sier at de må velge navn ut fra hvordan barnet deres er. Jeg forstår ikke helt hvordan foreldre kan se om babyen er den ene eller den andre, men jeg tror vi bare må slå fast at slik er det, sier navneforsker Ivar Utne.

At foreldre har byttet navn på barnet etter at det har fått sitt første navn, kjenner han knapt til.

– Og de tilfellene jeg har hørt om, handler det for eksempel om at foreldrene oppfatter navnet som gammeldags, litt for spesielt eller at det ikke passer til etternavnet. Noen ganger kan det komme av at det er familie eller venner som har reagert, sier Utne.

Navn viktig for identitet

Men hva betyr navnet for folks identitet?

– Først og fremst er navnet en merkelapp. Det er praktisk og greit å vite hvem du er. I tillegg sier navnet ditt litt om hvilken kultur du tilhører. I Norge har vi for eksempel kristne og norrøne navn, og det forteller en del om vår historie, sier Utne.

Navneforskeren sier også at det knyttes mange positive opplevelser til navnet vårt når vi vokser opp.

– Når folk bruker navnene våre, får vi oppmerksomhet og vi opplever at navnet blir en del av oss. På den måten blir du psykologisk knyttet til navnet ditt. Så selv om flere har et navn de egentlig ikke liker, synes de likevel det blir for radikalt å skifte. Det kan også være upraktisk. Skifter du navn som voksen, er det liksom ikke bare sertifikatet, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: