Det er bare å innrømme det. Noen ganger sier vi noe til barna, men mener noe helt annet. Her forklarer vi noen av mammakodene.

Sist oppdatert: 12. mars 2013

”Kanskje” eller ”Vi får se” betyr ”Det kommer ikke til å skje”
Mamma, kan jeg få en hest til jul? Kan jeg være med i MGP Junior? Noen ganger orker vi rett ikke å ta kampen, diskusjonen eller skuffelsen ved å være ærlige, men kjøper oss litt tid.

”Mmmm… ja, ja vel…aha…” betyr ”Jeg aner ikke hva du nettopp sa”
Noen ganger må vi rett og slett bare koble ut. Noen barn snakker jo på både utpust og innpust. Men det er fort gjort å svare ”ja” eller ”ja vel” til helt feil ting. Når lovet jeg egentlig at han kunne spise opp all isen i fryseren?

”Det er ikke mulig!” betyr ”Hva er i veien med deg?”
Joda, småen har faktisk tegnet med sprittusj i pannen til lillesøster eller kastet telefonen din i do. Den som finner opp tilbakespolingsknapper for mødre vil bli rik…

Les også:

– Ja, vi bryter foreldrereglene!

Barn må få lov til å kjede seg!

43 ting noen burde fortalt deg om småbarnsperioden

”Spør pappa” betyr ”Det er hans tur til å være den slemme i dag”
Et klassisk tilfelle av good cop, bad cop. Noen ganger orker man rett og slett ikke å være den som overbringer beskjeder som vil føre til endeløs skuffelse.  Men om vi på noe tidspunkt kunne tro at han ville tillate det likevel, tyr vi ikke til denne løsningen.

”Så flink du er” kommer automatisk og betyr alt fra ”Du er utrolig flink” til ”Du er egentlig ganske gjennomsnittlig”
Denne setningen ser ut til å komme samtidig med melka når babyen er nyfødt. Vi er utrolig stolte av barna våre – også når de gjør noe som er helt vanlig og forventet at barn skal klare. Men vi skal jo bygge opp om selvfølelsen. Bare det ikke går inflasjon i det da… og det gjør det jo lett. Veldig anvendelig setning det der forresten – så flink du var som ikke tisset på gulvet…


”Et øyeblikk” eller ”Vent bittelitt” betyr ”Ingen grunn til å holde pusten, dette tar tid”
Mamma prøver å kjøpe seg litt tid. Det er ren taktikk. Og varer helt til barnet maser igjen. Det kan ta alt fra ti sekunder til ti minutter avhengig av barnet. ”La oss leke stilleleken” er også en variant av denne.

Les også:

25 ting vi kan lære av barn

Oppvekst på landet vs i byen

Barn og banning

 

Inspirert av Cafemom.com

Hva synes du om artikkelen?