Mange foreldre innrømmer at de er altfor avhengige av mobilen. Viktige episoder med barna går dem hus forbi fordi de sitter oppslukt og leser nyheter og siste oppdatering på Facebook. Klarer DU å legge mobilen vekk?

Sist oppdatert: 10. desember 2012

Øivind Holthes datter øvde i hele sommer på å gå på styltene bestefar hadde laget til henne. Først i høst, etter at frosten hadde tatt tak i gresset, løsnet det. Ivrig ropte hun på pappa – som satt tre meter unna. Men ingen respons. Først etter at hun hadde gått sine første vaklende stylteskritt, våknet han til.
– Unnskyld, vennen min, jeg leste nyhetene på mobilen og hørte ikke etter.

Det stakk i journalistpappaen. Så kraftig at han skrev en kommentar om episoden i Fædrelandsvennen. Han forbannet sin egen mobilavhengighet, men mange av leserne kjente seg så altfor godt igjen.
– Kommentaren ble delt 16.000 ganger på Facebook. Jeg tror jeg har truffet en øm nerve, sier Holthe.

Les mer: Barn blir sjalu på mobilen

Oivind Holthe er frilansjournalist, og også aktuell med boka «Tanker fra sal 250» om 22.juli-rettssaken. Foto: Torstein Øen, Fædrelandsvennen

Redd for å gå glipp av noe
Han tror det handler mye om at vi er redde å gå glipp av noe i den digitale verden.
– Vi er jo nesten sjanseløse uten mobil. Vi klarer ikke helt å styre oss, og det har bare blitt sånn. Det siste jeg gjør før jeg går ut, er å klappe meg på lommen for å forsikre meg om at mobilen er med. Jeg kan jo ikke glemme den!  Vi er så digitalt tilgjengelige hele tiden, at vi kobler ut det som er viktigst. Som barna våre, innrømmer Holthe.

Kommentaren hans fikk flere til å gå en ekstra runde med seg selv. Skal det virkelig være slik at mobiler, iPad-er og sosiale medier skal gå foran barna?

Les mer:– iPad-en er gull verdt for barna

Mangler kjøreregler for mobilbruk
Psykolog Bjørnar Olsen tror ikke foreldre bevisst har valgt å prioritere digitale medier.
– Ting vokser ofte inn i livene våre, uten at vi er bevisste på det. Smarttelefonene er relativt nye, og det er ikke opplest og vedtatt hva som riktig bruk av dem. Dermed flyter vi bare med, sier Olsen.

Han sier mennesker er flokkdyr, og alle vil være en del av gjengen.
– På mobilen handler det om å sjekke mail, SMS og Facebook. Vi fanges så lett av alt det andre gjør, og sosiale medier er besnærende lett tilgjengelige. Jeg merker jo selv at hvis jeg har mobilen med, så står jeg plutselig med den i hånda. Og har mulighet til å sjekke alt mulig, sier Olsen.

Behov for avrusning
Avhengighetsforholdet har etter hvert blitt såpass uttalt, at flere begynner å snakke om behovet for avvenning. Ifølge Dinside anbefaler Lonely Planet at folk neste år prøver ut det nye tilbudet om digital detox – digital avrusning. Her kan du finne reiser til ferieanlegg som tilbyr en ukes pause uten tekniske dippedutter. På et hotell i St. Vincent kan du også glemme tv på rommet, og må heise et gult flagg for å kontakte betjeningen.

De færreste småbarnsforeldre vil nok kunne benytte seg av slike eksotiske tilbud. Men tanken om å ta tak i uvanene, går absolutt an å sette ut i livet. Kanskje er en ferie en slik anledning? Det er allerede kjent at mange barn er sjalu på mobilen, fordi de må konkurrere om foreldrenes oppmerksomhet. Og problemet er ofte mer tydelig når alle har fri.

Les mer: Viktig å se barna

Endringer av vaner krever en innsats
– Mange vil nok slite med å klare seg hundre prosent uten mobilen. Men det går for eksempel an å legge nye og annerledes rammer for hvor mye du vil bruke mobilen i ferien. Jeg tror det alltid er nyttig å gjøre ting annerledes, fordi vi da blir vi oss bevisste våre vaner og ikke minst uvaner på en helt annen måte. Til sammenligning er en slankekur også ofte mer en tankekur, det handler om å bli bevisst på hvordan vi lever – enten det gjelder hva vi spiser, hvordan vi spiser eller vår livsstil i det hele, sier Bjørnar Olsen.

Olsen sier at det i psykologien heter at en må gjøre en forskjell som gjør en forskjell. Du må gjøre nok til at en merker at det er annerledes.
– Å bryte en vane krever mer enn en time eller to. Det nytter ikke å legge vekk mobilen bare under middagen. Men bestemmer du deg for å sjekke nyheter og Facebook bare morgen og kveld, kan det gjøre en forskjell, sier Olsen.

Allerede etter to-tre dager kan du finne ut om du vil fortsette som før, eller om du vil forandre mobilvanene dine.
– For noen er det enkelt å bryte vaner, andre synes det er vanskelig. Det blir på samme måte som for mennesker som vil kutte ned på spising av godteri. Noen synes det er lettest å si nei til alt, mens andre lever fint med å tillate seg snop kun i helgene, sier Olsen.

Les mer: Lek med barnet 15 minutter hver dag

Lydløst og uten vibrering
Etter at Øivind Holthe virkelig innså hvor avhengig han var av mobilen, fant han ut at han måtte gjøre noe. Nå står telefonen på lydløst om ettermiddagen, slik at han er fullt og helt til stede for datteren. I tillegg til å ha mobilen på lydløst, er også vibreringen slått av.

– Da kan jeg gjerne legge fra meg mobilen og kose meg sammen med jenta mi. Gjøre lekser, lese på sengen og bare prate om små og store ting. Kanskje er det fem tapte anrop og noen Twitter-meldinger som har hopet seg opp, men det får gå. Jeg kan ikke ha på varslingene hvis jeg vil ha ro. Hvert pip blir jo som en uåpnet pakke på julaften. Du blir utrolig nysgjerrig, innrømmer Holthe.

Foreldres ansvar å følge med på barna
At både smarttelefoner, iPad og nett har kommet for å bli, er heller ikke Holthe i tvil om.
– Men det var mitt ansvar som forelder å se da dattera mi tok sine første skritt på styltene. Det var ingen der ute den dagen som måtte ha tak i meg. Det var hun som var der ute – rett foran øynene mine, påpeker Holthe.

Holthe er på ingen måte negativ til alt som har med digitale medier å gjøre.
– Vi skal ikke underslå at sosiale medier er med på å knytte oss tettere sammen. Men det må ikke gå på bekostning av de som er sammen med oss der og da. Det er jo litt rart å observere for eksempel en barnefotballkamp. Av 50 foreldre som står på sidelinjen, har gjerne halvparten av dem nesen i mobilen. Vi må ta oss selv i nakken, sier han.

Les mer: Er du nok opptatt av barnet ditt?

Skal du være mer til stede?
Han tror julefereien kan være en god anledning til å ta tak i «problemet».
– Vi vet jo at nordmenn er veldig flinke til å sende tekstmeldinger både julaften og nyttårsaften. Tenk på all den tid vi bruker på å sende og svare på alle disse. Da jeg var liten skrev vi julekort, og alle barna signerte under. Det er det mange som har sluttet med nå, sier Holthe.

Tar du skrittet og begrenser mobilbruken, tror Bjørnar Olsen at du gjerne vil kjenne et ubehag i starten.
– Du vil ha en følelse av å ikke være på hogget. Men vi har godt av å lære oss litt langsomhet. Være fornøyde med det vi har, og ikke hele tiden jage etter noe nytt. Det er lite i livet som er akuttmedisin, og det er ikke slik at vi må være oppdatert og tilgjengelige absolutt hele tiden, sier Olsen.

Kanskje kan en høytid full av selskaper og familiesammenkomster gjøre avvenningen lettere.
– Hvis du synes det er et problem, og har lyst til å endre vanene, kan det være lurt å gjøre det før det går for langt. Jeg har hørt en historie om frosker. Hvis du tar dem oppi en kjele og setter vannet på kok, vil de ikke hoppe ut av. De tilpasser seg varmen etter hvert og blir der til de dør, sier Olsen.

Foreldreråd om bevisst medietid

– Velg voksen pc- og mobiltid med omhu, og ta hensyn til at tiden sammen med barna i hverdagene er begrenset for de fleste av oss
– La mobilen ligge igjen i bilen i levere- og hente- situasjoner i barnehage og skole, og la barna få fullt fokus når du er publikum til deres aktiviteter
– Vern om felles måltider uten ”medieuro” 
– Vent med nyhetene på tv og nettoppdateringer til de minste har lagt seg
– Sett rammer for barnas bruk av Internett, spill, tv og film, og tilpass reglene etter barnets alder
– Gjør avtaler som gir barn og unge mediefrie ”pusterom”, for eksempel før de legger seg
– Vær bevisst hvor barnets mobil ligger etter leggetid, og pass på at barn og unge får god og nok søvn uten å bli vekket opp av meldinger.
– Delta i barn og unges medieaktiviteter. Det fins mange kjekke spill, nettsider, tv-programmer og filmer som man har stor glede av å oppleve sammen med barna
– Husk at du er en rollemodell for barna dine og at de lærer av dine vaner og uvaner

Kilde: Barnevakten.no

Les mer: Nettvett: Ukritiske mødre?

Les mer: – I’m a sexy little bitch

Les mer: Forbruker

Hva synes du om artikkelen?