For at turen skal bli vellykket er det viktig å ha med riktig utstyr. Det er også viktig å ha på gode klær slik at dere ikke blir våte eller fryser.

Sist oppdatert: 16. februar 2011

Ha gjerne flere tynne lag. Ullgenseren kan godt ligge i sekken i starten av turen for så å tas på når dere setter dere ned, eller hvis barna blir kalde. Anorakk og vindbukse er gode plagg når man skal gå på ski. Et tips er å pakke det som må holde seg tørt i plastposer. Hva man trenger å ha med seg på tur vil selvsagt variere fra årstid til årstid. Nedenfor finner du noen generelle tips om klær og utstyr til turen.

Hold deg varm og tørr
Klær beskytter for varmetap fra kroppen. Mer enn 50% av denne varmen forsvinner ut gjennom hodet – hodet fungerer med andre ord som en «skorstein». Det betyr at dersom du fryser på beina, vil det hjelpe å ta på seg lue! Størst varmetap ellers har du fra hals, hender/håndledd, føtter/ankler og skrittet. For å unngå forfrysninger er det viktig å holde seg tørr. Vann leder varme tre ganger lettere enn luft. Det er derfor viktig å prøve og unngå å bli våt.

Følg med underveis
Barn tåler mindre kulde enn voksne, men blir også fort varme når de er i aktivitet. De er heller ikke alltid like flinke til å si fra om de fryser, er fòr varme eller våte på beina. Det er derfor viktig å følge med underveis, og ikke ta utgangspunkt i hvordan du selv har det – men kjenne på barnet. Også større barn trenger en oppfølging når det gjelder av- og påkledning underveis på turen.

Varmt undertøy på kalde dager
Ull varmer selv om det er vått. Det er derfor viktig at det brukes innerst mot kroppen (eks. tynn ulltrøye, tynne ullsokker). I dag lages det undertøy i tynn ull som ikke klør og som kan vaskes i maskin. Det er lurt å bruke stillongs (dvs. strømpebukse uten fot) når barnet skal på tur. Da slipper dere strømpebukseskift når det bare er sokkene som er våte.

Gensere
En ekstra fleece- eller ullgenser i sekken er nødvendig dersom dere skal bli sittende stille lenge. For øvrig er det mest fornuftig å kle seg i flere tynne plagg i stedet for i ett tykt. Luft mellom kleslagene gir bedre varme, og det er mye lettere å regulere kroppstemperaturen ved å kunne ta av/på seg et plagg.

Yttertøy
Vindtette plagg bør alltid med på tur, gjerne med hette. Dette gjelder både sommer og vinter. Små barn kan gjerne bruke parkdresser og kjeledresser. Men vinterens bobledresser kan være varme og uhåndterlige som skiantrekk. Vindtette klær som anorakk og bukse er bedre egnet. Så får barnet heller regulere varmen med antall gensere under anorakken. Sokke- og votteskift er lurt å ha med når dere skal være lenge ute i våt snø. Klærne bør være godt impregnert.

Pakk lett i sekk
Barn synes det er stas å bære sin egen sekk. Men regn likevel med at det ikke er like stas hele turen gjennom! Sekken bør derfor være så lett som mulig, gjerne bare saft og matpakke. Er barnet under 8 år bør den veie maks 1/10 av barnets vekt. Sokke og votteskift bør ligge i en plastpose i sekken slik at det holder seg tørt. Også barn fortjener en god sekk med skikkelige reimer og seler.

Vindsekk
Skal man ut i kaldt og blåsende vær, er det trygt og godt å ha med en vindsekk – i tillegg til varm drikke. Vindsekken kan brukes som levegg og som nødly.

Solbriller og solkrem
Solbriller med filter mot UV-stråling er viktig, også for barn. Fest dem til en snor, slik at de ikke forsvinner så lett. Og selvsagt må solkrem med høy faktor med på tur, både sommer og vinter. Også i gråvær på fjellet er det viktig å smøre inn neser og kinn! Er det ekstra kaldt kan kuldekrem forhindre isroser (forfrysning) i kalde barnekinn.

Reparasjonsutstyr
Ting går gjerne i stykker eller løsner når det passer som dårligst. Putt derfor litt ståltråd, lynlim, ekstra reimer, tau, sportsteip, sikkerhetsnåler osv. i sekken. Kniv må alltid med på tur og om vinteren gjerne en (stjerne)skrutrekker for løse bindinger.

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelPinnebrød
Neste artikkelDagsturer med tema
DEL