Endelig er våren på vei! Det er deilig å bevege seg, få fylt på med frisk luft og opplevelser sammen. Men hva skal man finne på?

Sist oppdatert: 20. oktober 2011

Husker du hvordan ettåringen din kunne bruke en halvtime på å betrakte en marihøne, hjelpe den opp av gresset, se den flyve, følge etter den? Det er naturlig for mennesker å være her og nå. Og naturen er det mest fantastiske vi har. Små under skjer hele tiden, ofte uten at vi merker det – for vi har det så travelt.

Å stoppe opp litt og la seg fascinere gjør godt i sjelen. Og det er helt gratis. Er det noe jeg vil gi videre til datteren min er det nettopp dette. Motsetningen til trøtte barn som hele tiden maser om å få neste ting. For barn er nysgjerrighet, undring og fullstendig nærvær det som gjelder – inntil vi voksne lærer dem å skynde seg, stresse og mater dem med kunstig underholdning.

Flere gode turtips!

Hvor langt kan man gå med barna?

Skiutstyr til barn

Både datteren min og jeg liker naturen og stopper ofte opp for å lukte på blomstene. Men vi er også utpregede sommermennesker, og kanskje har jeg ubevisst overført min skepsis til mørke og kulde til henne. Hele forrige vinter kom det nemlig mange sukk fra femåringen. Men nå er det som det er – vi bor ikke i Italia, og får gjøre det beste ut av det.

Utgangspunkt for utflukter
Det er lysere nå, men ikke slik som på sommeren, og de lyseste timene må utnyttes! Og kanskje er det litt kjølig og vindfullt. Beste stedet: skogen! Vi sjekker kartet etter nærmeste skogholt. Det trenger ikke være en stor skog, det er miljøet som er viktig.

Klær
Lag på lag er bra. Mykt og godt ullundertøy, fleece som varmer og så regntøy/vindtett tøy ytterst. Topplue og fingervotter eller votter ved behov – eller pakk dem med. Vi skal ikke ta for mye klær på unødvendig, da blir det bare vanskelig å røre på seg.

Piknik
Maten er halve turen! Det aller beste er om man kan grille. Ilden er i seg selv fascinerende og vekker noe i oss, får oss til å slappe av og ha det bra. Å tenne opp ild (les: tenne engangsgrillen) og få spise nylaget varm mat slår dessuten mye bedre an enn innpakka brødskiver med ost. Å spise utendørs føles så … innfødt. Tilbake til naturen, liksom. Den følelsen vil jeg dele med barnet mitt!

Engangsgriller kan man kjøpe på bensinstasjoner, butikker eller kjøpesenter, og man tenner den kjapt med en fyrstikke. Hvis du bare skal grille pølse, kan du tenke på at glørne varer lenge. Vi utnytter den til å grille grønnsaker: maiskolber, paprika, sopp, aubergine. Eller forberede en pakke av folie med rotgrønnsaker og hvitløk skåret i små biter hjemme. Kjempegodt! Du kan også lage små grillspyd der hver og en får tre på sine favoritter. Til dessert kan du kjøre klassikeren: banan i folie med sjokolade. Skjær et snitt i bananen, fyll med sjokoladebiter, pakk inn i folien og grill noen minutter. Yum!

 Utforsking av naturen er spennende for de små.

Aktiviteter
Et tips jeg fant på en nettside var å hilse på skogen når man kommer fram og skal til å gå inn: “God dag, skogen! Kan vi hilse på deg?” Det kan forsterke følelsen av at det er viktig å være forsiktig og ydmyk i forhold til det som vokser og lever i skogen.

Er det soppsesong kan du også ta med en soppbok og gå på jakt etter skogens gull! Du kan lage en konkurranse ut av hvem som finner først, flest eller mest uvanlig sopp. Dersom du ikke er soppkjenner, er det sikreste å bare spare kantareller og steinsopp til kveldsmaten. Pumping av magen er i alle fall ikke en del av min plan.

Dagsturer med tema

Pakkeliste:

Engangsgrill, fyrstikker (i en plastpose- det er dumt å bli snytt for god mat på grunn av litt væte), pølser, brød, ketsjup og sennep (dette kan du med fordel ta over i mindre beholdere, så sparer du litt ekstra vekt i sekken), grønnsaker, bananer, sjokolade, folie, drikke. Tørkerull (i en pose). Gafler til grønnsakene, t-skjeer til sjokoladebananene. Glem ikke plastpose til søppelet og ekstra vann til å slukke ilden med.

– Vi samler kongler og lager dyr ved hjelp av tannstikker. I tillegg går det an å bygge en stall til dyrene. Det kan du lett få til ved hjelp av noen pinner, stein og mose. Gi dyrene navn og lev dere inn i denne alternative verdenen en stund!
– Sett dere ved en maurtue og betrakt aktiviteten. Filosofer om hvordan livet hadde vært dersom dere var maur.
– Se om dere kan finne en stubbe. Sjekk årringene og forklar hvordan man kan regne ut treets alder – hvert år gir en ny ring!
– Gå på oppdagelsesferd. Let etter en myk ting, en klumpete ting, en hard ting, en grønn ting, en hvit ting og en brun ting. Snakk om hva dere finner.
– Samle ulike vakre blader og ta med hjem. Om kvelden kan dere sjekke i en bok hvilke trær bladene tilhører.

Når barnet blir lei av å gå kan man forflytte seg videre ved hjelp av lek.

– Gå i rekke etter reglen: “Fram og fram og fram og fram. Bak. Stop og stopp og stopp. Ned og opp. Hopp og hopp.”

Nå går det nok litt lettere å spasere igjen. Men man behøver ikke å være på tur så lenge. Det er bedre å dra hjem igjen før trøttheten slår til, slik at barna lengter tilbake til skogen og snart vil tilbake igjen.

Blinkende dataeffekter blir man fort lei av. Men livets under foregår rundt oss hele tiden. Barnet ditt gjør som deg – minn deg selv om å stoppe opp og nyte naturen! Gå ut og se på regnbuen, se opp mot stjernene og kjenn hvordan alt hører sammen, lytt til fuglene og lukte på blomstene!

“Ha det bra, skogen! Takk for at vi fikk komme!”

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFlat mage uten situps
Neste artikkelSamlivsbrudd i barnehagen
DEL