BabyLek og læringLag kule eksperimenter hjemme!

Lag kule eksperimenter hjemme!

Det er aldri for tidlig å vekke interessen for realfag. Kanskje har du en liten Einstein i hus som bare venter på å bli oppdaget? Foto: Karine Næss Frafjord
Av Karine Næss Frafjord 76927

Lyst til å forbløffe barnet ditt (og deg selv) med stilige naturfagstriks? De er kule, stilige, enkle og ikke minst - trygge å gjøre hjemme på stuegulvet sammen med barnet. Her er 9 ulike forsøk – prøv da vel!

Du trenger ikke å vente til barnet er i skolealder før dere kan gjøre naturfagseksperimenter sammen. Her er morsomme eksperimenter dere kan gjøre hjemme.

Action med vulkan!

For å lage en skummende vulkan trenger du bare noen enkle ingredienser du finner i kjøkkenskapet. Dette er en morsom aktivitet barna vil elske!

– Dette er action! Barn elsker bobler og søl. Disse fargerike vulkanene er både enkle og morsomme å lage!

Du trenger:

* Eddik
* Natron
* Flytende oppvaskmiddel
* Konditorfarge (la barna velge farge)
* Tom brusflaske
* Trakt
* Brett

Finn Sandvik på tre år og Tormod, som jobber ved Jærmuseet Vitengarden viser deg hvordan det skal gjøres:

– Den blåser seg opp selv!

Gidder du ikke å blåse opp ballongene selv? Her er et eksperiment som får ballongen vil å vokse – på egen hånd.

Latmannsballong: Syre og base

Du trenger:

En ballong, en tom flaske, en trakt , eddik og natron.

Slik gjør du:

Sett trakten i flasken og hell i eddik ca. 1/5 av flasken. Tørk av trakten og sett den i åpningen på ballongen. Ta 2- 3 skjeer natron og tøm oppi ballongen. La ballongen henge ned og trè åpningen på ballongen over tuten på flasken slik at den sit godt på. Så når en er klar, ta tak i toppen på ballongen og snu den slik at natronen faller ned i flasken og blander seg med eddiken og se at ballongen blåser seg opp av seg selv.

Hva skjer?

Eddik er surt og bakepulver er basisk, og saman skaper de karbondioksid (Co2) og gassen trenger plass inne i flasken. Den vil da presse luften opp i ballongen sammen med gassen. Du kan til slutt ta av ballongen og knytte den. Blås opp en ballong på vanlig måte til same størrelse som latmannsballongen og knytt den. Kjenner du etter kjenner du at latmannsballongen veier mer enn den med bare luft, dvs at Co2 veier mer enn O2. Prøv å slippe de samtidig og se hvilken som faller fortest til gulvet.

Lag et superlett helikopter

En saks og et papir er alt du trenger for å lage action i heimen. Prøv å lage det superlette helikopteret med barna!

Du trenger:  Papirark og saks

Helikopter nummer 1

Klipp en lang remse av arket, for eksempel hele langsiden på arket. Klipp så et hakk halvveis inn på remsen, ca 2 cm fra den ene enden. Gjør det same i andre enden, bare klipp inn fra den andre siden. Du kan nå sette hakkene inni hverandre og du får en figur som ligner en fisk.

Stå på en stol eller gå opp trappen hjemme og slipp helikopteret mot gulvet.

Prøv ulike lengder og størrelser på helikopteret og finn ut hva som virker best.

Helikopter nummer 2

Klipp av ca 5 cm fra enden på kortenden på papirarket, slik at du får en 4 cm x 20 cm remse.

Klipp så inn frå toppen ca 6 cm ned og brett vingene – en frem og en bak. Klipp så under vingene et hakk på hver side – ca 1/3 inn. Brett så inn de to hakkene – en fram og en bak helt ned slik at bare 1/3 av bredde blir igjen. Stå på en stol eller gå opp trappen hjemme og slipp helikopteret mot gulvet.

Magiske melboller


Det ene øyeblikket kan du rulle boller med meldeigen. Men med en gang bevegelsene stopper, flyter deigen ut mellom fingrene dine. Prøv å lage de magiske melbollene!

Du trenger:

En skål, potetmel eller maizena, vann og en matskje.

Slik gjør du:

- Ha tre matskjeer potetmel i skålen.

- Tilsett fem matskjeer vann og rør om til du får en passe tørr blanding. Er blandingen for tynn, ha i mer vann.

- Ta en matskje av blandingen i hånden og prøv å forme den til ein ball på samme måte som en elter boller. Hva skjer når du slutter å elte?

Hva skjer?

Blandingen er midt mellom fast og flytende. Dersom du rører sent i den, ligner blandingen en væske, men dersom du rører fort, ligner blandingen på deig. Så lenge blandingen er i bevegelse i hånden din, lar den seg forme. Men når du slutter å elta blandingen, renner den mellom fingrene dine.


Lag en stilig sugerørsrakett


Dette tar helt av! Her kan du lage en rakett i stua, og den gjør garantert ingen skade - bare moro!

Du trenger:

To sugerør i ulik dimensjon, tape, saks.

Slik gjør du:

Pass på at det ene sugerøret kan settes inni det andre før du begynner. Klipp av bøyen på det sugerøret med størst dimensjon og behold den lange delen. Brett ned den ene enden og sett på tape slik at den blir tett. Lim to tapebiter sammen i andre enden for å lage vinger, disse kan klippes skrå etterpå for bedre aerodynamikk. Dette er nå en rakett. Trè raketten over det tynne sugerøret som blir utskytningsrampen, blås hardt og raketten tar av. Har du bare sugerør i en størrelse, kan du ta et A5 papirark og rulle rundt en blyant, sette på tape og brette og tette den ene enden.

Hva skjer?

Når en blåser luft inn i raketten, blir det høyere trykk inne i røret. Siden raketten bare er åpen i den ene enden vil trykket skyve raketten mot stjernene.


Livlige rosinfisker


Kun to ingredienser skal til for å lage et eget lite akvarium med barna.

Du trenger:

Vann med kullsyre (Farris eller bland natron i vatnet), rosiner og et glass.

Hva gjør du?

Fyll glasset halvfullt med vann som inneholder kullsyre. Slipp tre-fire rosiner ned i vannet og vent og se hva som skjer. Du har laget et akvarium med rosinfisker.

Hva er det egentlig som skjer?
Kullsyre i vannet inneholder oppløst CO2- gass. Denne gassen vil fylle den ujevne overflaten på rosinene. Når nok gass har samlet seg, vil dette føre til at rosinene vil gå til toppen av vannet der gassen så blir sluppet ut i luften når den når overflaten. Når det ikke er mer gass igjen på rosinen, vil den synke til bunnen av glasset, der den plukker opp nye bobler og stiger opp igjen – om og om igjen.


Lag en rakett!


Slik lager du verdens kuleste rakett til ungene - enkelt og veldig morsomt!

Mange synes det kan være både skummelt og farlig med raketter på nyttårsaften. Men med to enkle ingredienser kan du lage en kjempestilig rakett til ungene hjemme i din egen stue.

Sørg bare for at barna holder god avstand så de ikke blir truffet av raketten. Vi garanterer suksess med denne!

Du trenger:

- En liten boks med lokk som kan klikkes på.  (gjerne en slik som ble brukt til analoge filmruller eller lignende)

- Eddik

- Natron

Her kan du se hvordan Tormod Aass ved Jærmuseet Vitengarden og Finn Sandvik (3) laget sin rakett:


Regnbue i glasset


Lyst til å drikke en regnbue? Med denne oppskriften kan du gjøre et eksperiment - som også smaker godt.

Regnbuekjemi: Ulik tetthet i væsker

Kan væsker ligge lagvis? Hva skjer når farger blir blandet?

Du trenger:

Et høyt drikkeglass, solbærtoddy, appelsinjuice, melk.

Slik gjør du:

Hell i litt solbærtoddy i bunnen av glasset. Hold så glasset på skrå og tøm forsiktig på appelsinjuice. Hva skjer? Hold glasset på skrå igjen og tøm forsiktig på melk. Væskene legger seg lagvis oppå hverandre. Du har laget en liten regnbue i glasset. Rist glasset og bland væskene. Hva skjer? Prøv så å smake på blandingen. Det smaker faktisk ganske godt!

Hva skjer?

De tre ulike væskene har ulik tetthet, det vil si at solbærtoddyen har mer masse enn juicen og melken og legger seg derfor på bunnen. Juicen har mer masse enn melk, men mindre enn toddyen og legger seg derfor i midten og melken på toppen.


Hvilke farger finnes i fargene?


Har du noen gang lurt på hvilke farger som trengs for å lage de ulike fargene? Her er et artig eksperiment som kan hjelpe deg å finne dette ut.

Du trenger:

Kaffefilter, tusj (mørke farger fungerer best) og ett glass.

Slik gjør du:

- Tegn prikker eller andre mønstre med en tusj på kaffefilteret omtrent 2 cm fra den ene enden.

- Fyll glasset med vann slik at det når ca. 1 cm opp.

- Sett filteret ned i glasset slik at tusjfargen er rett over vannet. Følg med på hva som skjer. Når fargene er godt atskilt kan du ta ut filteret. Hvilke farger var i den opprinnelige fargen?

- Prøv igjen med andre farger og ulike mønstre. Det blir ganske fint!

Denne teknikken kalles kromatografi. Kreftene som gjør at vannet trekker opp i tynne rør i papiret, kalles kapillærkrefter.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: