Snøballer og borger, snømenn, ulike dyr og figurer pryder hager og lekeplasser når snøen er kram. Her får du tips til hvordan du kan bygge en iglo og andre morsomme ting barna kan lage og gjøre i snøen.

Sist oppdatert: 16. februar 2011

Våt, tørr, isete eller hard snø kan benyttes til ulike ting. De fleste unger har ubegrenset fantasi når det gjelder å bygge i snø. Med litt hjelp fra de voksne til de tyngste løftene kan de flotteste byggverk reise seg. Til disse trengs ingen «oppskrift», men vi har likevel valgt å ta med en bruksanvisning på bygging av iglo, da en iglo lett blir en silo dersom man aldri har gjort det før!

Bygging av iglo

 1. Velg ut et flatt område. Sett en stav loddrett i snøen der senteret for igloen skal være. La den bli stående, den vil være et hjelpemiddel under byggingen.
 2. Lag en sirkel i snøen med den andre staven som radius, sirkelen vil markere innsiden av igloen.
 3. Opprett et «blokkverksted» nærmest mulig byggeplassen. Blokkene bør være 20-25 cm tykke, 30-40 cm høye og 60-80 cm lange.
 4. Legg den første ringen med blokker. Det er viktig at alle skjøtene mellom blokkene er jevne og skåret i riktig vinkel, noe du får til ved å sikte saga innover mot staven når du skjærer.
 5. Når grunnmuren er laget, skråskjæres toppen av blokkene jevnt rundt hele sirkelen hvor avslutningen går ned til null. Grunnmuren danner nå begynnelsen på en spiral.
 6. Veggene må helle innover fra starten av. Den riktige hellingen får du ved å sikte mot bunnen av staven i midten når du skråskjærer. For hver sirkel blir hellingen kraftigere og kraftigere, slik at en person etter hvert må stå inne og holde fast den sist lagte blokken. Hvis du ikke skrår nok, vil igloen bli vanskelig å lukke i toppen.
 7. Pass på at skjøtene mellom blokkene ikke kommer rett over hverandre.
 8. De siste par rundene med blokker må bygges og skjæres innenfra. Toppblokka skal låse det hele og må snus og finpusses før den legges på plass.
 9. Kast snø på igloen etter hvert som den bygges. Snøen vil da tette evt. Småhull og få blokkene til å binde seg til hverandre.
 10. Inngangen kan lages på to måter:
  Skjær et hull i veggen og mur inngangsparti med blokker.
  Grav en gang som går litt under veggen på igloen.

NB: Dersom inngangen tettes igjen, bør man lage et lite hull i toppen for å slippe ut varmen. Bygging av iglo er tungt arbeid og krever flere voksne, men her er det lett å bli så ivrig at barna glemmes! Dersom det skjer, bør man kanskje vurdere å redusere litt på ambisjonene?

Du trenger:

 • Snøsag (eller en gammel snekkersag)
 • Spade

Flaskebane
Til flaskebanen bruker vi brusflasker av glass. Finn en passelig bratt bakk og bygg opp med svinger, hopp og tunneler i den kramme snøen. Det er viktig at svingene ikke er for bratte, da kjører flasken seg fast. Fylles flasken med snø blir den enda tyngre og går fortere. Banen blir ekstra glatt dersom den sprøytes forsiktig med vann og man lar det fryse over natta.

Snølykt
Når det er kaldt skinner lyset fra snølykten i snøkrystallene. Snølykten har pyramidefasong. Begynn med å legge en ring av snøballer på bakken. Deretter bygger du på med flere ringer og gjør sirkelen trangere og trangere til det bare er et lite hull igjen i toppen. Plasser et tent telys inni lykten og dekk til det øverste hullet med et par snøballer.

Islykt
En islykt krever ikke snø – bare skikkelig kulde! Fyll en bøtte vann og sett den ute en natt. Etter at bøtta har stått kaldt ca 10 timer, lager man et hull i toppen av isen, omtrent så stort som en knyttneve. Bruk et skrujern og en hammer til å hakke hull med. Hell ut det vannet som ikke er frosset. Løsne isen fra bøtta, eventuelt ved å helle varmt vann på utsiden. Plasser et tykt stearinlys i «islykten».

Sporsisten
Tramp en stor ring i snøen. Tråkk opp to veier i kryss rett gjennom midten av ringen. Sentrum i ringen er fristed. En har «sista» eller «har`n»,- dvs han eller hun skal prøve å fange eller ta på de andre. Det er bare lov å løpe i sporene. Barna og de voksne bør løpe ut fra fristedet hver gang. Denne leken kan også lekes i sanden om sommeren. Sporsisten kalles også for «Solhjulet» eller «Reven og Gåsa».

Andre forslag til leker i snøen

 • Lage engler ved å legge seg ned i snøen og veive med armer og bein.
 • Snøballkasting mot et bestemt mål
 • Ake – på kjelke, akebrett, plastposer, regntøy
Hva synes du om artikkelen?