Allerede fra barna er ganske små kan turene begynne, men legg alltid opp turen etter barnas premisser og ikke dine egne.

Sist oppdatert: 16. februar 2011

De første leveårene kan du ta med deg barna på kortere turer i bæremeis eller i pulk, men sørg for at barna får gå litt selv og kanskje også prøve skiene. Etter hvert kan dere begynne på noen småturer ut fra hytta eller i området dere bor. En tur trenger ikke å være lenger enn 200 meter bak huset. Ofte er det viktigst at barna kommer i et miljø hvor bilstøy ikke ødelegger for fuglesangen, og hvor det er flere trær enn hus. La barna få gå selv, men legg ikke ut på langtur. Å gå fra hytte til hytte er ikke å anbefale før barnet er minst seks-sju år gammelt.

I seks-sju årsalderen kan barn begynne å gå korte dagstetapper i lett terreng, men ikke la turene vare lenger enn to-fire timer. Planlegger du en tur fra hytte til hytte bør du legge opp til en tur med kort avstand mellom hyttene. Beregn dobbelt så lang tid som oppgitt tid på strekningen, og legg inn god tid til lek og pauser på veien. Overnatt gjerne en ekstra natt på en hytte, slik at barnet får en hviledag. Husk at du kan bo fast på de betjente hyttene, og at enkelte betjente hytter også har aktivitetsledere for barn i høysesong, slik at foreldrene kan ta en skitur alene.

Når barnet er mellom 9-12 år kan lengden på turene økes, men de bør ikke være lenger enn seks-sju timer. En 12-åring kan i mange tilfeller gå like langt som de voksne. Alt avhenger av hvilken fysikk barnet har, samt motivasjon og turglede. Ikke start turen umiddelbart etter en lang reise, men sørg for å legge inn en overnatting før første turdag. Barn i denne alderen har ingen problemer med å gå i fjellet, likevel kan du med fordel legger turen i et variert terreng.

Husk at det er store forskjeller på barn, og at du må ta hensyn til barnets egen utvikling og turinteresse. Tro ikke at barnet ditt er sprekere enn andre barn. Hvis du overdriver turvirksomheten kan du fort ta knekken på all positiv turopplevelse.

Venn barna til å bære ryggsekk
Allerede fra fireårsalderen kan barnet bære nistepakka og drikke i sin egen sekk. Etter hvert som barnet vokser og kreftene øker går det godt an å la dem bære mer hvis de har lyst.  Barn som er vant til fjellturer kan bære opptil en tiendedel av kroppsevekten sin når de er sju til ti år. Barn over 10 år kan bære en sekk som veier opp til en sjettedel av kroppsvekten sin.

Barnehage- og skolesekker er greie for kortere turer, men vonde å bære over lengre tid. Det finnes egne barnesekker som er laget på samme måte som sekker for voksne. Dagstursekker for voksne kan egne seg for barn fra 10 årsalderen.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTi råd for en vellykket tur med barn
Neste artikkelHva slags skiutstyr trenger barna?
DEL