Sist oppdatert: 8. juni 2015

Geoparken: foto: CH/Visitnorway.comNorsk Oljemuseum
Her kan du lære hvordan olje og gass ble dannet for millioner av år siden og hvordan den har blitt utvunnet utenfor norskekysten. Du kan reise ut på i «Nordsjøen» og få et innblikk i hvordan det var å jobbe på boredekket. 3D-filmen «Petropolis» vises i museets kinosal. Petro og Drille forteller den spennende historien om hvordan olje blir til, funnet, brakt opp overflaten og hva vi bruker den til. Her får du oppleve alt fra skumle dinosaurer til store teknologiske bragder – alt fortalt på en humoristisk og engasjerende måte! Barnas egen plattform «Småtroll» trenger alltid nytt mannskap. Aktivitetsark og aktiviteter gjennom hele utstillingen for barn og unge.

Geoparken 
En eksperimentell og annerledes bypark som tester nye former for gjenbruk av både ideer, materialer og gjenstander fra petroleumsindustrien. Utviklingen av parken har skjedd gjennom omfattende undersøkelser og studier, workshops med ungdom, intervjuer med fagpersoner, testing gjennom 3D-modellering og 1:1 eksperimenter. 

Jernaldergarden
Nå kan du få et glimt inn i forhistoriens Rogaland. Bli med inn i langhusene og se hvordan de bodde, kanskje får du smake husfruens ferske hellekaker stekt på glørne. I hele åpningstiden (11-16) tilbyr Jernaldergarden en rekke spennende aktiviteter med rot i jernalderen.
Jernaldergarden er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden, ca. 350 – 550 e.Kr. Gården ligger på toppen av Ullandhaug, rundt tre kilometer fra Stavanger sentrum, med praktfull utsikt over Nord-Jæren og Hafrsfjord. Den eneste i sitt slag i Norge som er gjenreist på restene etter en bondegård fra folkevandringstiden (ca. 350 - 550 e.Kr.).  

Norsk barnemuseum
Et kult museum med aktiviteter og ting å se på for barn i alle aldre! Norsk barnemuseum er et kulturhistorisk museum om barnekultur og barndomshistorie. Museet har skiftende aktivitetsutstillinger og lekemiljøer for alle som er eller har vært barn. Aktiviteter: besøke eventyrborgen og lete etter skatten, spikre i Lenden sitt verksted, se tomtebiler og lage din egen Anne-dukke, spille dukketeater, leke i Barbiehuset, skli i Lekekassen, kle deg ut, lage ting i verkstedet og mye mer!

Vitenfabrikken: foto: Ingeborg Skrudland/JærmuseetVitenfabrikken
Opplev, delta og utforsk vitensenteret midt i Sandnes. Her skal du både se og røre – og ha det moro! Etter et besøk på Vitenfabrikken vet du hvor varm hjernen din er, hvor raskt du reagerer, hva som skjer når du trekker ned i do og hvor sterkt edderkoppnettet er. Du kan blant annet utfordre dine nærmeste til rullestolløp, eller se hvem som reagerer raskest framfor vår populære reaksjonsvegg. Bli også med på en reise i verdensrommet i det topp moderne planetariet. I sommerferien kan både barn og voksne bli begeistret av forrykende eksperimenter i kjemishowet, eller delta på gøyale aktiviteter i verkstedet, der det lages alt fra smykker og vindmøller, til papirfly og smakfulle drops.

Kongeparken
Kongeparken ble kåret til «Verdens beste nye fornøyelsespark-område»! THEA Awards i Los Angeles overrakte denne utmerkelsen til Gråtassland våren 2015. I resten av parken kan hele familien kose seg blant mer enn 50 opplevelser og aktiviteter! Kongeparken har mange tilbud - blant annet Norges lengste bobbane, brumleband, Norges største karusell - Humla og Norges høyeste karusell - Luftskipet og bamsebotell. Kongeparken lanserer nye attraksjoner hvert år. Nytt i 2016: Karusellen "Ørnen", 80 meter over bakken.

Solastranden
Denne stranden er kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times! Et populært utfarts- og badeområde. Populært for vind- og vannsport. Stranden er en 2.3 km lang sandstrand med sanddyner. Det finnes også krigsminner i form av bunkere og rester av kanonstillinger i sørenden av stranden.
Flere strender i stavanger-regionen kan du lese om her.

Egersund Chokoladefabrik & Co.
En lokal attraksjon plassert midt i byens verneverdige bebyggelse. Dens opphav stammer fra en gruppe visjonære Egersundere.  

Tur med Ørsdølen på Ørsdalsvatnet 
Turisttrafikk på det 17 km lange Ørsdalsvannet i Bjerkreim. Ørsdølen var den siste båten som gikk i organisert rutetrafikk på en innsjø i Rogaland. Trafikken ble formelt avviklet i 1983. Dagens Ørsdølen er den tredje motordrevne båten på Ørsdalsvannet, den kom i 1964. Søndagsturer hver søndag fra 3. juli t.o.m. 28. august med guiding, strandhogg, kiosk.

Soma gård
En av landets største besøksgårder. Stort uteareal med mange dyr og aktiviteter. Låven er full av halm til å hoppe i, slengtauer og klatrevegg  i siloen. Fra mai til midten av september er det åpent for publikum lørdager og søndager. 

Eventyrskogen. Foto: Reisemål RyfylkeEventyrskogen i Årdal, Hjelmeland
Et sted der sansane kan få våkne. Kjekk liten tur i Bønardalen i Årdal. Turen går gjennom den mystiske skogen hvor en opplever tusser og troll blant trærne. Rundturen tar deg gjennom flere eventyr, les gjerne på skiltingen langs stien. Passar for hele for heile familien, både store og små.

Avaldsnes - Norges eldste kongesete
Moro for hele familien. Vær viking for en dag, arkeolog for en dag, besøk Vikinggarden.

Tips er gitt av blant andre Region Stavanger og Reisemål Ryfylke. Du finner også tips på VisitHaugesund

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSommeraktiviteter for barnefamilier i Sør-Trøndelag
Neste artikkelSommeraktiviteter for barnefamilier i Telemark
DEL