Kunne du tenke deg å piffe opp barnerommet litt, men aner ikke hvor du skal begynne? Eller skal du lage nytt rom til de minste? Her er tipsene til hvordan du enkelt og billig kan få et koselig, kult eller stilig barnerom.

Sist oppdatert: 18. mars 2013

– Mange tør ofte mer med barnerommet. Mer nå enn før. Dette er det rommet flest slår seg løs i og lar kreativiteten råde. Og det trenger ikke å være vanskelig eller dyrt heller, sier redaktør Solveig Grøvle bak norskeinteriørblogger.no.

Også Anja Bisgaard Gaede, trendsjef i pejgruppen ved Scandinavian trend institute i Danmark mener barnerommet er annerledes enn de andre rommene i huset.

– Her handler det mer om å skape et univers framfor en stil. Et univers som barna kan ta del i og leve seg inn i. Her skal det være flere rom i ett – rommet skal passe til soving, lek og oppbevaring. På barnerommet brukes nye trender på en mer indirekte måte, sier hun.

Les også: Bruk sunn fornuft og kredittkort

Grøvle mener man kan komme langt med opp-piffingen av rommet med bare 500 kroner. Hun råder foreldre til å ta turen innom finn.no – der finnes det mange flotte skatter til en billig penge.

Grøvle mener barnerommene skal være gøy å gjøre i stand og pusse opp. Men det trenger ikke å ta fryktelig mye tid.

– Det er en sårbar tid, og det er ikke sikkert at oppussing er det du har lyst til å bruke småbarnsfasen til, sier hun.

Les også: Slik sparer du best til barna

Trendene på vei inn
De siste årene har sterke farger og retroinspirerte mønstre dominert, men er nå avløst av en dusere trend.

– Vi er i en periode hvor fargebruken roes ned og dusere, voksnere farger gjelder også for barnerommet. Vi ser for eksempel at mange maler jenterommene grå, sier Grøvle.

Til guttene gjelder fortsatt trenden med grått og svart. Den har allerede vart en stund.

– Men hos bloggerne i trendsjiktet er det mye hvitt, sier hun.

En annen must-have på alle trendy barnerom er kaninlampen i plast. Nå er den kommet i ny variant med rumpa bar, og Grøvle tror den vil bli veldig populær.

Merket Ferm living brukes mye på barnerom og har tatt av nå i det siste. Også de har gått over til et roligere utseende, sier hun.

– Vi ser mer voksenfarger som svart og grå, med noen innslag av neonfarger til de litt eldre barna nå. Det blir mer minimalisme også på barnerom. Og vi er mer retroskeptive og henter inspirasjon langt tilbake i tiden, til slutten av 1800-tallet. Derfra hentes gjerne brokadetapet og rokokostoler fra et gammeldags prinsesseunivers, sier Bisgaard Gaede.

Les også: Hverdagslig kaos – helt normalt

Trendene på vei ut
Retrotrenden varte lenge, men Bisgaard Gaede mener bestemt at den er godt på vei ut nå. Særlig den brune 60-70-tallstrenden er over.

Trenden med dyreprint på alt mulig, og på barnerommet særlig sengetøy, er også på vei ut nå, og avløses ifølge Grøvle av ensfarget sengetøy i lin i duse farger.

 Ellers er tallerkenhyllen, pallemøbler og veggklistremerker også ut.

– Men selv om produkter ikke er del av en hovedtrend betyr det jo ikke at en ikke skal bruke det. Det er mye større spillerom på barnerom enn i de andre rommene i huset, sier Grøvle.

En trend som har tatt helt av, men som kanskje er litt på vei nedover, er settekassen.

Men for de minste står fortsatt temarommene sterkt, mener Bisgaard Gaede.

– De er mer koblet opp til klassiske jente- og gutteting, som prinsesser, blomster, biler eller fly. Farger og figurer endrer seg litt over tid, men ellers påvirkes ikke dette så mye av trender, sier hun.

Enkle tips som fresher opp barnerommet:

 • Mal gulvet: Vil du beholde veggene lyse, hva med å male gulvet? Et knallrosa gulv kan gi egenart og friske opp samtidig som rommet føles lyst.
 • Washi tape: Fargeglad papirtape med japansk opprinnelse er fantastisk anvendelig. Bruk den gjerne til å henge opp en plakat, til å lage en inspirasjonsvegg eller bildevegg. Her finnes det et utall varianter å velge mellom! Flott og veldig lettvint.
 • Mal en gammel krakk: Om du ikke har en gammel krakk liggende, har kanskje besteforeldre eller oldeforeldre en som kan arves. Eventuelt finnes det mye fint på finn. Mal gjerne beina halvveis i en knall farge. Det er også populært med geometriske mønstre. Krakken kan for eksempel fungere fint som nattbord.
 • Mal døra: Et overkommelig prosjekt og gir egenart. Da slipper du kanskje unna ”Her bor Linnea” bokstavene på døren som Grøvle mener sjelden er særlig pent.
 • Mal listene: Det er ikke så mye som skal til for å piffe opp et barnerom. Knall rosa dørlister gjør mye.
 • Mal vinduskarmene: Enten alene eller i kombinasjon med de to over – da i ulike farger, gjerne rosa, gult og grønt. Da blir det mye liv på rommet!
 • Stift tapetet på listene: Er du redd for å tapetsere fordi dere skal selge huset om en stund? Det går fint av å stifte tapetet på listene – enten du velger bare en lengde eller flere.
 • Tapetser skapdørene: Effektfullt og rimelig enkelt. Mange fine tapeter å velge mellom her.
 • Kjøp de største rammene: For eksempel på Ikea. Da slipper du unna med noen skruer i veggen og kan få god effekt. Ram inn tapet, plakater eller pynt med to-tre rammer med sterke farger i. Veldig greit om du leier og ikke kan gjøre de helt store sprellene.
 • Mal møblene: En knallgrønn sprinkelseng eller gul køyseng gjør noe med hele rommet. Du velger møbelet selv – hva med skapet, skrivebordet, kommoden?
 • Nytt gulvteppe: Et morsomt, fargerikt eller koselig gulvteppe kan gjøre mye med barnerommet.

Innred etter barnets ønsker
Noen ganger ser man barnerom som nesten virker for stylet til at barn kan leke der. Det er virkelig ikke målet. Grøvle mener at barna gjerne kan tas med på råd. Og har barnet en hovedinteresse, kan godt rommet avspeile det.

– Men om du ønsker å lage et fotballrom, må du ikke henge opp fotballtapet på alle veggene. Mange bruker inspirasjonsvegger eller henger opp litt fotballting i stedet. Det kan være greit om man slipper å gjøre om alt når interessene endrer seg, sier Grøvle.

Les også: Pusler seg til gode karakterer

Skal være leker på et barnerom
I magasiner og blogger virker mange av barnerommene mistenkelig tomme for leker. Men Grøvle kan forsikre oss om at rommene i virkeligheten er fulle av leker og barnerot.

– Men vi rydder det jo bort før vi tar bilder. Rot er det siste man inspireres av, og det er jo det som er meningen med magasiner og blogger, sier hun.

Det viktigste på et barnerom er ifølge Grøvle lagringsplass.

– Kjøp inn dobbelt så mye skap og skuffer som du tror du trenger, råder hun.

Og mener man gjerne kan stable i høyden.

– Bruk plassen. Ha oppbevaring under senga, i nattbordet, over senga. Akkurat det siste er ikke så dumt. Mange barn elsker å kunne krype inn i en lun hule når de skal sove. Det gjør ikke noe om det henger noe på veggen over – snarere tvert imot. Lune kroker er koselige, sier hun.

Søte lekekofferter er både pene å se på og god lagringsplass.

Les også: – Lek med barnet ditt 15 minutter hver dag

Inspirer til orden
Duplo, biler, dukker, lego, playmo… alle småtingene skaper fort rot. Og alle foreldre med et legointeressert barn vet hvor utrolig mange småting det er mulig å stable oppå en bitteliten overflate. Men hvordan få barna til å holde rommet ryddig? En del handler om oppdragelse, den andre om å legge til rette.

– La deg inspirere av barnehagen! De har ofte fargekoder på oppbevaringen slik at lekemat skal i den røde skuffen. Eller bilder av det som skal være inni utenpå kassen. En jeg vet om lagde et morsomt system av sin kommode. En skuff hadde håndtak med dinosaur på, den neste med lego… da var det lett for barnet å se hva som skulle hvor, sier hun.

Ellers er gjennomsiktige plastbokser lurt. De finnes i alle prisklasser og størrelser. Og om barnet ser akkurat den lille legodelen det ville ha tak i gjennom plasten, slipper dere gjerne at han tømmer hele innholdet utover gulvet.

– Noen kan man også hekte av og på veggen, det kan være praktisk. Eller kasser med hjul. Det kan være spesielt greit i stuen og andre oppholdsrom. De fleste av oss har jo leker i stuen, men ønsker at det skal se ryddig ut når vi får besøk. Kasser på hjul kan fort trilles vekk og gjemmes bort en liten stund, sier hun.

Les også: Dette må barnet ditt kunne

Ikke så handy?
Har du sett i magasiner og blogger og blitt inspirert, men tenkt ”tenk å være så praktisk anlagt at jeg bare kunne gjort det der selv”. Det er mye fokus på alt man kan gjøre enkelt selv med en kapp- og gjærsag. Men mange av oss vet ikke engang hva det er.

Sju av ti er ikke ”do it yourself” men ”buy it yourself”. Og det er helt greit om man ikke gjør så mye selv. Men prøv da! Når man først har gjort det, er det en digg følelse. Nesten litt som etter at man har trent. Det trenger ikke å bli perfekt, det er ikke noen konkurranse, sier Grøvle.

Bildene av jenterom og koffertene er lånt av Linn V. Heimtun.

Hva synes du om artikkelen?