Hvorfor skal vi oppdra barn til å leve etter typiske gutte- eller jenteroller når det går an å være åpen for alt?

Sist oppdatert: 21. november 2011

Tenk om Hugo og Omar kunne klemme hverandre uten å bli ertet. Tenk om Omar kunne få lov til å gråte på samme måte som Adriana. Tenk om Adriana kunne leke med Ella, selv om hun ikke har noen hårspenner med glitter på. Tenk om Ella slapp å rydde når Gustav har rotet.

Dette er spørsmål forfatterne Kristina Henkel og Marie Tomicic stiller leserne i innledningen til boken «Gi barna 100 muligheter i stedet for 2». Boken handler om hvordan de mener barna våre kjønnes og blir gjort til gutter og jenter. Forfatterne mener dette er med på å begrense barna våre, fordi barna blir møtt på en ensidig måte som påvirker deres muligheter til å utvikle seg som frie og unike individer. Boken tar for seg hvordan du kan gi barna flere muligheter på seks områder: lek, selvfølelse, språk, vennskap, følelser og kropp. 

For hvorfor forventes det at alle jenter liker Hello Kitty og bruker rosa klær? Og hvorfor reagerer vi mer når Einar vil gå i prinsessekjole, enn om Lena raser rundt i snekkerbukse på guttesykkel? Og er det allltid like enkelt å tenke litt utenfor det som forventes?  Mikaela forteller dette om da hun skulle kjøpe gave til sin fem år gamle nevø:

Jeg ville gi ham en leke som hadde med husholdning å gjøre, for han synes det er gøy å vaske opp og støvsuge. Problemet var bare at alle støvsugerne hadde rosa kartonger med jenter på, og han er jo så stor at han da ville sagt at det var jenteleker.

Les mer om lille Storm som blir oppdratt kjønnsløst. Også foreldrene til svenske Pop valgte å ikke fortelle utenforstående hvilket kjønn barnet deres hadde.

Utdrag fra boken «Gi barna 100 muligheter i stedet for to». Illustrasjon: Emili Svensson.

Kunne Batman virkelig gitt en Ninja-turtle en klem? Skal det være forbudt for gutter å snakke om følelser? Er det slik at tøffe gutter ikke gråter? 


 

Her er noen av tipsene boken gir deg om hvordan du kan gi barna flere muligheter:

– Bruk mer tid på å introdusere tradisjonelle jenteleker for guttene og tradisjonelle gutteleker for jentene. Fortell dem hvordan de kan brukes, eller enda bedre, delta i leken og vis dem det.
– Bruk mindre tid på å introdusere tradisjonelle gutteleker for guttene og tradisjonelle jenteleker for jentene. Den introduksjonen får allerede barnet ditt fra mange ulike steder.
– La alle barna få prøve å gå inn i rollen som den onde og den gode.
– La fremfor alt gutter gråte og hjelp dem til å sette ord på følelsene sine. Fortell at det er godt med tårer, for da kommer det leie ut og behøver ikke å bli værende inne i kroppen. 
– La alle barn få prøve kjoler. De er morsomme å danse med og herlige å ha på når det er varmt. 
– Gi ikke morsomme kommentarer til barn hvis de har klær som bryter mot tradisjonelle forventninger til hva jenter og gutter skal ha på.
– Velg andre leker enn våpen til barnet ditt.

www.hundremuligheter.no


Hva synes du om artikkelen?