Det er rosa søte kåper, kjoler og kombinasjoner i det uendelige. Rad på rad med jenteklær. Utvalget av gutteklær er betydelig mindre. Og selvfølgelig må det være i blått eller grått – gjerne fullspekket med actionseriefigurer.

Sist oppdatert: 6. oktober 2011

Du springer rundt fra butikk til butikk for å finne klær til barna. Ofte er du kjempestresset. Sjelden finner du det du vil ha. Klærne skal passe. Gjerne også en stund framover. De skal være gode å ha på seg, og de skal være funksjonelle. I tillegg til alt dette vil du at klærne du får tak i skal være stilige, kule og moteriktige. Det er kort og godt ikke alltid like lett å få til.

 

Hva gjør jenter til jenter og gutter til gutter?

 

Spesielt ikke om du, som i mitt tilfelle, som oftest ikke finner noen annen utvei enn å ta med deg barna når du handler. Og jeg vet godt hvor kult barna egentlig synes det er å gå i klesbutikker. Det går bare an å lokke dem velvillig med seg en begrenset tid. Derfor gjelder det å være effektiv dersom du skal rekke å shoppe før de setter i gang med gråt og masing.

Patrik er trebarnspappa og tidligere journalist i Sandviks.

 

Hallgeir kjøper ikke rosa til sin datter

 

Varierende utvalg
Utvalget er så klart varierende, så helst skal du rekke å gå i flere butikker for å sammenligne. Selv om du har et favorittmerke, er det ikke sikkert du finner alt der. Det du er på jakt etter finnes kanskje ikke, eller så er det ikke mer igjen i den størrelsen du skal ha. Dessuten er det mer økonomisk å kjøpe ulike plagg på ulike steder.

 

 

 

 

 

 

 

 Gutter med prinsessedrømmer

 

Personlig synes jeg forskjellen på utvalget til gutter og jenter er slående. Jeg, som har behov for å kjøpe både gutte- og jenteklær, opplever som oftest at det er mye lettere å finne klær til døtrene mine. Det er rosa, rosa og atter rosa. Kjoler, søte kåper, bluser, finsko, paljetter, alle regnbuens farger, ulike varianter og kombinasjoner i det uendelige. Rad på rad med jenteklær. Utvalget av gutteklær er betydelig mindre og monotont. Typisk i blått eller grått – og gjerne usmakelig pyntet med actionseriefigurer. Eller biler.

Hvordan kan det ha seg? Det er jo akkurat likt i utvalget til damer og herrer, men den forskjellen er lettere å forstå. For selv om vi menn har begynt å interessere oss for mote og handler mer klær, er vi ikke i nærheten av damene. Der er forskjellen.

Men herregud, om det er det som er forklaringen, så lurer jeg på hvordan klesbransjen egentlig tenker. Er det ikke fortsatt stort sett slik at det er mødrene som kjøper klær til barna sine? Det vil si de kundene som i utgangspunktet handler mest klær.

 

Tenker vi i rosa og blått

 

Hva sier klesbransjen?
Av ren nysgjerrighet spurte jeg et par av de ledende kleskjedene hva det kommer av. Ifølge dem er det en misoppfatning. Klesutvalget til jenter og gutter er like stort, sier de.

Når de velger ut en kolleksjon jobber de ut fra prinsippet om at det skal være klær i ulike størrelser og i forskjellige farger. At de enkelte plaggene skal dekke hele målgruppen for nettopp denne kolleksjonen. Det betyr for eksempel at en bukse eller en jakke kan finnes i ulike sett. Sett som passer til ulike smaker og behov.

Gutter går ikke i kjole
Bransjens uttalelser om at det ikke finnes noen merkbare forskjeller stemmer sikkert. I alle fall ut fra deres perspektiv. Men jeg synes nå likevel at det er mer å velge mellom når jeg skal kjøpe klær til døtrene mine.

Dersom man tar utgangspunkt i guttenes utvalg og sammenligner det med jentenes, plagg for plagg, stemmer det – i prinsippet. Det finnes omtrent like mye å velge mellom. Problemet er bare at veldig få gutter bruker kjole. Sammenligner man andre veien blir resultatet nemlig det motsatte. Forskjellen er stor.

Typiske jenteklær som kjoler, bluser og tights finnes ikke i gutteavdelingen. Og det er kanskje ikke så rart. Mer interessant er det at det knapt finnes noen typiske gutteklær som ikke i like stor grad er jenteklær. Det eneste jeg kan komme på er truser med gylf.

Det ser altså ut som om det finnes to ulike typer kategorier klær for barn. Nøytrale, som alle kan bruke, og jentete for jenter. Da er det ikke rart at utvalget er større for jenter enn for gutter.

Så lenge vi foreldre ikke baner vei ved å kle guttene våre i kjole og tights til hverdags, kommer forskjellen til å bestå. Og som voksen skal man jo gå foran som et godt eksempel. Barn gjør som foreldrene gjør, og så videre. Derfor må vi fedre også kle oss i kjole om det skal ha noen varig effekt.

Hva synes du om artikkelen?